Kod dobro učinjene blefaroplastike tragovi operacije neće se vidjeti
 DEPOSITPHOTOS
Blefaroplastika

Kako od tužnih nastaju sretne oči

Korekcijom očnih vjeđa rješavaju se podočnjaci, jastučići ispod očiju, višak kože na gornjim vjeđama i bore „smijalice” oko očiju i tako se postiže pomlađeniji izgled. Uz to, pacijentima se povećava vidno polje

Korekcijom očnih vjeđa rješavaju se podočnjaci, jastučići ispod očiju, višak kože na gornjim vjeđama i bore „smijalice” oko očiju i tako se postiže pomlađeniji izgled. Uz to, pacijentima se povećava vidno polje

Blefaroplastika, korekcija očnih vjeđa, danas je najizvođeniji zahvat u estetskoj kirurgiji. Razloga za to je više. Prije svega treba reći da je upravo područje oko očiju i cijelo „srednje lice” mjesto na kojem se starenje - podočnjaci, bore „smijalice”, višak kože na gornjoj vjeđi - prvo primijeti. Drugi razlog je činjenica da je ovom operacijom moguće pomladiti periorbitalnu regiju i do desetak godina. Stoga je popularnost ovog zahvata u svijetu, a i kod nas, sve veća.

- Volim reći da se blefaroplastikom dobije deset godina na deset godina. No, uz estetske probleme, njome se rješavaju i zdravstveni - ističe doc. dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata. - Od estetskih problema rješavamo podočnjake, zatim jastučiće ispod očiju, višak kože na gornjoj vjeđi i bore „smijalice” oko očiju. Sa zdravstvenog aspekta pacijenti nam nakon blefaroplastike u povratnim informacijama govore da imaju povećano vidno polje te da imaju osjećaj da su odmorniji.

Što se tiče tehnika izvođenja blefaroplastike, doc. dr. sc. Milenović ističe da nije sklon striktnom, „štreberskom” pristupu ni kod jedne operacije, pa tako ni kod blefaroplastike.

Svaki pacijent je poseban

- Težimo rješavanju pacijentovih problema, a ne slijepom i šablonskom primjenjivanju jednake operacije kod svakog pacijenta. Razlog je taj što ne postoje dva ista pacijenta te se od nas zahtijeva individualan pristup. Kod gornje blefaroplastike operativna tehnika je manje-više identična i svodi se na uklanjanje viška kože i medijalnog masnog jastučića. No, kod donje blefaroplastike moramo sukladno problemu koji rješavamo primijeniti različitu tehniku. Kod mlađih osoba, kod kojih je zbog genetske slabosti očnog septuma došlo do hernijacije masnog tkiva pa imaju samo masne jastučiće, a tonus i izgled kože su uredni, radimo transkonjunktivalnu blefaroplastiku. Kod tog tipa operacije ulazimo kroz sluznicu vjeđe i prikazujemo masni jastučić koji zatim uklanjamo. Kod starijih klijenata u pravilu provodimo vanjski pristup vjeđama s uklanjanjem kože i transpozicijom masnog tkiva kako bismo dobili i punoću srednjeg lica. Ovu tehniku nazivamo i fat transposition tehnikom - objašnjava doc. dr. sc. Milenović.

Različiti zahvati

Kada se usporede, gornja i donja blefaroplastika potpuno su različiti operativni zahvati. Gornja blefaroplastika je rutinski zahvat u pravilu s jasnim ishodom. No, to se ne može reći za donju blefaroplastiku, koja je znatno ozbiljniji i složeniji zahvat pa su prema tome i komplikacije koje mogu nastati nakon izvođenja donje blefaroplastike znatno češće. Zbog toga treba biti vrlo oprezan u odabiru operatera.

- Blefaroplastika je danas jedna od najatraktivnijih plastičnih operacija. Zadovoljstvo pacijenta nakon nje na visokom je nivou, što pokazuje i njena sve veća učestalost. Zahvatom blefaroplastike od tužnih očiju radimo tzv. sretne oči - najveću vrijednost ovog zahvata navodi doc. dr. sc. Milenović. - Kako to postižemo? S vremenom se u procesu starenja produžuje lateralni kantalni ligament pa se vanjski kut oka spušta. Time oči dobivaju tužan izgled. U operativnom zahvatu blefaroplastike radimo tzv. kantopeksiju, čime podižemo očni kut, a oko dobiva sretan izgled. Volim reći da pacijenti nakon blefaroplastike izgledaju sretno.

Pritom se, ako je blefaroplastika dobro učinjena, tragovi operacije neće ni vidjeti. A i ne smiju se vidjeti, dodaje kirurg. Vjeđe su, naime, vrlo zahvalne za cijeljenje ako se operater drži osnovnih pravila. Ožiljke operater postavlja kod gornje vjeđe u anatomski postavljenu boru koja je kod otvorenih očiju skrivena. Kod donje blefaroplastike incizija se postavlja subcilijarno, tj. neposredno ispod trepavica.

Tko je kandidat?

Blefaroplastika se može kombinirati s drugim estetskim zahvatima, a doc. dr. sc. Milenović smatra da bi se i morala kombinirati, zato što se blefaroplastikom rješava problem periorbitalno (na području lica oko očiju), a ostali dio lica nakon izvođenja tog zahvata izgleda još starije. Zato se vrlo često blefaroplastika radi u kombinaciji s faceliftom, jer te dvije operacije zajedno objektivno rješavaju problem cijelog lica.

- Općenito govoreći, blefaroplastika bi se nakon pedesete godine mogla napraviti svakome. Prije te dobi indikacija za blefaroplastiku postoji kod osoba koje iz nasljednih razloga imaju ili izraženije podočnjake ili jastučiće masti ispod očiju. Još uvijek žene češće traže operaciju blefaroplastike nego muškarci, ali primjetan je trend povećanja broja muških pacijenata. Moram priznati da je blefaroplastika i jedina operacija kod muškaraca koja ima smisla i koja muškarcima oduzima desetak godina - kaže kirurg.

Brz oporavak

Ovaj se zahvat u pravilu radi u potenciranoj lokalnoj anesteziji. Stoga nisu potrebne velike pripreme pacijenta. Ne treba biti natašte, a ako je načelno zdrav, nisu potrebni ni laboratorijski nalazi. Sve to uvelike olakšava operativni zahvat. Bez obzira na to radi li se zahvat samo na gornjoj ili na obje vjeđe, neće trajati dulje od jednog sata. Nakon zahvata doc. dr. sc. Milenović zadržava pacijente nekoliko sati pod nadzorom, nakon čega ih puštaju kući. Poslije blefaroplastike dobro je da pacijent spava na povišenoj podlozi. Uz uobičajenu njegu rane, konci se vade nakon tjedan dana. Nakon sedam do deset dana osoba se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, a vježbati se može nakon dva tjedna.

Linker
26. travanj 2024 01:05