Oblikovanje tijela

Hit je među estetskim zahvatima, no može biti i poguban, pa ovo treba znati

Koliko će prenesene masti ostati na mjestu transfera uvelike ovisi o anatomiji pacijenta i reakciji organizma, ali i o znanju i tehnici kirurga.

Popunjavanje i oblikovanje područja na tijelu, kao što su grudi ili stražnjica, može se postići i prijenosom vlastitih masnoća, naravno, uz uvjet da ih imate dovoljno. Prijenos vlastitih masnoća, odnosno autologni transfer masti, upotrebljava vlastito masno tkivo kao prirodni filer. Pojednostavljeno rečeno, prvo se pomoću liposukcije mast vadi s dijelova tijela na kojima je ne želimo, a potom se "ubire" i koristi za oblikovanje područja kojima nedostaje volumena.

Prednost je metode što za pomlađivanje i popunjavanje koristi vlastito tkivo, no rezultate je malo teže predvidjeti, jer će tijelo apsorbirati dio dodanog volumena, ponekad i veći dio. "Apsorbirati se može od 20 do 50 posto prenesenih masnoća, pa i do 65 posto, no ono što se ne apsorbira ostaje na mjestu prijenosa godinama, moguće i trajno. Što je na nekom području jača cirkulacija i što je više pokreta, primjerice, na području oko usta, to je očekivanija jača apsorpcija", rekao je plastični kirurg iz Houstona dr. Henry Mentz.

Pogledajmo što se prijenosom vlastitih masnoća može postići, ovisno o dijelu tijela u koji se masti ubrizgavaju.

Lice: Masnoća se može dodati u područja lica koja su izgubila volumen, poput sljepoočnica, obraza, nazolabijalnog područja, marionetskih linija, a ponekad i čeljusti.

Grudi: Vlastitom se masnoćom mogu povećati grudi kako bi se postiglo suptilno povećanje veličine košarica. "Osobito korisna ova metoda može biti kod korekcije blage asimetrije dojki”, rekla je Mentzova kolegica dr. Kriti Mohan.

Ruke: Vlastita masnoća učinkovita je za prirodno pomlađivanje nadlanica, "osobito kod starijih pacijenata kod kojih je mast na rukama atrofirala, pa ruke izgledaju mršavo, s naglašenim venama i tetivama”, kaže plastični kirurg dr. Sean Simon. Injektiranje masnoće u nadlanice smanjuje mlohavost kože i vidljivost vena koje su blizu površine.

Stražnjica: I ovaj se dio tijela može popuniti vlastitim mastima, uz to se mogu oblikovati bokovi, postići figura pješčanog sata i učvrstiti bokovi. No, podizanje stražnjice mastima (procedura poznata i kao brazilsko podizanje stražnjice, engl. brazilian butt lift) povezano je i s ozbiljnim rizikom i nuspojavama, uključujući visoku smrtnost od masne embolije, upozorava plastični kirurg dr. Mark Jewell.

Ostali dijelovi tijela: To mogu biti trbuh ili bedra, kako bi se ispravili nedostaci uzrokovani prethodno izvedenim procedurama, poput liposukcije ili drugih, medicinskih operacija, kao što je liječenje tumora ili traume.

image

Transfer masnih stanica može se raditi od lica do stražnjice

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Uz ova četiri znaka možete biti sigurni da je vaša liposukcija prošla odlično

Koliko masti ostaje

Koliko će prenesene masti ostati na mjestu transfera uvelike ovisi o pacijentovoj anatomiji i reakciji organizma, ali i o znanju i tehnici kirurga. Plastični kirurg dr. Robert Singer, koji radi prijenos masti na lice još od 80-ih godina, kaže da općenito ostaje 30 do 50 posto injektiranih masnoća te da će neki pacijenti imati koristi od ponovljenog postupka.

Masne stanice koje se ne apsorbiraju otprilike šest mjeseci nakon prijenosa, trebale bi na novom mjestu ostati dugotrajno. Zapravo bi bilo bolje o transferu masnoća razmišljati kao o regenerativnom procesu, a ne o pukoj injekciji, smatra plastični kirurg iz San Diega dr. Joseph Grzeskiewicz. O tome kaže: "Ne razmišljajte o tome koliko će prenesena mast trajati, o njenom preostalom postotku ili volumenu, jer nije tu smisao njenog djelovanja. Osim što sadrže adipocite ili zrele masne stanice, masnoće sadrže i druge važne elemente, poput matičnih stanica te prekursorskih i progenitorskih stanica koje se s vremenom razviju u potpuno formirane masne stanice, fibroblaste (stanice vezivnog tkiva), mikroskopske krvne žile, vlakna itd., a svi oni igraju ulogu u tom regenerativnom procesu".

Nov život prenesenih masti

Otkrića nedavno objavljena u publikaciji Plastic and Reconstructive Surgery Global Open navode kako se nova opskrba krvlju, rast stanica, prisutnost vlakana i drugi procesi povezani s prijenosom masnoća uočavaju u koži oko šest mjeseci poslije transfera, a izgleda da su takve promjene dugotrajne. To znači da ubrizgana mast nastavlja stvarati novo tkivo.

Masti glume mišiće

Neke inovacije pružaju i dodatne mogućnosti za pacijente koji se odluče za prijenos masti. Primjerice, kod visokodefinirane liposukcije na trbuhu, ali i na drugim dijelovima tijela, pomoću prenesenih masti može se stvoriti zategnut i isklesan izgled definiranih mišića, tzv. pločica.

Neki uređaji i tehnike omogućuju liječnicima da razbiju masnoću u manje porcije i primjene je u "nano" dozama, pomoću iglica kakve se koriste za ubrizgavanje botoksa. Tada su moguće i suptilne korekcije poput punjenja udubljenja na ramenima kakva nastaju od naramenica grudnjaka kod žena s velikim grudima. Dr. Mentz kaže da pacijenticama tako daje vitkiji i ženstveniji izgled ramena, a i priliku da se bolje osjećaju u otvorenoj odjeći.

Linker
20. travanj 2024 01:14