Slušajte liječnike

Estetski kirurzi bi voljeli da ne radite ovo poslije operacije

Pacijenti griješe jer previše vježbaju, puše ili se ne mogu prestati gledati u ogledalu, a jedna od najvećih grešaka je hlađenje operiranog mjesta ledom

Svaki dobar estetski kirurg reći će vam da rezultat zahvata ovisi o kvalitetnoj pripremi, ali i o koracima koje poduzimate nakon operacije. „Pacijent aktivno sudjeluje u brizi o sebi i najvažnije što treba učiniti jest slijediti upute liječnika, prije i poslije operacije. Rezultate ne možete ubrzati, ali ih pogrešnim postupanjem možete osjetno usporiti”, upozorava plastični kirurg Robert Singer. Navodimo nekoliko čestih pogrešnih koraka koji, prema stručnjacima, stoje na putu ozdravljenja.
Previše vježbanja
Često se pogrešno smatra da prekomjerna aktivnost pomaže bržem oporavku. Ali nije tako, kaže plastični kirurg Daniel Maman i dodaje: „Uvijek tražim od pacijenata da dosljedno slijede moje upute o smanjenju aktivnosti. Učinili smo operaciju jednom i želimo da sve, uključujući oporavak, prođe savršeno.”
„Ubrzavanje” zacjeljivanja
Nekada ljudima treba više vremena za oporavak upravo zato što ga nastoje ubrzati, upozorava plastični kirurg iz New Yorka Konstantin Vasyukevich: „Previše dobrih stvari nije nužno bolje. Često pacijenti rade ispravno, ali s tim pretjeruju, pa tako prečvrsto stežu zavoje, koriste previše topline ili prejaku masažu. Sve to može odgoditi oporavak i utjecati na konačni rezultat. Zapamtite: što god radili, radite to umjereno.”
Previše promatranja u zrcalu
Ovo je osjetljivo pitanje, ali plastična kirurginja Tiffany McCormack snažno preporučuje da se prestanete analizirati u ogledalu prije nego što sve sjedne na svoje mjesto. Oticanje će splasnuti, modrice će izblijedjeti, ožiljci će posvijetliti... Nema smisla time se opterećivati dok traje normalan oporavak. Uz to, ne treba u prvim tjednima predviđati konačan rezultat estetske operacije, prerano je i samo stvara tjeskobnost, kaže plastični kirurg Min Ahn.

Spavanje s kućnim ljubimcima

Poslije operacije je pametno staviti ljubimca na distancu, jer je spavanje u istom krevetu s kućnim ljubimcima jedna od najvećih postoperativnih smetnji, budući da povećava rizik od infekcije. „Volio bih kada pacijenti ne bi dopuštali svojim psima da im ližu lica niti da spavaju na njihovim jastucima poslije operacije. Vidimo značajan broj infekcija nakon takvih izljeva privrženosti”, upozorava plastični kirurg George Sanders.


Pušenje
Poznati su brojni štetni utjecaji pušenja na zdravlje, između ostaloga, negativno utječe na zarastanje rana, zbog čega mnogi plastični kirurzi ne žele izvoditi zahvate na pušačima.
I to vrijedi za svaki oblik nikotina, uključujući parilice (e-cigarete).
Praćenje društvenih mreža
Prestanite tražiti „instrukcije” preko društvenih mreža, kaže plastični kirurg iz Houstona German Newall: „Samo kirurg koji vas je operirao poznaje vaš specifičan slučaj i može vam dati pouzdane upute.”
Slaba zaštita od sunca
Estetičari snažno preporučuju trajnu zaštitu od sunca. To znači upotrebu odgovarajućeg SPF-a i sklanjanje sa sunca kad god je to moguće, kako bi se na najmanju mjeru svela foto-oštećenja i održao mladenački izgled.
Hlađenje ledom
Na ovo se uglavnom zaboravlja, ali plastični kirurg iz Nashvillea Daniel Hatef kaže da je hlađenje ledom jedna od najozbiljnijih pogrešaka. „Ne hladite grudi ledom nakon povećanja dojki. To izričito kažemo pacijenticama, jer smo imali dva slučaja 'opeklina' ledom nakon augmentacije dojki. Srećom, obje su se pacijentice oporavile, ali za to su trebali mjeseci, a jedna od njih morala je proći i nekoliko laserskih tretmana i tretiranje ožiljaka”.

Linker
12. travanj 2024 00:00