Lice

Zima se bliži kraju, vrijeme je za pilinge, laser i oporavak kože

Neki se tretmani mogu raditi tijekom cijele godine, za druge su najbolji hladni mjeseci, a ima i onih čije rezultate trebamo strpljivo pričekati. Kada je idealan trenutak za koju vrstu tretmana, objasnio je dr. Josip Lovrić, spec. opće kirurgije

Zbog geografske pripadnosti Mediteranu, estetska medicina u Hrvatskoj ima već poznatu krivulju „sezonalnosti”, odnosno razdoblja tijekom godine kada neki estetski tretmani nisu preporučljivi, kao i perioda koji su idealni za njegu. Detalje je objasnio dr. Josip Lovrić, spec. opće kirurgije, iz Boutique Clinic Skinova.

Četiri kategorije tretmana

Zbog niskog UV indeksa, jesen i zima idealni su za pozabaviti se kako kvalitetom kože, tako i brisanjem svih nepravilnosti na koži – bilo da su one posljedica prošlogodišnjeg izlaganja suncu tijekom ljeta (možda i tijekom skijanja), bilo da su posljedica dugogodišnje akumulacije negativnih utjecaja na koži. Koža pamti, pa je s godinama sve vidljiviji nesavjestan odnos prema koži u mladosti, na što ona može iskazati svoje nezadovoljstvo pojavom akni i ožiljcima od akni. Prekomjerno sunčanje, često i trudnoća (između ostalog) rezultiraju hiperpigmentacijama, pojavom prvih kapilara, rozaceje... Sve su to stanja koja je idealno tretirati tijekom zimskih i jesenskih mjeseci. Općenito, tretmane možemo podijeliti u četiri kategorije.

Tretmani preporučljivi samo tijekom zime i jeseni zbog potrebe izbjegavanja sunca

U tu kategoriju spadaju srednje duboki i duboki kemijski pilinzi, ablativni i frakcijski laseri, laserska uklanjanja trajnog make upa, tetovaža i hiperpigmentacija. S obzirom na to da ovakvi tretmani zahtijevaju određeno vrijeme za oporavak te da im je posljedica faza ljuštenja površinskog sloja kože koja u prosjeku taje pet do osam dana, dani nakon ovih tretmana trebaju biti lišeni izlaganja suncu.

image

Nova koža nakon tretmana nježna je i itekako osjetljiva na sunčevo zračenje

SHUTTERSTOCK

Razlog je taj što ispod sloja kože koji se ljušti dajemo priliku nastanku nove, svježe, mekane i ružičaste kože koja je itekako osjetljiva na sunčevo zračenje. Takva nova koža nema zaštitu koju nam pruža rožnati sloj zrele kože, stoga izlaganje suncu u periodima ovakvih tretmana može rezultirati razvojem hiperpigmentacija, odnosno postupalnih hiperpigmentacija čiji je konačni rezultat često gori nego inicijalno stanje kože koje smo zatekli. Tretmani koji se provode u hrvatskim klinikama nimalo ne zaostaju za svjetskim trendovima, no kod ovakvih tretmana, suradljivost klijenata i njihova spremnost da izdvoje nekoliko dana boravka kod kuće za oporavak, imperativi su za uspjeh.

Tretmani za čije je pune rezultate potrebno određeno vrijeme

U ovu kategoriju pripadaju tretmani mikroiglicama (Dermapen), frakcijskim radiofrekvencijama (primjerice, Morpheus 8) ili pak HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) uređajima. Ova skupina tretmana radi po principu mikrooštećenja, bilo na dermalnoj ili na subdermalnoj razini. U slučaju mikroiglica, ovisno o problematici koju tretiramo, dolazi do postupne aktivacije određenih faktora rasta u koži, što u kombinaciji s preparatima koje unosimo za vrijeme tretmana rezultira ujednačavanjem tena, redukcijom ožiljaka, smanjenjem proizvodnje sebuma, redukcijom akni i sl.

image

Za potpune rezultate tretmana mikroiglicama treba pričekati i nekoliko mjeseci

SHUTTERSTOCK

Kako bismo kožu ovim načinom potaknuli na obnovu, tretmane je potrebno odraditi u seriji da bi se postigao akumulacijski učinak, a jednom aktiviranim staničnim mehanizmima potrebno je i do nekoliko mjeseci kako bi „odradili svoj posao”. Jednako pravilo vrijedi i za frakcijske radiofrekvencijske tretmane ili tehnologiju fokusiranog ultrazvuka.

Tretmani koje je korisno napraviti za oporavak kože nakon zime

Zimi se koža štiti od hladnoće i isušuje; zbog naglih promjena temperatura u otvorenim i zatvorenim prostorima kapilare se šire, rozaceja postaje vidljivija i dr. Ovakvi i slični problemi rješavati se mogu upotrebom laserske tehnologije, nježnih epidermalnih kemijskih pilinga na bazi azelaične kiseline ili ultrazvuka.

Kako bismo kožu oporavili, nahranili i dubinski je hidrirali, na raspolaganju nam stoji cijela lepeza različitih mezoterapijskih koktela, poput Skinko E ili RRS koktela, pa sve do vrlo traženih skin boostera i hibridnih kompleksa kao što je Profhilo. Oni su redovita „hrana” koži, budući da sadrže različite biorevitalizatore, aminokiseline, vitamine i hijaluronsku kiselinu.

image

Dr. Josip Lovrić, spec. opće kirurgije, za oporavak od zime savjetuje skin boostere, hibridne komplekse i mezoterapijske koktele

IGOR DUGANDŽIĆ

Tretmani koji se mogu raditi cijele godine bez obzira na izlaganje suncu

U ovu kategoriju pripadaju svi tretmani koje možemo jednostavno nazvati njega kože ili higijena kože. Tu ubrajamo nježne mikrodermoabrazije sa svrhom periodičnog mehaničkog uklanjanja mrtvog, orožnjenog sloja kože (i hidrodermoabrazije i mikrodermoabrazije organskim materijalom poput finih kristala morske soli); potom ultrazvučne terapije s ciljem umirivanja, hranjenja i liftinga kože; medicinske fototerapije za redukciju akni; poticanje obnove kolagena i sl.

Različiti kozmetološki tretmani koji se provode u kozmetičkim salonima, a bez oštećenja površinske epidermalne barijere kože također su sastavni dio redovite njege kože koju provodimo tijekom cijele godine. U ovu kategoriju pripadaju i apsolutni kraljevski par estetske medicine – dermalni fileri i botoks - uz napomenu kako nakon tih tretmana nije preporučljivo izlaganje suncu unutar 24 sata, kao niti boravak u saunama i solariju.

Zaštita od sunca je obavezna

Važno je napomenuti kako se tretmani iz prve tri kategorije uvijek trebaju provoditi u zdravstvenim ustanovama, uz nadzor i prema preporuci liječnika, dok se kozmetološki tretmani poput mikrodermoabrazije, ultrazvuka i mehaničkog čišćenja mogu provoditi u kozmetičkim salonima. Naravno, svima je jasno da se i apliciranja filera i botoksa smiju izvoditi isključivo u zdravstvenim ustanovama, o čemu postoje i propisani pravilnici od strane nadležnih državnih institucija, no nažalost, često se događa suprotno.

image

Pri svakom izlasku iz kuće trebamo se zaštititi od sunčevog zračenja

SHUTTERSTOCK

Bez obzira na to koji tretman odabrali i bez obzira na to koju problematiku trenutno rješavate, ne zaboravite da vaša koža pamti sve. Budite blagonakloni prema njoj i uvijek je, baš uvijek, adekvatno zaštitite pri izlasku iz kuće. Kreme sa SPF-om za zaštitu od UVA i UVB zraka tzv. su „mainstream” zaštita, no kada se podvrgavate određenim tretmanima i zahvatima, vaša koža je često oštećena (i na mikroskopskoj razini) te joj je potrebna dodatna zaštita. Obratite pozornost na to da SPF zaštita koju nanosite, osim UVA i UVB zaštite, sadržava i zaštitu od infracrvenog i ultraljubičastog zračenja koje je odgovorno za oštećenja naše DNK i posljedično sudjeluje u nastanku hiperpigmentacija. Izaberite potpuni spektar zaštite i budite bezbrižni u nadolazećim sunčanim danima.

Linker
18. travanj 2024 15:51