Dr. Ivonne Žgaljardić, plastična, rekonstruktivna i estetska kirurginja

Nova ja: Povjerenje u ordinaciji (1)

VIDEO Dr. Ivonne Žgaljardić: ‘Klijent i estetski kirurg na zajedničkom su putovanju i svatko ima svoje zadatke‘

Kako bi estetski tretman ili estetski zahvat dali željeni rezultat, važno je da su pacijent i izabrani kirurg na istoj frekvenciji i da su međusobno iskreni, kaže dr. Ivonne Žgaljardić.

Kako bi estetski tretman ili estetski zahvat dali željeni rezultat, važno je da su pacijent i izabrani kirurg na istoj frekvenciji i da su međusobno iskreni, kaže dr. Ivonne Žgaljardić.

Povjerenje i dobar odnos između liječnika i pacijenta važni su na svakom polju medicine. Iznimno su važni i za dobar ishod liječenja u estetskoj kirurgiji, o čemu smo razgovarali s dr. Ivonne Žgaljardić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Centra estetske kirurgije dr. Žgaljardić, čiji je utemeljitelj njezin otac, cijenjeni kirurg doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić.

• Kako se gradi odnos pacijenta i liječnika i zbog čega je ključan za uspjeh?

- Nerijetko smo u medijima bombardirani informacijama o estetskoj kirurgiji koje su vrlo često upitnog karaktera te klijente navode na misao da je sve moguće, da nema komplikacija i nuspojava, no važno je naglasiti da su estetska medicina i kirurgija i dalje medicinska struka u kojima je od iznimne važnosti postavljanje ispravne indikacije kod tretiranja klijenta te klijentovo strogo pridržavanje uputa poslije tretmana i zahvata. Kako bi tretman ili zahvat dali željeni rezultat, važno je da su klijent i izabrani kirurg na istoj frekvenciji - da se razumiju u smislu mogućih rezultata, potencijalnih nuspojava i komplikacija te osobito, ako do njih dođe, klijent treba znati da je u sigurnim rukama educiranog liječnika koji zna zbrinuti takve pojave.

Pratnja kvari komunikaciju

• Osim preporuke i dobrog glasa, pacijentima je kod izbora estetskog kirurga posebno važna i dobra komunikacija. Kako teku razgovori? Što se događa na prvom razgovoru?

- Kako klijenti procjenjuju liječnika kojem će povjeriti svoj izgled, jednako tako i mi procjenjujemo klijenta, odnosno je li ta osoba kandidat za tretman koji traži. Često klijenti dolaze u pratnji, što nam nije drago, iz jednostavnog razloga što klijenti tada nisu u potpunosti iskreni oko svojih želja i očekivanja. A najvažniji dio razgovora upravo su klijentova očekivanja. Neki rezultati jednostavno nisu mogući i ako klijent to ne može shvatiti, tada se i ne treba podvrgavati traženom tretmanu ili zahvatu. Ako se s klijentom jasno razumijemo oko mogućih rezultata, tada konzultacije ne traju dugo. Važno je također uvijek upozoriti klijente na moguće nuspojave i komplikacije koje im na pregledu uvijek dajemo i u pisanom obliku kako bi im se oni u miru mogli posvetiti kod kuće. Ako su potrebna dodatna objašnjenja, uvijek im savjetujemo da nakon što sve prouče, dođu na još jedne konzultacije.

Realna očekivanja

• Pacijenti često navode kakav bi liječnik na polju estetske medicine trebao ili ne bi trebao biti. Što liječnici očekuju od pacijenta?

- Pacijent bi trebao imati realna očekivanja, iskreno komunicirati s nama, shvaćati ozbiljnost našeg posla i pridržavati se dobivenih uputa. Uvijek volimo reći da je to putovanje na kojem smo zajedno i na kojem svatko ima svoje "zadatke" - mi s medicinske strane trebamo napraviti posao tako da klijent bude zadovoljan, a klijentov je zadatak pridržavati se uputa kako ne bi ugrozio dobiveni rezultat.

Linker
25. travanj 2024 23:55