Koža

Muke po seboreji

Prvi korak u njezi masne kože jest ukloniti višak sebuma bez uklanjanja zaštitnih lipida, stoga lice valja dva puta dnevno temeljito očistiti blagim sredstvom, poput pjenušavog gela koji ne sadrži sapune, alkohol ni ulja

Pretjeran sjaj, proširene pore, osjećaj zadebljane i na dodir pomalo grube kože lica simptomi su masne kože, stručnog naziva seboreja. Problem je široko raširen, osobito u adolescentskoj i mlađoj odrasloj dobi kada hormoni stimuliraju aktivnost lojnica. Lipidi na površini kože lica, naime, većinom potječu iz žlijezda lojnica, a samo manji dio iz keratinocita, stanica vanjskog sloja kože.

Lice je puno lojnica
Koža lica, vlasišta i gornjeg dijela trupa vrlo je bogata lojnicama. U predjelu lica na jednom je četvornom centimetru oko 900 žlijezda lojnica, a na površini iste veličine u predjelu podlaktica manje od 50. Loj se izlučuje u folikularni kanal, a potom na površinu kože. Pritom nerijetko dolazi do proširenja folikularnog kanala koji se očituje kao proširene pore, a osim toga može doći i do poremećaja orožnjavanja u folikulu što pogoduje nastanku komedona, tj. mitesera.
Najveće razine izlučenog loja bilježe se u dobi od 15 do 35 godina, a potom se lučenje postupno smanjuje. Istodobno sa smanjenjem lučenja dolazi do povećanja veličine lojnica, što često uzrokuje proširene pore i sebacealne ciste. Valja naglasiti i značaj genetskih čimbenika te utjecaj prehrane. Naime, hrana visokog glikemijskog indeksa te mlijeko i mliječni proizvodi potiču lučenje hormona koji stimulira aktivnost lojnica. Problem masne kože pojačava se ljeti, s obzirom na to da porast vanjske temperature za samo 1°C povećava lučenje loja za deset posto, i to zbog promjena u njegovoj viskoznosti. Slično je i s boravkom u vlažnim područjima koji pojačava znojenje, što povećava dojam masnoće kože s obzirom na to da znoj dobro emulgira loj.

Kako nastaju akne
Pojačano lučenje lojnica jedan je od temeljnih čimbenika za nastanak akni. Osim toga, u aknama se nalazi i poremećaj orožnjavanja donjeg dijela folikula, sužava se pilosebacealno ušće, pa se nakupljeni loj i oljuštene epitelne stanice ne mogu izlučiti na površinu kože. Ovaj se sadržaj u vidu bjelkastožućkaste mase nakuplja u folikulima, pa tako nastaje miteser. U uvjetima bogatim lojem pojačano se umnožava bakterija Propionibacterium acnes, koja potiče upalu. U posljednje vrijeme utvrđeno je kako se u aknama nalazi i poremećaj ravnoteže mikrobioma, ne samo pilosebacealnog folikula nego i na površini kože, gdje se nalazi povećana kolonizacija bakterije Staphylococcus sepidermidis, koja također potiče upalu. Zbog zastoja loja, folikul se širi i konačno puca, a njegov se sadržaj proširi u okolno tkivo pa se upala pojačava. Tada su na koži vidljive upalne promjene, koje nazivamo papulama i pustulama, a masna koža može biti povezana i sa seboroičnim dermatitisom, bolešću obilježenom pojavom crvenila i bjelkastožućkastih ljuski na vlasištu i licu i to u predjelima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije, a to su linije između nosa i usana, obrve, brada te iza uški.

Koraci njege
Prvi korak u njezi masne kože jest ukloniti višak sebuma bez uklanjanja zaštitnih lipida, stoga lice valja dva puta dnevno temeljito očistiti blagim sredstvom, poput pjenušavog gela koji ne sadrži sapune, alkohol ni ulja. Agresivna sredstva za čišćenje oštećuju zaštitnu barijeru kože te će, paradoksalno, stimulirati pojačano lučenje loja, a podjednako štetan učinak ima umivanje vrućom vodom. Nakon čišćenja poželjno je primijeniti tonik kojim se postiže otvaranje pora te regulacija lučenja lojnica.
Preporučuju se i "lagane" kreme s aktivnim sastojcima poput niacinamida koji djeluje protuupalno, cinka koji smanjuje lučenje lojnica te salicilne, glikolne ili lipo-hidroksi kiseline koje izazivaju blago ljuštenje kože pa time smanjuju broj mitesera. Ako koristite šminku, nikako je nemojte zaboraviti skinuti prije spavanja, a najbolje je koristiti mineralni make-up koji ne pospješuje nakupljanje loja u porama. Važno je i izbjegavati sunce te koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom.

* Objavljeno u tiskanom izdanju "Appeala", lipanj 2018.

Linker
21. travanj 2024 19:33