Čar je u matičnim stanicama

Lipofilling: Za broj veće grudi

Idealne kandidatkinje za ovu metodu osobe su s viškom masnog tkiva na pojedinim mjestima. Tako se odstranjuje višak s jednog, a popravlja se izgled drugog područja

Ideal ženske ljepote mijenjao se s godinama. Obline ili pomalo dječačko tijelo izmjenjivali su se kao na traci. Odavno smo evoluirali od toga da su široki bokovi i velike grudi znak plodnosti i podložnosti žene muškarcu. Danas žene same određuju svoje trendove, a kako to obično biva kod nas žena, često se predomišljamo. Ako zagrebemo malo dublje u prošlost, možemo vidjeti da se od dvadesetih godina prošlog stoljeća do danas puno toga mijenjalo, ali isključivo u dva navedena smjera; obline ili bez oblina. Dvadesetih godina najatraktivnijima su se smatrale žene s malim grudima i uskim bokovima, a već desetak godina kasnije, u doba zlatnog Hollywooda, obline su se vratile na velika vrata. Već šezdesetih godina na sceni se pojavila legendarna Twiggy, poznata po svojem androgenom dječačkom izgledu i ekstremnoj mršavosti koja ju je, baš kao i brojne manekenke nakon nje, učinila idealnom "vješalicom" za pokazivanje najnovijih kreacija modnih dizajnera. Na sreću, trend izgladnjivanja sada je ponovno iza nas, a bujne grudi, ženstveni bokovi i oble stražnjice opet se traže.

Ipak, naša priroda i genetika ne mogu pratiti trendove. Ako je građom tijela predviđeno da se na trbuhu nakupljaju masne naslage, da su grudi, baš kao i stražnjica, male, nema mnogo toga što vlastitim trudom možemo izmijeniti. Upravo zahvaljujući toj gorljivoj želji za modeliranjem tijela prema vlastitim idealima estetska kirurgija prešla je dalek put od „obične” ugradnje silikonskih implantata i sada nam pruža neke nove, revolucionarne zahvate koji daju mnogo prirodnije rezultate uz mnogo manji rizik. Prvi među takvima jest – lipofilling.

Prijenos masnog tkiva

O toj metodi razgovarali smo s dr. sc. Antom Dujmovićem iz poliklinike Regenius koji nam je objasnio kako je riječ o novijoj tehnici koja uključuje slobodni prijenos masnog tkiva s jednog dijela tijela na drugo. Dakle, koristi se u rekonstruktivnoj kirurgiji za korekciju deformiteta ili u estetskoj kirurgiji za povećanje i naglašavanje pojedinih dijelova tijela.

- U estetskoj kirurgiji najčešće se koristi prilikom povećanja dojki, stražnjice, podebljanja muškog spolovila, regeneracije i pomlađivanja vulve i vagine, povećanja usnica i lica i regeneraciji dorzuma šaka. U uzetom i obrađenom masnom tkivu nalaze se zrele masne stanice koje daju volumen i matične stanice koje imaju regenerativna svojstva - govori dr. Dujmović.

Naglašava kako upravo matične stanice daju čar ovoj vrsti zahvata, što se najbolje vidi kod aplikacije u pacijenata oboljelih od karcinoma dojke kojima je provedena terapija zračenjem. Naime, nakon završetka zračenja koža je trajno promijenjena u smislu promjene boje, elastičnosti, osjetljivosti na infekcije i mehaničke podražaje. Kod pacijentica kod kojih je proveden lipofiling primijećen je značajan oporavak kože i mekih tkiva pa sve do vraćanja u prvobitno stanje.

Prirodan izgled

- Uz matične stanice koje se nalaze u masti, radi dodatnog poboljšanja regenerativnih svojstava, a i preživljenja masnog tkiva, u pripremljenu se mast mogu dodati i matične stanice uzete iz koštane srži zdjelične kosti - kaže dr. Dujmović, napominjući kako su prednosti ove metode sigurnost i biokompatibilnost. Također daje prirodan izgled, a radi se poboljšanje i konturiranje donorske regije. Što se tiče postupka, sastoji se od uzimanja masnog tkiva, obrade s dodatkom matičnih stanica iz koštane srži ili bez njih te završnog apliciranja.

- Prije početka uzimanja masti to se područje infiltrira s fiziološkom otopinom pomiješanom s adrenalinom i lidokainom. Tako se smanjuje krvarenje i postoperativno hematomi. Uzimanje masti radi se kroz male incizije u koži veličine 3 do 5 mm takozvanim kanilama. Uzimanje masnog tkiva može biti ručno metodom po Colemanu ili strojno i ovisi o preferencijama plastičnog kirurga. Osobno, privrženiji sam ručnoj tehnici po Colemanu jer vjerujem da mogu bolje i preciznije uzeti masno tkivo s većim postotkom preživljenja. Loša strana takvog postupka je dulje trajanje postupka - pojašnjava proces dr. Dujmović.

Idealni kandidati

Obrada masti može se raditi na tri načina, i to sedimentacijom, centrifugiranjem ili ispiranjem. Tako obrađena mast s matičnim stanicama aplicira se u željeno tkivo tako da je svaki dio lipotransfera okružen tkivom regije u koju se mast premješta. Naravno, i za ovaj zahvat postoje idealni kandidati. Dr. Dujmović kaže kako su to sve osobe s viškom masnog tkiva.

- Idealni kandidati bile bi osobe s viškom masnog tkiva na pojedinim mjestima, primjerice to su abdomen, bokovi ili unutarnja strana bedara. Tako bi se odstranio višak masti s jednog i popravilo drugo područje koje se želi naglasiti. Naravno, količina ovisi o planiranom području lipofilinga. Tako nam za lipofilling u području lica treba 10 do 30 ml obrađene masti, za podebljanje penisa 50 ml, za dojke 600 ml, dok za augmentaciju stražnjice (tzv. Brazilian butt lift) treba 1000 do 4000 ml obrađene masti - kaže Dujmović.

Ipak, ne treba imati nerealna očekivanja pa je, primjerice, kod povećanja dojki realno očekivati povećanje za jedan broj ili 300 ml po dojci. U slučaju da se radi veće povećanje, recimo 1000 ml masti po dojci, velike su šanse da će nastati „bazeni” masti između tkiva dojke koji neće dobiti dovoljno hranjivih sastojaka putem krvi kako bi preživjeli te se povećava postotak resorpcije masti.

Što se tiče roka trajanja učinka zahvata, kirurg pojašnjava kako je najveći problem kod lipofilinga resorpcija masti i u objavljenim člancima je opisana apsorpcija, odnosno nestajanje prenesene masti od 0 do 100 posto. Ipak danas se smatra da je sve više od 70 posto ostatne masti odličan rezultat. Nakon tri do šest mjeseci procjenjuje se konačan rezultat i tada su rezultati prijenosa masnog tkiva trajni, uz napomenu da se oni dalje ponašaju kao masno tkivo ostatka tijela. To znači da se debljaju i mršave s ostatkom tijela. Uz pravilnu aplikaciju mast ne bi smjela migrirati i ostat će na mjestu na kojem mi to želimo. Kod odluke za lipofiling treba biti svjestan da je ponekad za željeni rezultat postupak potrebno ponoviti.

Trajanje postupka i oporavak

Trajanje ovog postupka ovisi o količini masnog tkiva koja je potrebna, količini masnog tkiva koja je prisutna kod pacijenta, metodi uzimanja, načinu obrade i na kraju aplikacije. Ako se mast uzima ručno onda postupak traje dva do tri puta dulje nego kod uzimanja nekim od vakuum uređaja. Tako se lipofilling dojke i stražnjice radi u općoj anesteziji i traje najmanje tri sata, a često i više, dok je lipofilling penisa ili lica operacija koja se može učiniti u lokalnoj ili općoj anesteziji i traje oko jedan sat.

- Bolovi koji zahtijevaju analgetsku terapiju obično prođu za nekoliko dana, modrice traju oko 14 dana, pacijent se obično nakon sedam do 14 dana može vratiti na posao, svim aktivnostima nakon tri do šest tjedana. Tih šest tjedana se nose posebni steznici 24 sata dnevno. Možda je najmanje zgodan oporavak nakon lipofillinga stražnjice - dva tjedna se ne bi smjelo sjediti, a šest tjedana treba biti bez većeg pritiska na stražnjicu - kaže dr. Dujmović o oporavku. Zaključuje kako nema apsolutne kontraindikacije, ali primijećena je niža razina preživljenja masnih stanica kod pacijenata koji puše, koji imaju šećernu bolest, kroničnu opstruktivnu bolest pluća ili druge kronične bolesti. Također to nije postupak koji bi trebalo prakticirati kod aktivne maligne bolesti.

* Objavljeno u tiskanom izdanju "Appeala", lipanj 2018.

Linker
18. kolovoz 2022 10:35