U trendu

Kemijski piling kao ultimativni beauty tretman

Preporučljivo je kemijske pilinge provoditi u hladnom razdoblju godine, kad nema mnogo sunca, zbog privremenog gubitka prirodne barijere od UV zračenja

Baš kao što su se u odijevanje vratili neki trendovi iz 90-ih, „comeback” je posljednjih godina vidljiv i među beauty tretmanima. Procvat proživljavaju kemijski pilinzi za kojima kontinuirano raste potražnja. Taj klasični beauty tretman porijeklo vuče iz drevnog Egipta i doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala lice fermentiranim kožicama grožđa, kako bi zadržala kožu lijepom i svježom. Apsolutni beauty hit kemijski pilinzi bili su u 90-ima, posebno 1997. godine kada su na listi neinvazivnih kozmetičkih tretmana zauzimali prvo mjesto. No, potražnja za njima zamrla je početkom 2000-ih s usponom popularnosti lasera.

Puno uspjeha, malo rizika

Na prvom mjestu te ljestvice potom se ustoličio botoks, no potražnja za kemijskim pilinzima danas rapidno raste i ukupno gledano veća je nego te 1997. godine, pri čemu treba uzeti u obzir to da danas neinvazivni tretmani imaju mnogo više poklonika. Popularnost kemijskih pilinga nije iznenadila dr. med. Jadranku Sokol, spec. dermatovenerologije.

- Kemijski piling jedan je od najčešćih tretmana u korektivnoj dermatologiji kojim se mogu uspješno tretirati različita stanja kože, s relativno malim rizikom od mogućih nuspojava. Pojavom novih načina resurfacinga laserima kemijski piling nakratko je pao u sjenu, ali je iskustvo pokazalo da se dobri rezultati uvijek postižu kombinacijom različitih tretmana i zato raste njegova popularnost - rekla je dr. Sokol.

Od lica do šaka

Tretmani glikolnom kiselinom bili su najpopularniji 90-ih, a dr. Sokol kaže da su i danas vrlo prihvaćeni, iako joj se čini da su raširenije standardizirane kombinacije različitih kiselina te piling retinolom.

- U kemijskim pilinzima koriste se alfa-hidroksi kiseline, među kojima su glikolna, mliječna kiselina i mandelična te beta-hidroksi kiseline, poput salicilne, piruvične kiseline, triklor octene kiseline, retinola te fenola koje se mogu kombinirati u različitim formulama kojima se potenciraju željeni efekti. Tretiraju se različita oštećenja kože prouzročena UV zračenjem, kao što su aktiničke keratoze, solarni lentigo, dermatohelioza, solarna elastoza te promjene u pigmentaciji, a mogu se tretirati i plitki ožiljci, poput onih od akni te znakovi starenja, tanke linije i bore, gruba tekstura kože te koža beživotnog izgleda - objašnjava dr. Sokol.

Mogu se tretirati lice, vrat, šake, ali i ostali dijelovi tijela na kojima se želi postići određeni terapijski učinak, a upravo na temelju željene dubine djelovanja kemijski pilinzi dijele se na površinske, srednje duboke i duboke pilinge.

Kako izgleda tretman

Svaka vrsta kemijskog pilinga ima protokol kojeg se treba pridržavati kako bi se postigli željeni rezultati. Kod svakog je potrebna i određena priprema kože odgovarajućim pripravcima za kućnu njegu najmanje dva do šest tjedana prije početka profesionalnog tretmana.

- Pri izvođenju pilinga područje na koje se nanosi kemijski agens treba očistiti od šminke i nečistoća, zatim se nanosi sredstvo za odmašćivanje kože, a nakon toga se zaštite sva osjetljiva područja, kao što su oči, područje oko nosnica i uglovi usnica. Tada počinje proces nanošenja kemijskog agensa, a tijekom izvođenja postupka nužno je pažljivo nadzirati izgled kože kako bismo bili sigurni koliki je stupanj prodiranja agensa u dubinu. Nakon završetka procesa nanošenja kemikalije provodi se neutralizacija, iako za neke vrste pilinga nije potrebna, a koža se može hladiti lepezom i mogu se primijeniti posebne maske za hlađenje. Na kraju se obavezno nanose kreme za reepitelizaciju i zaštitu od sunca - opisala je dr. Sokol, dodavši da tretman površinskih i srednje dubokih pilinga traje pola sata, a mogu se ponavljati u razmacima od dva tjedna. Rezultati su vidljivi najčešće već nakon četiri tretmana.

Pravo vrijeme

Kemijske pilinge preporučljivo je provoditi u hladnom razdoblju godine kad nema mnogo sunčanih dana, odnosno u jesen, zimu i u rano proljeće jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja. Posebno intenzivan, pak, duboki je fenolni piling, za čije je izvođenje potrebna primjena anestezije, EKG monitoriranje i infuzija pa se provodi u hospitalnim uvjetima i traje dulje. Potpuna rekonstrukcija dermalnog vezivnog tkiva uobičajeno završava šest mjeseci nakon tretmana. Uobičajene reakcije nakon kemijskih pilinga su blage i prolazne nuspojave, kao što je crvenilo, ljuštenje, osjećaj peckanja, svrbeža, zategnutost te manje naticanje površinskog sloja kože, kaže dr. Sokol, ističući da su kemijski pilinzi učinkoviti u gotovo svakoj dobi, od puberteta do starosti te da njihovom ponavljanom primjenom možemo pomladiti izgled.

* Objavljeno u tiskanom izdanju "Appeala", studeni 2018.

Linker
22. travanj 2024 16:04