Harmonično lice

Je li moguća korekcija profila filerom u deset minuta?

Tijekom kliničkog pregleda možemo odrediti stanje pacijenta i u skladu s tim odrediti idealan način korekcije profila te reći je li moguće željeni rezultat postići filerom ili je korekciju potrebno napraviti kirurški

Tijekom 90-ih hit-zahvat bila je korekcija nosa, no zahvaljujući popularizaciji zahvata estetske kirurgije i medicine naglasak više nije samo na nosu, nego na cjelokupnom profilu i općenito harmonizaciji lica. Iako je ljepota u očima promatrača, od davnina se cijene proporcije poznatije kao zlatni rez ili „divine proportions” kojima se ljepoti pokušalo pristupiti iz matematičke perspektive. Stoga danas nos ili bradu ne promatramo kao izolirane jedinice, već analiziramo cijelo lice s ciljem harmonizacije.

Matematika sklada

Kada govorimo o profilu, jednostavno je pravilo: duljina čela, duljina nosa i duljina donje trećine lica, od nosa do kraja brade, trebale bi biti jednake dužine. Također, pojednostavljeno rečeno, dio čela između obrva, spoj nosa i gornje usnice i kraja brade trebali bi biti u istoj liniji.

Popravak profila filerom u deset minuta zvuči vrlo privlačno. Nema perioda oporavka, straha od postoperativne boli, straha od anestezije, a i financijski se čini isplativijim. Međutim, nisu svi kandidati za taj zahvat. Prije svakog estetskog zahvata ili tretmana iznimno su važne konzultacije i klinički pregled.

Traži se idealan način korekcije

Odabir zahvata i tretmana nije jednostavan izbor s cjenika ili liste zahvata. Potrebno je stručno liječničko oko da u skladu s klijentovim željama i mogućnostima adekvatno prepozna njegov problem s ciljem postizanja najboljeg rezultata. Tijekom kliničkog pregleda možemo odrediti vaše stanje i u skladu s njim odrediti idealan način korekcije vašeg profila te reći je li moguće željeni rezultat postići filerom ili je korekciju nosa potrebno napraviti kirurški (ako težimo zadovoljavanju standarda ljepote, najčešće je potrebna operativna korekcija kojom se nos najčešće smanjuje, a samo je manje nepravilnosti idealno rješavati filerom). Također se procjenjuje je li bradu moguće korigirati filerom, je li potrebno ugraditi implantat ili ju je potrebno „pomaknuti” - smanjiti ili dodati vlastitog koštanog tkiva umetanjem grafta.

Individualan pristup

Filerom je moguće samo povećati konture, nikako ih nije moguće smanjiti. I iako zvuči jednostavno, nije zahvat koji ne nosi rizik od komplikacija. Svaki zahvat, pa tako i aplikacija filera, nosi određene komplikacije - od infekcije do sljepoće. Kirurški zahvat korekcije nosa traje oko sat vremena, povećanje brade implantatom također, dok smanjenje brade ili povećanje vlastitim koštanim graftom traje oko sat i pol. Kirurgija i minimalno invazivni zahvati nipošto nisu u sukobu, već oboje postoje kako bi se svakom problemu moglo pristupiti individualno i kako bi se izabrala najbolja moguća kombinacija za postizanje optimalnog rezultata.

* Objavljeno u tiskanom izdanju "Appeala", prosinac 2019.

Linker
25. travanj 2024 11:30