Modernistička vila Stenersen u Oslu puna je akcenata u žutoj boji
ZA DOBRU ENERGIJU

Žuta minuta u dizajnu: detalji za dom obojeni sunčanom paletom

Vrijeme je da u prostor uđe boja koja potencira dobru energiju, a prava mjera stila postiže se promišljenim doziranjem: za moderan dojam dovoljan je detalj u nekoj od nijansi iz sunčane palete.

Ako ijedna boja asocira na tople sunčane dane, onda je to žuta, koja je u posljednje vrijeme jednako popularna i u uređenju životnog (i poslovnog) prostora kao i u svijetu mode. Premda mnogi zaziru od te upadljive nijanse, bilo u dnevnoj ili večernjoj garderobi, upravo su žute kreacije upisane u najupečatljivije modne trenutke u povijesti pop-kulture. Malo tko, na primjer, može zaboraviti glamurozni ogrtač pjevačice Rihanne koji je prije četiri godine odjenula na njujorškoj Met Gali ili, pak, haljinu dizajnerice Vere Wang u kojoj se 2006. na dodjeli Oscara pojavila glumica Michelle Williams... Toliko dojmljivu da joj je posvećena i stranica Wikipedije.

Riječ je o boji koja je u posljednje vrijeme toliko popularna da su je mediji proglasili nasljednicom milenijske ružičaste, donedavne vladarice kolorističkog trona, te joj dodijelili naziv “Gen Z žuta”. Kažu, to je boja za generaciju Z, naraštaje rođene kasnih devedesetih i ranih dvijetisućitih, koji svojom aktivnošću na društvenim mrežama pomažu u kreiranju i podupiranju trendova, ali i za sve one kojima je u životu potrebna dodatna doza optimizma. Istodobno, žuta asocira na slavlje, ali je i svojevrsno upozorenje na opasnost, potiče na angažman i akciju...

Modernistička vila Stenersen u Oslu puna je akcenata u žutoj boji

Njujoršku trgovinu Calvin Klein uredio je donedavno glavni dizajner kuće Raf Simmons

Inače, termin “Gen Z žuta” ne odnosi se na jednu specifičnu nijansu, već na cijeli spektar - od nježnih pastelnih tonova do toplih karamelastih, koje se primjenjuju u svim područjima dizajna. Žuta se zbog svojeg intenziteta ne preporučuje u monokromatskom uređenju interijera, ali je idealna za prostorne akcente.

Interijer stana u Stockholmu, projekt studija Lookofsky Architecture

Kasthall x Sight Unseen tepih

Žuti interijer trgovine modne kuće Acne u Los Angelesu potpisuje Geoff Crowther Architects

Odlično pristaje zemljanim i sivim tonovima, kao i tirkiznim i plavim. Odiše radošću i gostoprimstvom zbog čega je odličan izbor za ulazna vrata i hodnike, a žuti detalj automatski “obasja” malene ili tamne prostore. Žuta je boja veselja i topline, što je čini simbolom onoga čemu se svi nadamo - pogledu u budućnost punom optimizma.

Linker
15. travanj 2024 19:20