Stari mlin na Muri sada je turistička atrakcija
 Davorin Mance
PLODNI VRT HRVATSKE

Život na sjeveru: Oaza između dvije rijeke

Premda najmanja, Međimurska županija jedna je od najrazvijenijih u Hrvatskoj, a osim plodne zemlje ima i nalazišta zlata u riječnim koritima.

Premda su tradicionalne međimurske pjesme sjetne, stanovnici najmanje i najsjevernije hrvatske županije, koja 30. travnja slavi svoj dan, nemaju razloga za tugu. Međimurje je, naime, lijep i bogat kraj pa ga je ugledni britanski poslovni list Financial Times nedavno uvrstio na popis deset najboljih malih regija za privlačenje stranih ulaganja. Ima razvijeno obrtništvo i poljoprivredu, dvostruko veći izvoz od uvoza, a zbog uređenosti i plodne zemlje između rijeka Drave i Mure zovu ga i ‘vrt Hrvatske’.

Cakovec 170307
Vikend IN Cakovec, Gloria IN br. 93
foto Sanja Renic
Sanja Renić
Glavna šetnica u Čakovcu prepuna je trgovina i kafića

JAGODE, RIBE I ŠIBE

Najljepši je u proljeće, jer potkraj travnja i u svibnju nudi mnogo raznih događanja. U Prelogu se održavaju Sajam cvijeća i Festival jagoda, u Svetom Martinu Seoska olimpijada, u Donjoj Dubravi Smotra dravskih plovila, u Nedelišću Proljetna biciklijada, a u Kotoribi Dani šibe i ribe gdje se, uz ostalo, mogu naučiti plesti košare od vrbinih grančica te kušati specijaliteti od riječne ribe - primjerice, šaran na rašljama.

Denis Perčić
Stare hiže u mjestu Koncovčak izrađivale su se od zemlje i drva

VINOLJUPCI I PIVOPIJE

Kraj je to s dvadesetak vinarija pa mami i ljubitelje fine kapljice. Od 18. svibnja do 1. lipnja u Štrigovi se slavi Urbanovo, koje je ime dobilo prema zaštitniku vinara Sv. Urbanu. Manifestacija ima tri dijela: Festival pušipela (sorta međimurskog bijelog vina), Dane otvorenih podruma te Vinski bal u kuriji Terbotz u Železnoj Gori. Urbanu ekipu zasigurno će privući manifestacija Beerfest Sjever, koja se 25. i 26. svibnja održava u čakovečkom industrijskom kompleksu Stari Hrast. Predstavit će se desetak inozemnih i domaćih pivovara, među kojima je i čakovečka Međimurski Lepi Dečki, a nastupit će grupa Hladno pivo.

Filip Lučin
Međimurske brege krase brojni vinogradi

POVIJESNE ZNAMENITOSTI

Tko više voli kulturno-povijesne znamenitosti, neka posjeti Stari grad Zrinskih, srednjovjekovni dvorac u središtu Čakovca, Horvatovu staru kovačnicu u mjestu Gornji Hrašćan, mlin na Muri s početka 20. stoljeća u mjestu Žabnik, Spomen-dom rudarstva Cimper u Murskom Središću, centar filozofa Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu... Oldtimer muzej Šardi u Selnici ima jedinstvenu zbirku starih automobila, traktora, motocikala i drugih vozila, ali i replike starih zanatskih radionica s izvornim alatom, kolekciju povijesnog oružja te svakodnevnih uporabnih predmeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Davorin Mance
Stari mlin na Muri sada je turistička atrakcija

Cakovec 19052016 
grad Cakovec
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Srednjovjekovni dvorac s perivojem bio je u vlasništvu obitelji Zrinski

Cakovec 19052016 
grad Cakovec
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Spomenik hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Zrinskom

AKCIJA I OPUŠTANJE

Na svoje će doći i oni željni uzbuđenja: u mjestu Lopatinec sagrađen je, naime, Accredo centar gdje se, uz ostalo, nalaze adrenalinski park, teren za paintball te quadovi za vožnju divljom prirodom. Oni kojima je, pak, draže samo se opuštati, “rekuperati” se mogu u Termama Sveti Martin te ondje provesti romantičan vikend uz masaže uljem grožđa ili suncokreta. Prespavati se može i u nedavno otvorenom hotelu Castellum u Čakovcu, koji ima 30 soba, multifunkcionalnu dvoranu, teretanu, wellness te čak tri vrhunska bara. Wine bar nudi međimurska vina i specijalitete, Watchtower ima terasu s pogledom na perivoj Zrinskih, a iz Sky bara se vidi cijeli Čakovec.

Vožnja quadovima u divljoj prirodi

Cakovec 170307
Vikend IN Cakovec, Gloria IN br. 93
foto Sanja Renic
Sanja Renić
U restoranu Mala hiža koriste namirnice lokalnih proizvođača

Tanka kukuruzna zlevanka specijalitet je sjeverozapadne Hrvatske

Opuštanje u Termama Sveti Martin

Tek otvoreni hotel Castellum u Čakovcu ima wellness, fitness i barove s pogledom na grad

Linker
07. travanj 2024 01:17