Pontonski most na Korani s lukom za prolazak čamaca
 Profimedia, Alamy
VATRENI PROVOD NA RIJEKAMA

Karlovac - uživanje na četiri rijeke

Karlovačka kupališta ljeti privlače brojne turiste, a dodatni mamac su vatromet, krijesovi te vrhunska svjetska gastronomija.

Premda leži na četiri rijeke - Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri - Karlovac ljeto započinje vatreno. U subotu 23. lipnja na obje obale Kupe zapaljena su dva golema Ivanjska krijesa, što je običaj iz 18. stoljeća. Atmosferu na najdulji dan u godini dodatno su podignuli vatromet, potezanje užeta na mostu, nastupi uličnih zabavljača i viteških grupa, turnir u nogometu između četvrti Banija i Gaza te koncert grupa Crvena jabuka i Black & White.

Karlovac, 230617.
U Karlovcu, na obalama rijeke Kupe, odrzani su Ivanjski krijesovi, najstarija karlovacka manifestacija ciji zaceci sezu jos u 18. stoljece. Vrhunac je bio nakon spektakularnog vatrometa kada su upaljeni krijesovi na obje kupske obale.
Na fotografiji: Vatromet.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
CROPIX
Vatrometom i paljenjem kresova na obalama Kupe slavi se dolazak ljeta i rođendan grada

SVIJET U MALOM

Fešta traje do sredine srpnja, kad Karlovac slavi 439. rođendan, a u tom razdoblju stići će mnogo ‘čestitara’ iz Hrvatske i inozemstva. Tih će dana ondje biti svijet u malom jer 5. srpnja počinje Međunarodna smotra folklora, koja se održava već dva desetljeća, a ove se godine prvi put priređuje i gastro manifestacija Okusi svijeta. Program na Promenadi kod Glazbenog paviljona vodit će Sanja Doležal, a posjetitelji će, uz ostalo, moći kušati peruansko piće chicha morada (sok od ljubičastog kukuruza), kenijski mandazi (vrsta krafni), filipinski adobo (piletina u umaku od soje), finsku palačinku pannukakku...

Karlovac, 020717.
U nedjelju u karlovackom Sancu zapoceo je jubilarni 20. Medjunarodni festival folklora. Gostovale su grupe iz Bugarske, Rumunjske, Cipra, Burundija, Spanjolske i Tajvana. Domacin i organizator festivala je Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca.
Na fotografiji: Plesaci iz Tajvana.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
CROPIX
Međunarodni festival folklora

Purple corn juice wooden table background
Getty Images/iStockphoto
Na manifestaciji Okusi svijeta pripravljat će se i peruanski napitak od ljubičastog kukuruza

KONTINENTALNA RIVIJERA

Nakon obilnih obroka dobro će doći šetnja Vrbanićevim perivojem s kraja 19. stoljeća, koji je i mali botanički vrt s dijelovima uređenim u engleskom i francuskom stilu. Omiljena ljetna rekreacija Karlovčana i njihovih gostiju je plivanje u rijekama - čak i u središtu grada. Ondje je, naime, Foginovo kupalište, koje se zbog uređenosti i brojnih sadržaja može mjeriti s mnogim plažama na Jadranu. Posjetitelji se mogu boćati, kuglati, igrati vaterpolo, odbojku na pijesku, stolni tenis i košarku, a tu su i sprave za fitness te aerobika u vodi. Treba naglasiti i da je riječna plaža Foginovo prilagođena potrebama osoba s invaliditetom.

Korana river bridge and waterfall, town of Karlovac, Croatia, Image: 313864727, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Pontonski most na Korani s lukom za prolazak čamaca

Town of Karlovac street view, central Croatia, Image: 294341364, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

RIJEČNI AKVARIJ

Nedaleko od kupališta je još jedna gradska atrakcija - Aquatika, najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe. Sagrađen je pod zemljom, s travnatim krovovima kojima se potpuno stapa s okolišem. Sastoji se od tri povezane zgrade između kojih je trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajima i golemom vodenom instalacijom što predstavlja krško polje. Posjetitelji mogu razgledati endemske vrste hrvatskih rijeka, njih čak 40, a slijedeći virtualni tok rijeke nailaze na mnogobrojne vrste riba i biljaka. Ulaznica za odrasle stoji 60 kuna, za osobe do 18 godina 35, za studente i umirovljenike 40, a za četveročlanu obitelj s dvoje djece tu je paket za 120 kuna.

Karlovac, 210916.
Muzej rijeka i slatkovodni akvarij Aquatika.
Na fotografiji: prostor Aquatika.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe sagrađen je pod zemljom

PJESMA SLAPA

Najpoznatije prenoćište u Karlovcu je butik hotel Korana Srakovčić s četiri zvjezdice, sagrađen davne 1908. Ima 12 dvokrevetnih i 4 deluxe sobe (noćenje u standardnoj dvokrevetnoj sobi stoji 780 kuna), wellness i spa centar te dva restorana - Dobru i Kupu. Nalazi se na obali Korane pa se s njegove terase čuje ‘pjesma’ koranskog slapa. Tijekom ljeta na terasi svira glazba uz koju gosti mogu i zaplesati.

Hotel Korana Srakovčić iz 1908. sagrađen je uz Vrbanićev perivoj

VEČERA U DVORCU

Unutar starog grada Dubovca, sagrađenog u 13. stoljeću na humku uz rijeku Kupu, otvoren je restoran Kastel. Gosti uživaju u bajkovitom prostoru, kojim dominiraju drvo i kovano željezo, te u specijalitetima od domaćih namirnica i nimalo standardnom meniju - pašteti od pilećih jetrica s džemom od zelenih rajčica i tostom, juhi od celera i kozica, lososu u korici od čilija s kremastom palentom, beluga lećom i kremom od graška te truffle čokoladnoj torti s preljevom od šumskog voća. Raspon cijena je od 22 do 180 kuna.

, Image: 305993122, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Stari grad Dubovac iz 13. stoljeća

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Restoran Kastel

MODERNI ROBINZONI

Obližnje mjesto Mrežnički Brig može se, pak, pohvaliti kampom Slapić, lani uvrštenim među sto najboljih u Europi. Prenoćiti se može u vlastitim kamperima (na raspolaganju je 100 mjesta, a cijena za dvije osobe je 250 kuna) ili u montažnim kućicama (850 kuna). Najveći je hit, međutim, sedam drvenih ‘šatora’ na obali Mrežnice koji imaju samo krevet. Struje i vode nema, ali zato su tu terasa i vlastita plaža pa ljubiteljima robinzonskog odmora nije problem platiti 400 kuna za noć da bi uživali u tom carstvu divljine.

Duga Resa 11.05.2018
Kamp Slapic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Kamp Slapić

Duga Resa 11.05.2018
Kamp Slapic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Kamp Slapić

Linker
17. travanj 2024 17:29