NAJSUNČANIJI OTOK

Južnjačko srce ponosnog Hvara

Grad koji slavi 150 godina turizma sve više osvaja modernim buticima, neobičnim kafićima i suvremenom gastro ponudom.

Čekati u koloni za ukrcaj na trajekt dok sunce nemilosrdno cijedi iz vas graške znoja nije nimalo ugodno, ali sve zaboravite čim zaplovite prema najsunčanijem hrvatskom otoku. Potpuno vas osvoji miris mora, kliktanje galebova i divljina prirode koja vas dočekuje nakon pola sata plovidbe od Drvenika do Sućurja. Ta je linija osobito pogodna ljeti (iz Zagreba je to brži put, manja je gužva u pristaništu, cijena karte je 16 kuna za putnike i 108 kn za automobil, a red vožnje često se prema potrebi dopunjuje dodatnim trajektom).

Do grada Hvara, koji ove godine obilježava 150 godina organiziranog turizma, treba vam oko sat vožnje po lokalnoj cesti, tako da doista možete doživjeti tu pomalo divlju prirodu i prije nego što stignete na odredište.

BOGATA POVIJEST

Mediteranska prehrana, klapska pjesma, čipka od sušene agave hvarskih benediktinki, procesija Za križem u Jelsi i Starogradsko polje našli su se na popisu Unescove nematerijalne kulturne baštine. U Hvaru je i jedno od tri najstarija kazališta u Europi, izgrađeno je prije 500 godina, koje bi se uskoro trebalo do kraja obnoviti. Ostatak impozantnog Arsenala iz 13. stoljeća, nekad najvažnije vojnopomorske zgrade na Mediteranu, danas je očaravajuć prostor ispod volta za razna događanja i izložbe. Ovo ljeto u planu je izložba Kuzme Kovačića i Dagmar Meneghello.

Green house, Hvar, 02062018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Prirodne kremice, ulja i pilinzi iz Green Housea

NOVO DOBA

Prije 30 godina možda je turistima bila dovoljna soba s kupaonicom u hotelu i plaža u blizini. Danas stariji traže mnogo veći komfor te intimniji ugođaj, kakav je, primjerice, u apartmanima Gabelić (Ive Roića 42): vlasnica Đurđica Gabelić goste dočekuje domaćim prošekom, ušećerenim bademima i kroštulama, košarom voća, punim frižiderom vode, sokova, vina, piva, a svako jutro ostavlja im na stoliću u hodniku doručak. Za razliku od sličnog smještaja po svijetu, ništa ne trebate ponijeti sa sobom jer vas dočeka baš sve: mikser, toster, sokovnik, začini, maslinovo ulje, čajevi, kava, ležaljke za plažu, šamponi, kremice, fen pa čak i kišobran i kabanica, što vam sigurno neće trebati. Mladi, pak, u Hvar ne dolaze spavati, nego partijati. I to prilično bučno, što mnoge Hvarane ljuti, ali ne mogu si pomoći jer je jedan od deset najljepših otoka na svijetu, kao i njihov grad, omiljena ljetna destinacija mladih željnih ludog provoda.

Najljepši pogled na grad i otoke pruža se s tvrđave Španjola

160 RESTORANA

Zvuči nevjerojatno, ali gastronomska ponuda Hvara uključuje 160 restorana i konoba. Vrlo su posjećeni Gariful, koji nudi plodove mora, i Passarola, s mediteranskom jelovnikom. Ali ako se želite baš dobro najesti, rezervirajte stol Kod Kapetana (Fabrika 30). To je stari hvarski restoran s 50-godišnjom tradicijom, koji vodi Jurica Tomičić, a za suvremenu prezentaciju zadužen je njegov sin Hrvoje, koji je u obiteljskom poslu od 16-te godine. Ondje ćete dobiti velike škampe, bogatu gregadu od škampa, ribe i školjaka, hvarski brudeto, sočne odreske sabljarke, pečenu hobotnicu u vinu... A svoje goste Jurica Tomičić rado odveze na drugu stranu uvale svojim električnim ‘tuk-tukom’ jer kad sunce upeče, tih stotinjak metara postaje prava ljetna mora.

Morski tanjur pun škampa i trilja koji se poslužuje Kod kapetana

KROZ BURAK

Rijeka turista obično se koncentrira na rivu i glavni trg uz katedralu i prebire po štandovima sa suvenirima od lavande ili trgovinicama s ljetnim haljinama ili kupaćim kostimima, u kojima cijene baš i nisu niske: jednostavna košulja bez rukava od bijelog platna ili lana košta skoro 600 kn. Ali ako zađete u kale, otkrit ćete hvarski biser - ulicu Kroz Burak - u kojoj se posljednjih nekoliko godina otvaraju moderni prostori. Jedan od njih je i slastičarnica Nonica s ponudom prefinih domaćih kolača koji izgledaju kao da su stigli iz Pariza. Samo nekoliko koraka dalje je dućančić Green House, gdje možete kupiti kreme od smilja i lavande, sapune, razna mirisna eterična ulja, kao i maslinova ulja aromatizirana hvarskim biljem ‘Put sunca’, koja proizvodi vinarija Duboković. U istoj ulici je i mali koralj-studio Lukrecije i Arona Schwarza u kojem ćete naći predivne ručno rađene ogrlice od crvenih, bijelih, narančastih i zlatnih koralja te raznog dragog i poludragog kamenja upotpunjenih srebrom. Prije nekoliko dana fotograf Marko Marinković, koji se specijalizirao za snimanje vjenčanja u svijetu, otvorio je u blizini Kava 37, atraktivan kutak za ispijanje kave sa sjedalima iz starinskog kina, gdje će svaki mjesec mijenjati kavalistu.

Trg ispred katedrale vikendom ‘zarobe’ štandovi s autohtonim hvarskim proizvodima

Ivana Cirjak i Marko Marinkovic, Coffee shop, kava, fair trade, Hvar, 03062018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Klupe iz starog kina u Kavi 37

Tipična kala u starom gradu prepuna zelenila

MILANO NA RIVI

Badalo je butik cipela i torbi Marka i Lucije Vučetić nalik na brojne kreatorske dućane u milanskoj ulici Monte Napoleone. Prije nekoliko godina hvarski dizajner svoje je modele izrađivao u kućnoj radionici, ali već neko vrijeme njegove se cipele i torbe rade u Italiji. Cijene su prilično visoke jer je riječ o ekskluzivnim modelima s intarzijama od kože krokodila i zmija. Cipele Badalo nose Nicoletta Malkovich, supruga glumca Johna Malkovicha, talijanski kreator Valentino i tenisačica Jennifer Capriati, a oduševile su i fotografa Lupina koji ih je snimio za editorijal.

Badalo cipele, Hvar, 02062018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Torbe i cipele od najfinije kože iz butika na hvarskoj rivi

Badalo cipele, Hvar, 02062018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Badalo cipele

Tanja Curin nakit, galerija, Hvar, 03062018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Atraktivan dućan Tanje Ćurin s nakitom od koralja, bisera te dragog i poludragog kamenja na glavnom gradskom trgu

Linker
24. travanj 2024 14:27