Ljepote vrbovskog kraja samo su stotinjak kilometara udaljene od Zagreba
 Sana Vitas
PRIRODNE LJEPOTE

Izlet u Gorski kotar: glazbenom stazom kroz šumski raj

Okolica gradića u srcu Gorskog kotara nudi užitak za sva osjetila - od slasnih delicija do prirodnih ljepota kroz koje vodi nova Panova staza sa zvučnim instalacijama.

Prirodne ljepote Vrbovskog uvijek su dobar razlog za posjet drugom po veličini goranskom mjestu, koje se nalazi na pola puta između Zagreba i Rijeke. No 24. studenog u obližnjim Moravicama priređuje se i etno manifestacija Moravički narodni običaji u organizaciji tamošnje Udruge žena. Posjetitelje će ondje zabaviti izvođači skečeva iz davnina, moći će se kupiti domaći proizvodi, pletivo, suveniri... Moravice su poznate i po Čogrljevom jezeru, jednom od najljepših goranskih jezera, koje nastaje od pet izvora, a oduševljava spokojnom atmosferom i čarobnim koloritom.

PANOVA STAZA

Mnogi posjetitelji Vrbovskog i ne znaju da je u blizini kanjon Kamačnik, zaštićeni prirodni krajolik. U jednom od najljepših i najfotografiranijih hrvatskih kanjona ljetos je otvorena Panova staza, prva akustična staza u nekom zaštićenom području u našoj zemlji. Na šetnici koja vodi od bistroa Kamačnik, gdje se istoimena rječica ulijeva u Dobru, do izvora Kamačnika postavljeno je pet zvučnih instalacija: Panov gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Udarcem u gong počinje fascinantno putovanje kroz zvukove prirode i akustične kulise kanjona, koje dopunjuju viseći mostići, jezerca te bogat životinjski i biljni svijet. Nakon obilaska kanjona, u bistrou Kamačnik, uz huk slapova, može se uživati u bogatoj ponudi domaćih jela po pristupačnim cijenama, od juhe od buče, svježih pastrva, variva, vinskog gulaša i pečenica s dinstanim zeljem i krumpirom do nezaobilazne goranske štrudle od borovnica. U blizini je i novo dječje igralište s toboganom i vlakićem, a tu možete unajmiti i električne bicikle. Panovom stazom, nazvanom po grčkom bogu, ljubitelju glazbe i najboljem plesaču među bogovima, stiže se do novouređenog planinarskog doma Kamačnik u naselju Vujnović. Na pročelju drvena ploča s likom mede u krevetu poziva da se odmorite u sobama s pogledom na Vrbovsko te se opustite u sauni ili se rekreirate u teretani.

Sana Vitas
U planinarskom domu Kamačnik, koji je od istoimenog bistroa udaljen samo 2 km, izletnici se mogu opustiti u sauni

Sana Vitas
Kanjon Kamačnik dugačak je ukupno 6,4 km, a staza se može proći za dva do tri sata hoda, ovisno o vremenu koje želite izdvojiti sviranje na instalacijama. Turistička edukativna staza duga je 1 km, cijena ulaznice je 10 kn.

Sana Vitas
Ljepote vrbovskog kraja samo su stotinjak kilometara udaljene od Zagreba

MEDVJEDU PRIJATELJSKI

Područje Vrbovskog stanište je medvjeda, kako upozoravaju info točke u gradu postavljene u sklopu međunarodnog projekta Life Dinalp Bear, kojim se želi zaštititi populacija smeđih medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama ugroženih urbanizacijom. Na web stranici Discover Dinarics promoviraju se, pak, biciklističke i planinarske ture kao i proizvodi lokalnog stanovništva (sir, med) te suveniri s oznakom “Medvjedu prijateljski”. U Vrbovskom tu etiketu nosi med “Medonja”, OPG-a Pčelarstvo Burić, gdje u punionici “Medonjina pateka” (apoteka) proizvode i meleme izrađene na bazi djevičanskog pčelinjeg voska i maslinovog ulja te macerate ljekovitih trava ubranih na goranskim pašnjacima. Vlasnik Saša Burić izrađuje i drvene sanjke pa se možete raspitati o ponudi i pripremiti za sanjkaška natjecanja ove zime u Gorskom kotaru.

Sana Vitas
Na pametnoj klupi može se predahnuti te napuniti mobitel

EKO TEHNOLOGIJA I ETNO CENTAR

U centru Vrbovskog na autobusnoj stanici postavljena je solarna eko klupa, gdje možete, doslovno, napuniti baterije i krenuti u obilazak grada. Dominantna veduta je crkva Ivana Nepomuka, koju nazivaju goranskom katedralom. Ime je dobila prema češkom svecu jer su Vrbovsko u doba Austro–Ugarske naselili doseljenici iz Češke, uglavnom trgovci i zanatlije, a Vrbovsko je 1785. proglašeno kraljevskim povlaštenim trgovištem. Tu je 1900. otvoren i prvi goranski hotel, ujedno prvi između Zagreba i Rijeke, i premda ga danas nema, Vrbovsko je “načičkano” lijepo uređenim kafićima s cvjetnim žardinjerama koji čuvaju duh negdašnjeg trgovišta. Svakako vrijedi posjetiti info centar Turističke zajednice, uređen poput male zavičajne zbirke. Proglašen je najboljim u kontinentalnoj Hrvatskoj zbog etno interijera s tradicijskim pričama, eko–etno motivima i bogatom suvenirnicom.

Sana Vitas
U bistrou Kamačnik nude se jela toga kraja - od pastrve do goranske štrudle

Sana Vitas
Dječji raj: novo igralište u blizini bistroa

Sana Vitas
Na početku staze treba zasvirati na gongu

SKRIVENI DVORAC

Do Vrbovskog se može doći i ‘starom’ cestom. Iz Zagreba se najprije stiže u Severin na Kupi, koji skriva velebni dvorac Zrinskih i Frankopana iz 16. st. Iako je spomenik parkovne arhitekture, dvorac je zapušten, no bajkovite kule s vidikovcima, kapela sv. Florijana i predivan panoramski pogled na kanjon Kupe ipak će oduševiti ljubitelje starina.

Sana Vitas
Velebni dvorac Zrinskih i Frankopana

Linker
30. ožujak 2024 09:01