Getty Images/iStockphoto
rabac

Istarska oaza za hedoniste i avanturiste

Od malog ribarskog sela Rabac je postao turistički dragulj i mjesto je za brzi povratak u formu.

Tijekom travnja ugostitelji iz devet restorana i konoba u Rapcu, Labinu i okolici osmislili su specijalne jelovnike pa nude rižoto u umaku od sipa, biftek u umaku od šparuga, brodet od sipe s palentom ili bobom, štrudle od šparuga i jabuka, kandirane šparuge sa sladoledom te špaletu sa šparugama u malvaziji. Špaleta je dio svinjske plećke koji se - natrljan solju i crnim paprom - suši na buri. Najbolje mesne delicije inače se mogu kupiti u pršutani Bani, u pet kilometara udaljenom Labinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas /

Idealan položaj: Zagreb je udaljen nešto više od dva sata vožnje, a u blizini su Opatija, Poreč, Cres...

ŠETNJE S PRIČOM

Rabac je okružen biciklističkim i tematskim treking stazama - od kraćih, idealnih za obiteljske šetnje, do dužih koje su predviđene za cjelodnevnu rekreaciju. Od obale u uvali Maslinica, pokraj tajanstvene Negrijeve spilje do staroga grada Labina vodi Staza božanskih izvora. Sentonina staza posvećena je liburnijskoj božici Sentoni, zaštitnici putnika, a proteže se od Rapca do staroga grada i prolazi uz mnoge potočiće i slapove. Staza Terra Magica povest će vas pokraj Teleferike, nekadašnje žičare i luke za transport boksita, do zaštićenog krajobraza Prtloga i stoljetne labinske luke u koju su pristizale galije. Šetnica skrivenih čari mami na romantičnu šetnju od crkvice sv. Andrije iz 15. stoljeća, koja je najstarije zdanje u Rapcu, do najudaljenije uvale Prižnje. U blizini se na stijeni uz more nalazi i poznata skulptura ‘Perle’ Vaska Lipovca. Staza Bellavista povest će vas preko rive do sela Ripenda Kosi i na 474 metra visoku goru Standar, arheološki lokalitet sa starim suhozidima i pogledom na kvarnerske otoke, Velebit i unutrašnjost Istre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

100 MILJA ISTRE

Najveća ultra trail utrka u Hrvatskoj pod nazivom 100 milja Istre starta 6. travnja iz staroga grada Labina. Trči se u prirodi po označenim stazama, a jedna od najtežih, ali i najljepših dionica je Red course, koja kreće iz srednjovjekovnog Labina, preko središnje Istre do Umaga. Natječe se više od 2000 trkača i ona je dio svjetskog trail kupa.

Dejan Hren

Za romantične parove savršena je šetnica skrivenih čari koja vodi do crkvice sv. Andrije

DEGUSTACIJE

Oleum Viride Belić dućan je poznatog maslinara Duilija Belića gdje se može kušati te kupiti neko od 14 vrsta nagrađivanih ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Uspinjete li se prema Labinu, nezaboravni gastro užitak pruža posjet Art gastro galeriji Negri u palači Negri gdje se, osim uživanja u umjetničkim djelima, uz degustaciju maslinovih ulja, medice i vina može kušati i pjenušac od malvazije. Ako ste ljubitelj slastica, probajte sladoled s maslinovim uljem u slastičarni Pingo na rivi, gdje se domaći sladoled prelijeva uljem s OPG-a Štucin. Pingo je poznat i po maskotama pingvina koje im donose gosti iz cijelog svijeta, pa ponesite i vi svoju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas

Linker
15. travanj 2024 18:39