2LG STUDIO Dizajneri Russell Whitehead i Jordan Cluroe nedavno su završili projekt adaptacije viktorijanske kuće na Notting Hillu i blagovaonicu obojili u - zeleno
Možda zelena?

Barem jedan zid u stanu u boji? Evo ideje kako mali potez napravi veliku promjenu

Kada priroda spava, boja koja je simbolizira - od smaragdnih do nijansi trave - caruje zidovima i namještajem.

Čini se da bi zelena - koja je odnedavno vrlo čest dizajnerski izbor za uređenje prostora - uskoro mogla zamijeniti ružičastu na tronu boja u svijetu interijera. Sve je počelo ljetos obilatim korištenjem prirodnog zelenila u zatvorenim prostorima te tapeta i tekstila s biljnim motivima, a sa smjenom godišnjih doba zeleni se pokret - radikalizirao.

2LG STUDIO Dizajneri Russell Whitehead i Jordan Cluroe nedavno su završili projekt adaptacije viktorijanske kuće na Notting Hillu i blagovaonicu obojili u - zeleno

Primjerice, londonski dizajnerski duo 2LG nedavno je završio adaptaciju viktorijanske kuće u Notting Hillu, čijom blagovaonicom dominira prilično moćna nijansa zelene: istim su tonom obojeni zid, kamin i ormari, stol te luster iznad njega - što ostavlja neizbrisiv pečat u memoriji promatrača.

U dom unosi svježinu i stvara dojam ‘eksterijera u zatvorenom’

I talijanski redatelj Luca Guadagnino, poznat po korištenju atraktivne scenografije u svojim filmovima, odlučio se za zelenu boju pri dizajniranju svog prvog interijera. Naime, prošlog je mjeseca preuredio bivšu tvornicu svile na jezeru Como u luksuznu vilu, u kojoj su i kućna praonica rublja i gostinjska soba u zelenim tonovima. Jedan od razloga ponovne popularnosti ove boje je i taj što ona odlično izgleda na trendovskim materijalima - baršunu i mramoru.

Praonica rublja čiji je interijer osmislio filmski redatelj Luca Guadagnino

To je prepoznao i slavni britanski dizajner Tom Dixon, koji je prošlog mjeseca predstavio kolekciju mramornih pladnjeva i držača za svijeće u tamnozelenoj nijansi. A zelene baršunaste sofe i fotelje i dalje su pri vrhu popisa želja mnogih poklonika suvremenog dekora.

TOM DIXON Rock kolekcija držača za svijeće

Zelena boja priziva osjećaj slobode i svježine. Što je bliža žutoj, to je intenzivnija i agresivnija, dok je u svojim tamnijim nijansama vrlo luksuzna i opuštajuća. Omiljena je jer asocira na prirodu pa je njezino korištenje svojevrsni način “unošenja” eksterijera u interijer - a to je upravo ono što mnogima treba u ovim sve mračnijim jesenskim danima.

ANTONINO CARDILLO Interijer galerije San Lorenzo u Rimu uređen prema zamisli talijanskog arhitekta

Trosjed Beat 250x82x65 cm 8499,99 kn, EMMEZETA

Fotelja Peacock, dizajn Dror Benshetrit za Cappellini STUDIO HARAMINA

Stolac U WWW.CUFFHOME.COM

Komoda Marseille 94x96x45 cm 1890 kn, HARVEY NORMAN

Stropna lampa 598 kn, WWW.GNIJEZDO.HR

Naslonjač od baršuna 79,5x73x81 cm 4359 kn, KARE

Staklena vaza 259 kn, ZARA HOME

Sofa 202x88x84 cm 1990 kn, MOMAX

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
20. travanj 2024 21:55