Sandra Šimunović / Hanza media
GLORIA GLAM DONOSI:

Intimni svijet Mate Rimca

Mate Rimac na sajmu u Ženevi predstavio je najnoviji model sportskog automobila, C_Two koji juri 412 na sat. Snažan električni hiper-automobil iz Svete Nedelje goleme snage, krcat najnaprednijom tehnologijom puno je napredniji i dorađeniji od Concepta_One - s kojim nema nijedan zajednički dio jer riječ je o potpuno novoj platformi. Na modelu je radio godinama, a proizvodnja će biti limitirana na 150 primjeraka.

Poduzetnik i inovator koji je u Ženevi predstavio elektro jurilicu od gotovo 2000 konja kakvu svijet dosad još nije vidio, jedan je od rijetkih Livnjaka koji ne jedu meso ni ribu, a da se ne bavi autima, ušao bi u proizvodnju organske hrane - jer je u tome ključ opstanka čovječanstva.

GENEVA, SWITZERLAND - MARCH 02:  A model poses next to a Rimac Concept-one model during the second press day of the 86th Geneva International Motor Show on March 2, 2016 in Geneva, Switzerland. The 86th International Motor Show runs from March 3 -13 and features production and concept cars from the World's biggest car manufacturers.  (Photo by Chesnot/Getty Images)
Getty Images
Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi predstavljen JE Rimac C_Two, snažan električni hiper-automobil iz Svete Nedelje

DJETINJSTVO U NJEMAČKOJ

Sa sto njemačkih maraka u džepu njegovi su roditelji otišli iz Livna u Frankfurt, gdje je obitelj živjela vrlo skromno. Otac Ivan, inženjer strojarstva, radio je na baušteli dok nije pokrenuo vlastiti biznis. Mama Zdenka bila je spremačica u hotelima, a kad se rodila Matina sestra, posvetila se obitelji. Iz Njemačke su se prije 17 godina doselili u Samobor, gdje su roditelji sagradili kuću i osnovali građevinsku tvrtku, a Mate je krenuo u šesti razred. Bio je prosječan đak i nije dobro znao hrvatski.

zagreb,071106
strukovna skola samobor,mladi inovator mate rimac
foto:ranko suvar
-zag-
Ranko Šuvar / CROPIX
Mladi inovator Mate Rimac 2006.godine snimljen u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru

ČAROBNA RUKAVICA

Svoj prvi izum, rukavicu s funkcijama miša za računala i tipkovnice, patentirao je u trećem razredu Srednje strukovne škole u Samoboru, u kojoj je pohađao smjer mehatronike. Napravio ju je jer mu je dojadilo stalno se šetkati do računala kad je htio nešto napisati ili promijeniti. Njegov profesor Ivan Vlainić prijavio ga je na nekoliko natjecanja inovatora u Hrvatskoj te u Južnoj Koreji, Maleziji i Švicarskoj, na kojima je osvojio novčane nagrade. Od toga je uspio kupiti dugo sanjani automobil

BEZ MESA I RIBE

Zanima ga proizvodnja organske hrane, jer za njega je to ključ opstanka čovječanstva. Premda je pomalo neobično za Livnjaka da ne jede meso i ribu, prije četiri godine postao je vegetarijanac - iz raznih razloga. Primjerice, zato što proizvodnja mesa onečišćuje atmosferu više nego svi automobili, avioni, brodovi, kamioni i motocikli zajedno. Zanimalo bi ga kako bi to izgledalo da se može zamrznuti pa se probuditi svakih deset godina i vidjeti dokle se stiglo s istraživanjima svemira, biologije i tehnologije.

LJUBAV SA ZEMLJAKINJOM

Dvije i pol godine u sretnoj je vezi s Katarinom Lovrić: oboje su iz Livna i poznaju se još iz djetinjstva. Njihove šetnje zagrebačkom Špicom ili nedjeljni izleti u Trakošćan i boravak u prirodi ispune ga energijom za barem tri tjedna neprekidnog rada. Zajedno idu i na službena putovanja te se brinu o svom ljubimcu Nalu japanske pasmine akita, kojeg su kao štene nabavili preklani.

Zagreb, 170316.
Lauba, Prilaz baruna Filipovica.
Dodjela nagrade za EY poduzetnika godina odrzana je u klubu Lauba. Nagrada EY Poduzetnik godine sastavni je dio korporativne strategije tvrtke EY, a cilj izbora, koji je potekao u SAD-u prije 28 godina, promicanje je poduzetnistva, odnosno promoviranje dostignuca najboljih svjetskih poduzetnika.
Na fotografiji: Mate Rimac i djevojka Katarina Lovric.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Mate Rimac s djevojkom Katarinom Lovrić

Intimni svijet uspješnog poduzetnika u cijelosti donosi novi broj luksuznog dvomjesečnika GloriaGLAM.

Linker
18. travanj 2024 04:54