MARCO ANTINORI ZA STUDIO JOB
U MILANU

Gloria Glam u domu jednog od najutjecajnijih svjetskih produkt dizajnera: 'Ovo je naša milanska palača'

Jedan od najutjecajnijih svjetskih produkt dizajnera, Belgijac Job Smeets, otvorio nam je vrata svojeg novog doma u Milanu koji je galerija njegovih djela i odraz njegove kreativnosti, sa stropa vise svjetleće dojke, fotelja je u obliku hamburgera, stolić poput lubanje, a ogledalo kao tava za palačinke

Kad je početkom 2019. slavio preseljenje u novi dom - čak i u drugu državu - jedan od najutjecajnijih svjetskih produkt dizajnera Belgijac Job Smeets goste je dočekao u prugastoj svilenoj pidžami. Uz njega je bila i djevojka Rebecca Sharkey koja će ga u svibnju ove godine usrećiti njihovim prvim djetetom. Uz zvuke jazza koji su dopirali s gramofona nazdravljala mu je umjetnička avangarda poput Rossane Orlandi, Stefana Selettija, Fabija Novembrea, Pierpaola Ferrarija, Maartena Baasa te pop-pjevač Mika.

MARCO ANTINORI ZA STUDIO JOB

- Osjećao sam da mi treba promjena. Nakon što se već dvadeset godina muvam po Milanu odlučio sam ovdje urediti dom i preseliti se. Ovo je jedini grad na svijetu koji me neprestano inspirira i savršeno mi odgovara njegov temperament - otkrio nam je 50-godišnji Job Smeets, čiji je novi dom svojevrsna galerija njegovih djela.

MARCO ANTINORI ZA STUDIO JOB

- Naš je stan u četvrti Porta Venezia, u zgradi iz 1920., koja je oduvijek u vlasništvu obitelji Cipelletti. Naša milanska "palača" ima prekrasan tlocrt, golemu terasu i drveni pod, a ispunjena je našim umjetničkim djelima, antikvitetima i suvenirima - govori nam osnivač brenda Studio Job, koji vodi s bivšom djevojkom Nynke Tynagel. Njihova razigranost i kreativnost došle su do izražaja i kad su prije četiri godine slikovito objavili prekid - izradili su zlatni stol koji stoji na vlaku što je ispao iz tračnica.

Dobar sam jedino u onome što radim. Za sve ostalo sam nesposoban.

MARCO ANTINORI ZA STUDIO JOB

Instalacije Joba Smeetsa već su se udomaćile u brojnim muzejima, poput "Viktorije i Alberta" u Londonu, Guggenheima u Berlinu, Muzeja umjetnosti u Indianapolisu, u Louvreu u Parizu te Rijksmuseumu u Amsterdamu. Job Smeets trenutačno je zaokupljen radovima koje će s Maurizijem Cattelanom prikazati na Milanskom trijenalu u svibnju sljedeće godine, a prema njegovoj zamisli se uređuje butik prestižne modne kuće Viktor & Rolf, čije je natpise na haljinama "Nisam sramežljiva, nego mi nisi drag" ili "Oprosti što kasnim, ali nisam željela doći", osmislio Smeets. - Mnogo putujem, ali kad sam kod kuće, već uz prvu jutarnju kavu smišljam i izrađujem skice. Potom odlazim na pilates. Nastojim što više vremena provoditi s Rebeccom, a vikendi su rezervirani za izlete. Toliko sam opčinjen talijanskim seoskim krajolikom da bih se rado ondje skrasio do kraja života - ističe dizajner koji tvrdi da je jedino dobar u poslu kojim se bavi. Za sve ostalo, priznaje, potpuno je nesposoban.

Cijeli razgovor i fotografije stana, koji je nepresušna inspiracija, pronađite u novom broju Glorije Glam.

Linker
21. travanj 2024 21:53