Jer i to je zdravlje

Bez tabua: Razgovarajmo o temama o kojima drugi šute!

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja donosimo specijalizirani sadržaj posvećen jačanju duha i uma. Izlazimo, pritom, iz okvira: u ponedjeljak, 10. listopada održava se tribina "Jesmo li normalni?", ujedno i prva emisija treće sezone Glorijinog serijala "Bez brige s Dijanom" za koju se tražila karta više. Moderatorica Dijana Čuljak razgovarat će s autoritetima psihijatrijske struke, Antom Bagarićem i Hrvojem Handlom - koji će odgovarati i na pitanja publike.

Naši sugovornici, čije priče možete pronaći u našem specijalu, osobe su koje o svojim padovima govore otvoreno i iskreno. Među njima je i Jelena Tomašević, vlasnica zagrebačkog restorana i pekarnice koja opisuje kada je i zašto doživjela, te preživjela "burnout". Psihologinja Eva Feldman i instruktorica joge Marie Wasler, koje zajedno vode podcast o mentalnoj higijeni, otkrivaju na koji način ih je promijenio odlazak na psihoterapiju te zašto danas bez zadrške mogu govoriti o vlastitim pogreškama. Nutricionistica Darija Vranešić Bender preporučuje namirnice za bolje raspoloženje, dok psihijatrica Arijana Turčin savjetuje kako prepoznati osobe kojima je potrebna pomoć i kako im pristupiti.

Život je roller coaster. To nije neka velika, otkrivajuća spoznaja ni mudrost, nego gola činjenica. U tom vrtlogu padamo i dižemo se. No, o onome što se događa u međuvremenu, o lošim jutrima, poslijepodnevima ili noćima, nerado govorimo. Jesam li slaba ako priznam da nešto ne mogu napraviti? Koga ću sve pritom razočarati? Strah od osude okoline često nas blokira u tome da jasno artikuliramo vlastite potrebe pa unutarnje nezadovoljstvo raste... I tako unedogled. A kao da sam život po sebi nije dovoljno izazovan, posljednjih godina išamarale su nas mnoge neočekivane okolnosti - lockdown, potresi, ratovi i nagovještaj ekonomske krize... Sve je to probudilo kolektivnu svijest da se razgovara o mentalnom zdravlju, no u javnom prostoru i dalje nedovoljno i sramežljivo. Zato mi rušimo tabue, otvaramo teme s kojima se svi susrećemo, postavljamo pitanja koja nas sve muče i pozivamo vas da nam se priključite.

gloria2bottom
Linker
28. ožujak 2024 14:30