Pink porez

Porez na menstrualne potrepštine početkom travnja pada na 13 posto: No, hoćemo li zaista uloške i tampone plaćati manje?

Iako nam slijedi još jedan val inflacije, porez na uloške i tampone od 25 posto, koji je do sada u Hrvatskoj bio treći najveći porez robe široke potrošnje u svijetu, konačno će se smanjiti. Trebalo je gotovo dvije godine kampanje koju je magazin Gloria inicirao i kontinuirano podržavao kroz potporu svima koji su se pridružili inicijativi smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, da bi Vlada RH donijela odluku o smanjenju PDV-a na uloške i tampone s 25 na 13 posto.

Menstruacija je u 21. stoljeću nažalost još uvijek tabu tema, a menstrualno siromaštvo svakodnevica je čak trećine žena u Hrvatskoj koje svakog mjeseca štede na količini kupljenih uložaka i tampona: kupuju jeftinije, ali manje kvalitetne proizvode, a njih 10 posto si ih uopće ne može priuštiti.

Ova porazna činjenica hrvatska je stvarnost na koju je još prošle godine upozorila Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter koja zahtjeva da se porez na menstrualne potrepštine smanji s dosadašnjih 25 na pet posto.

Da ulošci i tamponi nisu luksuz nego potreba svake djevojke i žene, udruga PaRiter je pokušala istaknuti kontinuiranim akcijama, a zahvaljujući nedavnoj inicijativi skupljanja potpisa za smanjenje stope PDV-a na menstrualne potrepštine urodila je plodom. Prikupljeno je 24 292 potpisa, što dokazuje da su građani i građanke Hrvatske itekako osvijestili ovaj problem te smatraju da ga se mora što prije riješiti.

image

Menstrualno siromaštvo stvarnost je u 21. stoljeću.

SHUTTERSTOCK

Premijer Andrej Plenković 16. veljače 2022. najavio je paket mjera za ublažavanje rasta cijena, a među njima je smanjenje stope PDV-a na higijenske uloške i tampone, s 25 na 13 posto. To je značajno smanjenje, tvrde iz PaRitera, ali opet nedovoljno.

Čitajte i: Stop menstrualnom siromaštvu: Sandra Krpan omogućila besplatne uloške učenicama svih osnovnih škola u Rijeci!

"Zadovoljni smo da se konačno ide u tom smjeru, ali svejedno smatramo da bi porez na menstrualne potrepštine trebao biti pet posto, kao što je i za većinu toga iz paketa mjera. Jer ovako je opet riječ o vrsti diskriminacije te se poručuje da higijenski ulošci i tamponi nisu nužne potrepštine", rekli su nam iz PaRitera nakon odluke hrvatske Vlade.

Vladi su poslali i otvoreno pismo u kojem navode kako očekuju da će "iduća porezna reforma biti u skladu s preporukama na razini EU, apelima civilnog društva, potrebama i zahtjevima građana/ki kao i dostupnim podacima iz istraživanja i preporukama stručnjakinja - da će u odluci stajati da se porez na menstrualne potrepštine smanjuje na traženih pet posto, kako bi se financijski teret kojeg nose žene što više olakšao".

image

Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu.

VEDRAN PETEH/CROPIX

PaRiter se u pismu pozvao i na Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena, a kojeg je prihvatio Europski parlament u lipnju prošle godine. " U točki 25. ističu se negativni učinci takozvanog ‘poreza na tampone‘ na rodnu ravnopravnost te se pozivaju sve države članice da ukinu navedeni porez i iskoriste fleksibilnost uvedenu Direktivom o PDV-u i primjene izuzeće ili stopu od 0 posto na te osnovne proizvode", stoji u pismu.

Čitajte i: Zajedno za ružičasti svijet: Pogledajte Glorijin okrugli stol ‘Zaustavimo menstrualno siromaštvo‘

Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter, bila je jedna od gošći u prosincu na Glorijinom panelu "Pokrenimo promjenu - Zaustavimo menstrualno siromaštvo" te je upozorila da je PDV od 25 posto, koji se u Hrvatskoj plaća na uloške i tampone, treći najveći porez robe široke potrošnje u svijetu.

Iako će odlukom Vlade, koja stupa na snagu od 1. travnja, ulošci i tamponi postati dostupniji širem krugu žena, dosadašnja iskustva pokazuju da će građanke Hrvatske tek djelomično osjetiti pad cijena. Analitičari HNB-a u publikaciji Makroekonomska kretanja i prognoze iz srpnja 2019. godine tvrde da je prijenos poreznih izmjena na cijene manji u slučaju sniženja poreza, nego što je to u slučaju povećanja poreza. Drugim riječima, "pojedini trgovci smanjit će cijene samo djelomično, kako bi povećali profit, u slučaju kada ocijene da to neće utjecati na gubitak njihova tržišnog udjela", navode u HNB-u.

Linker
16. travanj 2024 11:10