NE ODUSTAJE

Angelina Jolie u velikom tekstu za Time: ‘Afganistanske žene ne smiju biti ušutkane‘

Američka glumica osvrnula se na užas u Afganistanu godinu dana nakon talibanskog preuzimanja vlasti te upozorila na gubitak ženskih prava.

Holivudska zvijezda Angelina Jolie, napisala je članak za magazin Time o užasima s kojima se afganistanske žene i dalje suočavaju pod represivnim režimom. Godinu dana nakon povlačenja američkih trupa i talibanskog preuzimanja vlasti u zemlji, glumica i dalje ne odustaje od borbe za ženskim pravima.

Prisjetila se susreta s mladom izbjeglicom koja živi u Rimu, a kojoj joj nedostajalo samo nekoliko mjeseci do diplome studija medicine, prije nego što je svrgnuta afganistanska vlada. "Njezina starija sestra studirala je stomatologiju na sveučilištu. Njezine dvije mlađe sestre bile su sjajne u školi. Preko noći su one i 14 milijuna drugih afganistanskih žena izgubile pravo na školovanje, studiranje, pravo na rad i slobodu kretanja. Dok smo razgovarali, zagrlila je svog oca, koji je desetljećima radio kao stručnjak za ruralni razvoj u Afganistanu. Sve je ostavio kad je pobjegao s obitelji. Uz suze koje su joj tekle niz lice, rekla mi je da nije tužna zbog sebe, već zbog svih žena svoje zemlje", napisala je Jolie.

Glumica, koja je inače suradnica Time magazina, je napredak afganistanskih žena u posljednja dva desetljeća u borbi za prava i slobode nazvala svjetlom i nadom u bolje sutra za građane Afganistana, no, preko noći se sve promijenilo.

"Upoznala sam afganistanske žene koje su se kao mala djeca tijekom prethodne ere talibana morale odijevati kao dječaci kako bi mogle tajno ići u školu."

"Sve su one postale novinarke i odvjetnice i pridonijele izgradnji bolje budućnosti za svoju zemlju, vjerujući obećanjima svojih vođa i međunarodne zajednice da će im biti zajamčen glas u afganistanskom društvu", nastavila je glumica.

Detaljno je opisala tretman afganistanskih žena, od javnog premlaćivanja, političkog zatvaranja, otmice i prisilnih brakova s talibanskim vođama.

"Ipak, unatoč opasnostima, najveći otpor ukidanju prava žena u Afganistanu nije došao od stranih sila, već od samih afganistanskih žena koje su izašle na ulice", napisala je Jolie.

image
ARTUR WIDAK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA ARTUR WIDAK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jolie je tvrdila da je povlačenje iz Afganistana bio "najgori mogući korak" za SAD i njegove saveznike.

"Bilo je različitih poglavlja u povijesti Afganistana i mnogo mračnih trenutaka. Ovo je jedno od tih mračnih poglavlja. Ali sigurna sam da ovo nije posljednje poglavlje. San o pluralističkom, otvorenom Afganistanu izgrađenom naporima jednakih i slobodnih građana, u stvarnosti je daleka nada. Ali znam da je moguće. Ovo neće stati ovdje", poručila je Jolie.

image
KONRAD K./SIPA PRESS/PROFIMEDIA KONRAD K./SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Podsjetimo, do kraja kolovoza 2020. SAD je pomogao 122 000 ljudi, među kojima i 5 400 Amerikanaca, da se evakuiraju iz Afganistana usred preuzimanja vlasti od strane talibana. Procjenjuje se da je 80.000 Afganistanaca koji su pomagali SAD-u tijekom rata ostalo zarobljeno u zemlji.

image
FRANCIS JOSEPH DEAN/DEANPICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA FRANCIS JOSEPH DEAN/DEANPICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Za Ameriku i druge zemlje s kojima smo se udružili, najgori mogući korak bio bi povući se iz Afganistana jer smo iscrpljeni posljednja dva desetljeća i posramljeni neuspjehom. Ali trebali bismo zapamtiti zašto smo uopće bili uključeni u Afganistan, nijedan od tih čimbenika nije nestao", zaključila je glumica.

Linker
23. travanj 2024 16:57