Zerrin Tekindor

Životna priča turske zvijezde: 'Bivši suprug je još godinama imao svoju sobu kod mene'

Izvana otmjena i smirena, a iznutra živa vatra: nakon snimanja TV serije ‘Bit ćeš moja’ 53-godišnja glumica upustila se u zajednički kazališni projekt sa sinom i životnim partnerom, a kad je pukla suradnja između njih dvojice, krahirala je i njena ljubav.

Nakon oluje u privatnom i profesionalnom životu turska glumica Zerrin Tekindor (53) jedva je dočekala završetak snimanja serije "Bit ćeš moja" kako bi se posvetila svojoj drugoj karijeri - slikarstvu. Ova kazališna i filmska glumica, koja se u nas proslavila ulogom u TV seriji "Strasti Orijenta", živi na relaciji Istanbul - London i međunarodno je priznata akademska slikarica. Trenutačno boravi kod sina Hire, 28-godišnjeg kazališnog redatelja koji gradi karijeru u britanskoj prijestolnici, gdje se slikajući oporavlja od ljubavnog kraha.

Hurriyet
U svom domu u elitnoj istanbulskoj četvrti Etiler

Nakon šest godina prekinula je vezu s glumcem Halukom Bilginerom, a povod je bio upravo njen sin Hira. Naime, mama, njen životni partner i sin krenuli su zajedno u posao: Haluk je tekst "Tramvaj zvan čežnja" Tennesseeja Williamsa adaptirao za predstavu, koju je režirao Hira, a Zerrin Tekindor je trebala tumačiti glavnu ulogu. No, na generalnoj probi 9. svibnja pukla je suradnja - jer je dramaturg bio nezadovoljan redateljem. Predstava je otkazana dan uoči premijere, a pukla je i ljubav Zerrin i Haluka.

Na pitanje kako se osjeća nakon emotivnog poraza, glumica je napravila usporedbu s Leylom, likom otmjene dame koju glumi u seriji "Bit ćeš moja" i koja je Kemalu (Burak Özçivit) nešto između prijateljice i druge majke.

- Leyla se nikad, baš kao ni ja, ne vraća u prošlost. Što je bilo, bilo je. Zahvaljujem svima na pažnji, bilo je lijepo dok je trajalo, a sada život ide dalje. Nisam nostalgičarka, ne vežem se za stare stvari i uspomene, rješavam se svega što je nepotrebno i što je ispunilo svoju svrhu u mome životu. U tome sam stilu uredila i svoj dom na Etileru: jednostavno i bez uspomena - priča Zerrin Tekindor, dodajući da joj je snimanje serije "Bit ćeš moja" bilo divno iskustvo, a posebno ističe kolegu Buraka Özçivita koji je, kaže, "pravi gospodin, discipliniran i pouzdan na setu". - Obično se držim na distanci - priznaje - no Burak mi se naprosto uvukao pod kožu.

Uvijek držim profesionalnu distancu, ali Burak Özçivit mi se uvukao pod kožu - kaže za ljepotana iz serije "Bit ćeš moja"

Iako ostavlja dojam žene odrasle u blagostanju i visokom društvu, Zerrin Tekindor nije imala lagan život. Bilo joj je sedam godina kad je njen otac Ahmet poginuo u motociklističkoj nesreći pa se s majkom Ferihom i godinu dana starijom sestrom Ferin Batman iz rodnoga mjesta Burhaniye na egejskoj obali Turske preselila u Ankaru.

- Majka nas je držala pod staklenim zvonom: bila je stroga, nije nas puštala na školske izlete niti su nam prijatelji smjeli doći u kuću. Stalno je isticala važnost obrazovanja pa je moja sestra danas priznata nutricionistica, a ja sam najprije diplomirala glumu na sveučilištu Hacettepe u Ankari, a kasnije i slikarstvo na sveučilištu Bilkent - priča glumica koja je gotovo dva desetljeća bila članica ansambla nacionalnog teatra u Ankari, sve dok se 2003. nije preselila u Istanbul i započela televizijsku karijeru.

Iako je za svoje kolege pojam otmjenosti, finoće i smirenosti, u Zerrin su oduvijek plamtjele emocije i strasti. Prvog supruga, 20 godina starijeg glumca Çetina Tekindora, upoznala je na fakultetu jer joj je bio profesor, no prohodali su tek kad je počela raditi u kazalištu. Dva puta su se ženili i dva puta rastajali: prvi brak trajao je deset mjeseci, a drugi deset godina.

Sa sinom Hirom, koji je nadobudni redatelj, i bivšim suprugom Cetinom Tekindorom - za kojeg se dvaput udavala

- Jako smo dobri prijatelji, imamo sina i nikada nisam požalila što sam se udala za Çetina. Kada smo se rastali, Hiri je bilo devet godina i u našem sam stanu uredila sobu za Çetina gdje je mogao prespavati kada bi došao posjetiti dijete - prisjeća se Zerrin, koja je nakon rođenja sina 1989. upisala studij slikarstva i napravila dvadesetak izložbi, a lani i dvije međunarodne u Miamiju i Stuttgartu. Na njenim slikama najčešći motiv je žena valovite, poluduge kose i velikih očiju, koja podsjeća na autoricu, ali to ipak nisu autoportreti.

- Najveću inspiraciju nalazim u kazalištu, obožavam tu atmosferu, sve je puno svjetla, kostima, perika... Stoga su žene na mojim slikama junakinje teatra, one predstavljaju ono što ja želim jednoga dana postati. Za mene su slikarstvo i kazalište neodvojivi - kaže Zerrin Tekindor, koja je te dvije umjetnosti zaista i spojila izradom kulisa za sinovu nagrađenu predstavu, adaptaciju drame "Pogled s mosta" Arthura Millera.

Zerrin Tekindor je i priznata slikarica, s više od 20 samostalnih izložbi

U 30 godina kazališne karijere nije izostala sa scene, osvojila je brojne glumačke nagrade, među ostalim za ulogu Kleopatre u predstavi "Antonije i Kleopatra" Williama Shakespearea 2012. Upravo s tim djelom u njen je život ušao Haluk Bilginer, i to kao Marko Antonije. Vezu su započeli na Svjetskim danima Shakespearea (Shakespeare’s Globe) u Londonu, gdje Haluk živi već 25 godina. Kako bi svom dragom bila što bliže, potkraj 2016. kupila je stan u Londonu za 500.000 funta, u istoj ulici u četvrti Chelsea u kojoj stanuje i Haluk.

Šest godina bila je u vezi s glumcem Halukom Bilginerom, čak je zbog njega kupila stan u Londonu - jer on tamo živi - ali nije mu mogla prijeći preko sukoba sa sinom

Iako je ljubav pukla nakon pola godine, Zerrinina veza s gradom ostala je postojana. - Obožavam London, savršeno mi odgovara tamošnje vrijeme, tmurno i kišovito na idealnih 18 Celzijevih stupnjeva. I vjerujem da sam se svojim vintage stilom stopila s otkačenom modom na ulicama - priča glumica, koja već godinama ne mijenja način šminkanja i ima savršeno glatko lice bez ijedne bore. Zbog toga joj često postavljaju pitanje - što radi da uspijeva održati tako mladolik izgled.

- Nisam pristalica estetske kirurgije - kaže Zerrin Tekindor - želim prirodno ostarjeti i zbog toga se nikad ne bih podvrgnula nekim drastičnijim zahvatima. Smatram da je čišćenje kože ključni faktor njege lica, a ja za to koristim običan sapun od ruže.Vjerujem da ljepota dolazi iznutra, da dobre namjere čovjeka čine ljepšim.

Od maldosti, kad je tek započinjala karijeru, nije se mnogo promijenila

Linker
06. ožujak 2024 14:03