Van sebe od sreće

Žena koju obožava cijela kraljevska obitelj: Kulinarska ikona dobila titulu Dame i orden Reda Britanskog Carstva

Najmlađi obožavatelj kulinarske ikone u kraljevskoj obitelji je princ Louis: prva riječ koju je izgovorio bila je Marry jer se često igrao nedaleko od police gdje njegova mama Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, čuva njezine kuharice.

Autorica najčitanijih britanskih kuharica i sutkinja popularnog BBC-jevog showa 'Dobar, bolji, najbolji britanski slastičar', Mary Berry (86) - doživjela je najveće moguće priznanje. Princ Charles dodijelio joj je u dvorcu Windsor titulu i orden Dame Zapovjednice Reda Britanskog Carstva (DBE) zbog nemjerljivog doprinosa na području kulture stola i kulinarstva te humanitarnog rada.

Premda su čajanke, vrtne zabave i obiteljska okupljanja u Engleskoj nezamisliva bez njezinih slanih i slatkih recepata, primiti orden iz ruku budućeg kralja velika je čast pa je vremešna (i stroga) sutkinja kulinarskih emisija umalo pustila pokoju suzu.

Čitajte i: Kate Middleton zasukala je rukave i pripremila slastice s Mary Berry, ali svima je za oko zapela haljina

- Oduševljena sam! Ne mogu vam opisati koliko je uzbudljivo bilo. Stalno sam razmišljala kako ću detaljno razgledati orden kad se vratim kući - rekla je u videu objavljenom na stranici Clarence Housea, službenoj rezidenciji princa Charlesa i njegove supruge Camille, vojvotkinja Cornwalla. Taj detalj otkriva da je i on njezin obožavatelj, a voli je i njegov unuk, princ Louis (3), mlađi sin princa Williama i njegove supruge Catherine, vojvotkinja od Cambridgea. Naime, Kate je u svom domu u Kensingtonskoj palači gotovo cijelu policu ispunila njezinim kuharicama. Nalazi se otprilike na visini koju može doseći mali Louis. Čini se da se ondje često igrao.

image
Britanska televizijska i kulinarska zvijezda oduševljena je titulom.
JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Znate li koju je riječ prvu izgovorio? Rekao je:”Mary” - otkrila je Kate 2019. i dodala da je Louis, kojemu je tada bilo 19 mjeseci, bio toliko upoznat s Mary Berry da bi je definitivno prepoznao da je ugleda uživo.

Čitajt i: Kate Middleton se zacrvenjela zbog Mary Berry: Buduća kraljica ni u snu nije očekivala ovo pitanje

Autorica je te godine pripremala blagdansku zakusku za volontere dobrotvornih organizacija koje pomažu potrebitima tijekom Božića. Snimljen je i BBC-jev specijal a u kuhinji su joj se pridružili Kate i William. Pomogli su joj pripremiti neke od njezinih najpoznatijih recepata. William je bio šeprtljav, no Kate se iskazala i dobila pohvalu kulinarske ikone.

Linker
20. travanj 2024 03:20