BILJANA GAURINA/CROPIX
MIRO ŠEGRT

Zagrebački HNK zavijen u crno: Napustio nas je glumac iz omiljenih predstava

Poznato glumačko ime zagrebačkog HNK, Miro Šegrt, preminuo je u 81. godini života - potvrdili su iz kazališta.

Poznato glumačko ime zagrebačkog HNK, Miro Šegrt, preminuo je u 81. godini života - potvrdili su iz kazališta.

U 81. godini napustio nas je glumac i dugogodišnji član ansambla Drame HNK Miro Šegrt - potvrdili su iz HNK na službenim stranicama.

Šegrt, rođen 5. svibnja 1941. kod Bosanskog Grahova (Bosna i Hercegovina), osnovnu školu, gimnaziju i studij glume završio je u Zagrebu gdje je tijekom četrdeset godina umjetničkog rada u Drami HNK u Zagrebu odigrao više od stotinu najrazličitijih uloga u više od tisuću nastupa na sceni.

Čitajte i: Debi Arije Rizvić u HNK: Uskoro premijera intrigantne predstave ‘64‘

Lice popularnih predstava

Bio je dio kultnih predstava zagrebačke nacionalne kuće poput Kiklopa, Puta u raj, Događaja u gradu Godi, Golgota, a glumio je i u Vučjaku, Zlatnom mladiću, Seviljskom zavodniku i kamenom uzvaniku, u Beckettu i mnogim drugim popularnim predstavama.

Čitajte i: Anica Tomić postavlja operu u HNK: ‘Kazalište ide dalje, iako je broj gledatelja mali, ovo daje optimizam‘

Bogatu glumačku karijeru gradio je u kazalištu Komedija, Teatru &TD, Komornom teatru klasike, a nastupao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama i mnogim drugim kulturnim manifestacijama gdje je često bio asistent redateljima, među kojima je najviše surađivao s Mladenom Škiljanom i Kostom Spaićem.

Bio je karakterni glumac

"Miro Šegrt nije bio tip glumca – junaka ili ljubavnika. On je bio karakterni glumac koji se jednako uspješno snalazio u dramskim, komičnim ili tragičnim ulogama. Nižući predstave, Miro je bio neprestano na sceni, odan svojoj matičnoj kući koju nikada nije napustio. Svojim profesionalizmom, obrazovanošću i informiranošću rado je surađivao sa svim generacijama glumaca i redatelja, dajući korisne savjete svima. Miro je jedan od one stare glumačke garde kojoj je teatar svetinja, garde koja strpljivo i uporno radi svoj posao, bez obzira na to radi li se o velikoj ili maloj roli. Staloženost, uz iskričavu duhovitost i posvećenost glumačkoj profesiji odlike su toga tihog, dragog kolege i umjetnika, Mire Šegrta", oprostili su se od velikog glumca iz HNK.

Linker
26. travanj 2024 07:30