POLITIČARKA 21. STOLJEĆA

Za primjer mnogima: Najmoćnija žena u zemlji otkazala vlastito vjenčanje koje je tako dugo čekala

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern vlastitim je primjerom ponovno pokazala da se izvanredno snalazi u kriznim situacijama.

U proteklih pet godina na čelu novozelandske vlade Jacinda Ardern (41) morala se suočiti s brojnim izazovima koji su potresali njezinu zemlju: od stravičnog pokolja u džamiji u Christchurchu koji je zgrozio čitav svijet, erupcije vulkana na takozvanom bijelom otoku Whakariju i lanjskog razornog potresa do globalne epidemije koronavirusa i ekonomske stagnacije koja nije zaobišla niti njezinu otočnu zemlju na kraju svijeta.

U tom je razdoblju izvojevala i najvažniju privatnu pobjedu - iznijevši trudnoću s danas 3,5-godišnjom kćerkicom, čije je ime Neve Te Aroha, i to nakon godina borbe s neplodnošću, te se upisala u anale kao druga žena na čelu neke države koja je tijekom obnašanja dužnosti postala majka.

Čitajte i: Nije joj ni 40. Ova premijerka odrasla je u siromaštvu, borila se s neplodnošću i osvojila svijet

Prva je bila pakistanska premijerka Benazir Butho 1990., a Jacinda Ardern je nakon poroda otišla na porodiljni dopust u trajanju od šest tjedana, a za to vrijeme u uredu ju je mijenjao njezin zamjenik Winston Peters. U brizi oko bebice nakon isteka Arderinog povratka na posao pomogao je njezin partner, inače poznati novozelandski televizijski voditelj Clarke Gayford (45).

image

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern s partnerom Clarkeom Gayfordom i kćerkiciom Neve Te Aroha

MICHAEL BRADLEY/AFP/PROFIMEDIA

Njih dvoje upoznali su se 2012. u društvu zajedničke prijateljice Colin Mathura-Jeffree, modela i televizijske voditeljice, ali su prohodali mnogo kasnije kad joj se kao parlamentarnoj zastupnici obratio ljutitim pismom, zabrinut što tadašnja vlada nekim mjerama potencijalno ugrožava privatnost građana. Jacinda Ardern pozvala ga je da tu temu detaljno rasprave na kavi i otada su nerazdvojni. Da su se zaručili objavili su 3. svibnja 2019., a da je njihovo pomno planirano i dugo iščekivano vjenčanje otkazano (termin im je bio posljednjeg siječanjskog vikenda), premijerka je prokomentirala sa svega tri riječi: "Takav je život."

Razlog nisu nikakve privatne nesuglasice, nesporazumi ili ne daj Bože - razlaz, nego pooštrene epidemiološke mjere zbog novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa na Novom Zelandu. A premijerka je svojim primjerom pokazala da je otkazivanje privatnog slavlja mala žrtva koju svatko može i mora podnijeti u borbi protiv opake bolesti. Zbog čega će joj simpatije u javnosti definitivno još više narasti, a Novi Zeland će i dalje ostati ogledni primjer ostatku svijeta u suzbijanju pandemije. Do tog je trijumfa svoju zemlju vodila upravo odlučna premijerka Jacinda Ardern oslanjajući se pritom na savjete svog znanstvenog savjetničkog tima.

Linker
25. travanj 2024 00:32