Zlatni savjeti

Vesna Pisarović o načinima opuštanja: ‘Dan nastupa cijeli je ritual... Uvijek imam tremu i uplašim se ako je nemam‘

Glazbenica je podijelila svoje preporuke za kvalitetno štivo te gledanje i slušanje, a opisala je i na koji način se još voli relaksirati kako u slobodno vrijeme tako i uoči koncerata.

Vesna Pisarović, jedna od omiljenih domaćih pjevačica koja publiku oduševljava kako svojim pop uspješnicama, tako i jazz repertoarom - nakon podulje pauze nastupa u Zagrebu.

Uoči nastupa njenog jazz projekta za Gloria.hr otkrila je svoje male rituale opuštanja, kao i pripreme za koncerte.

Vesna Pisarović udružena s gitaristom Ivanom Kapecom održat će koncert njihova Kapetsarovitch jazz dua. Na pitanje što zagrebačka publika može očekivati od nastupa 22. studenog u klubu Močvara, umjetnica je kazala: "Improvizaciju triju glazbenika koji istražuju mogućnosti iznalaženja nekih novi muzičkih situacija i timbara unutar jazz vokabulara". A kako se Vesna Pisarović priprema za ovaj i sve druge nastupe te kako najradije provodi slobodno vrijeme otkrila je za čitatelja Gloria.hr.

image

Vesna Pisarović nakon dugo vremena nastupa u Zagrebu.

PROMO

Što najviše volite slušati?

Kad sam u pokretu: jazz. Kad sam u kući i posvetim vrijeme slušanju: također i klasiku i glazbu Brazila, koju sam otkrivala kroz ovo pandemijsko razdoblje. Na koncerte idem često, a to su najčešće jazz koncerti i koncerti slobodne improvizacije.

Čitajte i: Nastup omiljene pjevačice: Vesna Pisarović Zagrepčanima priprema pravu glazbenu poslasticu

Što najviše volite gledati?

Kad sam odmorna, opetovano gledam filmove Nicolasa Raya, kao i klasike japanske kinematografije, Oza, Mizoguchija ili Kurosawu. Zapravo, prilično volim pedesete i šezdesete u filmu.

Kad sam pak u "vegetativnom" stanju: komedije Mel Brooksa, filmove Billy Wildera, ili pak nešto s Richardom Pryorom ili Gene Wilderom, a kad sam u “božićnom” raspoloženju gledam: filmove poput “My Fair Lady” ili Kubrickovog “Spartaka” s Kirkom Douglasom.

image

Interesira ju široka lepeza od pisane, glazbene i filmske umjetnosti.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Što najviše volite čitati?

To je teško pitanje, jer zapravo sve - od poezije, preko beletristike, do eseja ili filozofskih knjiga. Trenutno paralelno čitam "Melankoliju otpora“ Laszla Krasznahorkaija, poeziju T.S. Eliota, Montaigneove “Eseje" i Adornovu "Minima Moralia“.

Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Dugim i iscrpljujućim vožnjama na biciklu ili dugim šetnjama u prirodi - ili pak kuhanjem nekih zahtjevnih jela koje traže potpunu pažnju.

image

Prije svakog nastupa priređuje dugi ritual.

PROMO

Čitajte i: Ekskluzivni editorijal s Vesnom Pisarović: Udala sam se u trapericama i čizmama. Vani je bilo hladno, kraj listopada...‘

Imate li neke rituale prije nastupa?

Na dan nastupa cijeli je dan ritual. Ne ustajem prije deset, nastojim ne govoriti puno, vrlo malo vježbam glas taj dan, ne pišem mailove i polako se mentalno pripremam i zamišljam na sceni. Ima i još jedan ritual - ali taj je tajna.

Imate li tremu? Kako je se rješavate?

Uvijek je imam - i uplašim se ako osjetim da je nemam, da ne dolazi. Ona je nepoznanica i s njom sam na "vi“. Pojavljuje se uvijek u nekom drugačijem obliku, na drugačiji način i nikad u isto vrijeme. Ali na sceni nestane vrlo brzo.

Pogledajte video
Linker
05. travanj 2024 11:26