Andrija Vrdoljak i Vanna
 Livio Andrijić / Hanza Media
OBITELJSKI ŽIVOT

Vanna: 'Gušt mi je gledati supruga koliko uživa kao djed'

Iako je zbog pretrpanog rasporeda maštala o nekoj egzotičnoj destinaciji, blagdanski dani za pjevačicu Ivanu Vrdoljak Vannu prolaze uobičajeno, no tome se veseli jer, kako kaže: ‘to znači da smo svi još živi i zdravi’. Godina iza nje bila je iznimno uspješna, a kako se čini, Vanna i za 2018. ima pregršt planova.

Uvijek pri vrhu, nikad na dnu – najkraće bi se mogao opisati glazbeni put Ivane Vrdoljak Vanne (47) koji traje gotovo trideset godina, a koji je unatoč raznim iskušenjima uvijek bio dostojan dive kojoj mnogi mladi glazbenici zavide. Ne samo da nije povodljivo upala u ‘zamku’ komercijalizacije na estradi već suvereno njome vlada svojim glazbenim izričajem pomno dozirajući svoje stvaralaštvo. Nakon nedavnog dueta sa Zsa Zsom ‘Tragom tvojih tragova’ i uspješnice ‘Izmiješane boje’ koja je jedna od 10 najemitiranijih novih pjesama 2017. godine i za koju je dobila brojne pohvale publike, ali i kolega (što se, kaže, rijetko događa) Vanna novim singlom ‘Najbolji ljudi’ po prvi puta nastupa kao kantautorica na Zagrebačkom festivalu 26. siječnja. Sreća na poslovnom planu ne bi ipak bila tolika da je nema s kim podijeliti. Zato su tu njezini ‘najbolji ljudi’, kći Jana, sin Luka i suprug Andrija, filmski producent koji je prije godinu i pol postao djed kada je njegova kći Dora koju ima iz prvog braka rodila djevojčicu.

Spica Badnjak / 24.12.2017. / foto: Davor Matota / Ivana Vrdoljak Vanna i suprug Andrija
Davor Matota / Hanza Media

‘Beba više nije beba nego neodoljiva djevojčica i gušt je gledati mog Andru, koji nema niti jedno fizičko obilježje djeda, koliko uživa s njom. Taj ciklus života kojem svjedočimo je nevjerojatan i mogu jedino osjećati ponos i zahvalnost da sam u svemu tome i ja jedan dio’, govori Vanna koja ne krije da, unatoč tome što bez glazbe ne bi mogla, obitelj joj je uvijek na prvome mjestu.

Davor Matota / Hanza Media

‘Ja sam vrlo posvećena svojoj obitelji, ali znam da ne bih mogla bez bavljenja glazbom i to smo davno ustanovili. Jedno vrijeme mi se činilo da sam stroga, ali mislim kako sam si to samo umislila. Ma ni pse nisam uspjela dresirati. Svaki normalan roditelj radi najbolje što zna i morate vjerovati kako ste odgojili kvalitetne ljude koji neće započinjati ratove, krasti i varati, mučiti životinje ili imati glupe predrasude, kako neće vrijeđati druge ljude zbog vlastite nesigurnosti, neznanja, obijesti ili dosade. To mi je uspjelo’, ponosno priča o svojoj djeci, sinu Luki koji studira Povijest i Kroatologiju, i kćeri Jani koja pohađa srednju školu.

Privatni album
Privatni album

A da sa suprugom dobro funkcionira i u poslovnoj sferi, jasno je nakon pogleda na novi spot ‘Najbolji ljudi’. Upravo je njegova ideja bila da se spot snimi u jednom kadru, no na pitanje je li ga snimila u svom domu, kaže: ‘Uh, nisam snimala spot u svom domu jer bi trebala predugo pospremati kuću za tu priliku.’ Voli reći kako ‘najboljim ljudima’ ipak smatra one koji odgovaraju za svoje odabire, ali i one koji se trude prepoznati trenutke u životu radi kojih vrijedi biti hrabriji ili luđi nego što bi nam to uhodana svakodnevica nalagala.

I danas se sjeća 1990. Kada je s Ilanom Kabiljom odnijela pobjedu na Zagrebačkom festivalu s pjesmom ‘Zlatna noć’. Iako nikada nije postala hit, bila je dokaz da je na pravom putu.

‘Nakon nastupa na Festivalu noć sam provela vozeći se noćnim tramvajima jer smo sestra i ja (koja je bila plesačica uz nas dvoje te večeri) izgubile ključ od naše studentske sobe na Cvjetnom naselju. Priča je duga i zabavna, ali i poučna; shvatila sam da nakon trijumfa obavezno dolazi i šarmantna porcija poniženja – tek toliko da znam gdje sam’, priča Vanna.

Kada govori o poslu, naglašava kako pokušava izvoditi pjesme za dušu. ‘Nisam u tom pogledu licemjerna; ne proizvodim glazbu koja mi privatno ne odgovara i nakon svih ovih godina i dalje vjerujem kako se na koncertu moramo podjednako zabaviti i publika i ja. Previše volim glazbu da bih pristala izvoditi nešto što navodno ima neko financijsko opravdanje, a zapravo sanjarim o nekim pjesmama koje mi nikad neće biti dostupne. Slušam pomalo sve na što naletim i jako volim aktualnu produkciju. Nisam onaj tip koji misli kako je sve prije bilo bolje, naprotiv, vjerujem kako vrijeme uvijek nešto novo i drugačije donese i kako to moramo barem pokušati razumjeti. Ne mogu si priuštiti luksuz da se prestanem razvijati’, kaže Vanna koja pak o dance skupini ET, koja joj je obilježila karijeru, danas nema mišljenje jer kaže, već neko vrijeme nije naletjela na neku njihovu pjesmu. Intimno se nada da će u nadolazećoj godini još pokoji glazbenik snimiti neku njezinu pjesmu kao što su to ove godine učinile Frajle, ali i da će imati vremena završiti album.

Linker
26. ožujak 2024 10:56