Plemenit čin

U službi ježurke: Slavni glazbenik Brian May u službi spašavanja ježeva, spasio ih na tisuće

Gitarist grupe Queen uspio zabraniti gradnju supermaketa zbog uništavanja prirode, glazbenik na svom imanju u Surreyu Brian živi okružen stotinama ježeva koje spašava, liječi i pušta u prirodu.

Iako je Brianu Mayu, gitaristu slavnog rock banda 'Queen' muzika na prvom mjestu, posljednjih godina svoje vrijeme i bogatstvo stavio u službu zaštite divljih životinja. Na svom velebnom imanju u pokrajini Surrey južno od Londnona prije pet godina napravio je centar i zakladu za spašavanje ježeva Amazing Grace.

"Osjećam se sjajno. Spašavanje životinja donijelo mi je toliko radosti da o tome nisam mogao niti sanjati. Ima li što ljepše nego pomoći tim malim, nezaštićenim, ali vrlo korisnim životinjama. U centar nam dolaze ozlijeđeni, dehidrirani ili otrovani ježevi i nakon što ih izliječimo puštamo ih natrag u prirodu gdje im je i mjesto", kazao je slavni gitarist čiji je centar u tih nekoliko godina spasio više tisuća ježeva. A ovih dana izborio je i jednu veliku pobjedu. Naime, uspio je zabraniti gradnju supermarketa velikog trgovačkog lanca Sainsbury's u mjestu Burpham zbog čega bi se moralo srušiti sedamdeset stabala i uništiti okolna priroda, stanište mnogih divljih životinja među kojima su naravno i ježevi.

image

Brian May posvetio se spašavanju divljih ježeva.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Brianu Mayu trebalo je samo 24 sata da odgovori trgovački lanac od tako agresivne gradnje pa su krenuli razmatrati njegove prijedloge da budući centar ima mnogo manje upliva u prirodni okoliš.

Čitajte i: Gitarist legendarne grupe Queen završio u bolnici: 'bolovi su neizdrživi. Ne mogu hodati ni spavati'

Iznimno korisno za prirodu

"Nakon razgovora uvjereni smo da se mogu pronaći rješenja za njihove planove koji su održivi i učinkoviti na dobrobit lokalne flore i faune pa i ljudi", kazao je Brian May koji je ovu veliku pobjedu proslavio sa Anne Brummer s kojom je 2010. osnovao zakladu 'Save me' za zaštitu divljih životinja kroz koju se posebno zalažu za zabranu lova na lisice i jazavce.

image

Brian May pored ježa Grace u kampanji pred britanskim parlamentu.

ALAMY/PROFIMEDIA

"Drago mi je da su tako brzo razmotrili naš apel. Nazvali su nas preko zooma i pristali odmah povući plan za gradnju. Priznajem da smo i Brian i ja bili time jako impresionirani i hvala Sainsbury's-u što su pokazali svjesnost o čuvanju prirode. Jer šuma je životinjski supermarket. Oni se tamo hrane, to je njihov život i nemamo im ga pravo oduzeti", kazala je Anne Brummer koji je cijeli život posvetila spašavanju divljih životinja za što je dobila i nekoliko uglednih priznanja.

Čitajte i: Kraljica daleko iza Queenovaca: Hit film donio im je vrtoglave cifre - i tu nije kraj

"Ježevi su posebno osjetljive i ranjive životinje. Mali su, kratkovidni i ionako su u opasnosti od mnogih zamki koje im ljudi svojim načinom života podmeću. Tu su razni vrtni predmeti, štitnici od korova, kosilice, odbačene konzerve, nogometne mreže… Zato ih trebamo paziti jer su u prirodi vrlo korisni, hrane se raznim nametnicima, puževima, ličinkama i pravo su blago za svaki vrt", kazao je slavni gitarist i kompozitor čije su bezvremenske pjesme poput "Save me", "I Want It All", "The Show Must Go On" i dalje hitovi na svjetskim radio postajama.

Linker
18. travanj 2024 23:29