Prvi put u godinu dana

Tužan razlog za povratak: Princ Harry sam stigao u Englesku dva dana nakon djedove smrti

Meghan Markle, koja je trudna s drugim djetetom, neće dolaziti na sprovod princa Philipa koji će se održati 17. travnja. Princ Harry sam će, u društvu obitelji od koje se potpuno otuđio, ispratiti svog djeda.

Princ Harry se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo. Mnogi britanski mediji objavili su potvrđenu informaciju da je 36-godišnji princ stigao u Veliku Britaniju u nedjelju, nakon što je otputovao iz Kalifornije gdje prebiva sa suprugom Meghan Markle i njihovim sinom Archiejem koji će 6. svibnja napuniti dvije godine.

Ovo je prvi put da se Harry vratio u svoju zemlju u više od godinu dana. Također, ovo će mu biti prvi susret s članovima obitelji nakon što su on i Meghan dali intervju za Oprah Winfrey prošlog mjeseca. Meghan, koja je trudna i nosi djevojčicu, ovog puta nije pratila supruga.

image
Dva brata prvi put će se susresti nakon bombastičnog intervjua.
GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Vijesti o Harryjevom povratku u zemlju stigle su dva dana nakon što je njegov djed, princ Philip, preminuo u dobi od 99 godina. Pokojnik je trenutno smješten u unutrašnjosti dvorca Windsor.

Čitajte i: Meghan Markle neće doći na sprovod: Iz palače potvrdili da će princ Harry doći sam na ispraćaj djedu

Čitajte i: Princ Philip obožavao je unuke Williama i Harryja, ali svom ljubimcu nije oprostio što se odrekao kraljevske titule

Tijekom vikenda iz Buckhingamske palače potvrđeno je da će vojvoda od Sussexa prisustvovati sprovodu u kapelici sv. Jurja u dvorcu Windsor te je istovremeno rečeno kako je vojvotkinji od Sussexa osobni liječnik savjetovao da ne putuje.

Pomno planiran sprovod

Philipov sprovod dogodit će se iduće subote, 17. travnja, a prijenos procesije kroz dvorac Windsor prenosit će se uživo, u 15 sati po lokalnom, engleskom, vremenu. Na dan sprovoda, oko 14,40 po lokalnom vremenu, Philipov lijes će se malenom, ceremonijalnom, procesijom premjestiti od glavnog ulaza do kapelice.

image
Malenom ceremonijom unutar dvorca Windsor lijes princa Philipa donijet će u kapelicu.
BACKGRID UK/PROFIMEDIA

To će biti ceremonijalni, kraljevski sprovod, a ne državni sprovod, koji se uglavnom priređuje za monarhe. Sprovod će poštovati sve smjernice koje zemlja ima uslijed pandemije Covida-19 te će "uvelike reducirati njegov opseg, a bit će zatvoren za javnost", kazao je glasnogovornik kraljevske obitelji.

Čitajte i: Vojvoda od Edinburgha imao je teško djetinjstvo, no ono ga je učinilo herojem i zavodnikom - koji je nekad znao i pretjerati

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

Sprovod će se u potpunosti odviti na tlu dvorca, planove je finalno odobrila kraljica, ali "i dalje uvelike odražavaju osobne želje vojvode. Ovom će se prilikom i dalje slaviti i odati počast vojvodinom životu i više od 70 godina služenja kraljici, Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu".

Linker
23. travanj 2024 08:55