ODBIJALA ULOGE

Sve manje glumica šuti: Natalie Portman progovorila o iskustvu sa seksualnim uznemiravanjem

Popularna američka glumica Natalie Portman progovorila je o iskustvu sa seksualnim uznemiravanjem. Bilo joj je svega 13 godina kada se susrela sa neumjesnim komentarima, a to ju je primoralo da nauči postaviti granice.

U posljednjih nekoliko godina sve više raste svijest o ozbiljnosti i učestalosti problema seksualnog uznemiravanja, zbog čega su mnoge žene, ali i muškarci skupili hrabrost i odlučili progovoriti o najgorim iskustvima u tom kontekstu, ali i tužiti silovatelje i uznemiravatelje.

U filmskoj industriji čini se da je taj problem posebno čest, pa su protiv nekih od najpoznatijih glumaca i redatelja podignute brojne tužbe zbog silovanja ili seksualnog uznemiravanja.

Čitajte i: Slučaj koji je zgrozio regiju: Odbačene su prijave protiv moćnika kojeg je glumica optužila za silovanje

Dodatan poticaj otvaranju ove mračne teme bila je i nedavno objavljena knjiga glumca Björna Andrésena koji je otkrio kako je iskorištavan kao seksualni objekt, nakon čega je odbačen. Knjiga je pokrenula priče o tome kako filmska industrija utječe na djecu i mlade, a u tom je kontekstu odlučila progovoriti i popularna glumica Natalie Portman.

image
Nakon prve velike uloge susrela se sa seksističkim komentarima.
JOHN PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

U svojoj ispovijesti popularna glumica otkrila je kako je od malih nogu postala metom seksističkih komentara i raznih bolesnih maštarija.

Glumica koja se proslavila nakon što je kao 12 godišnjakinja odigrala prvu veliku ulogu u filmu 'Léon: Profesionalac', godinu dana nakon što je film objavljen, dobila je prva pisma obožavatelja u kojima su opisivali fantazije silovanja.

Čitajte i: Novi kosturi iz silovateljevog ormara: Harvey Weinstein suočava se s novim optužbama silovanih žena

"U prvom pismu obožavatelja koje sam pročitala, a tada sam imala 13 godina, bila je detaljno objašnjena seksualna fantazija u kojoj me taj čovjek siluje", ispričala je.

"Brzo sam shvatila, unatoč tome što sam imala samo 13 godina, da ću se, ako izrazim svoju seksualnost, osjećati nesigurno i da će muškarci osjećati da imaju pravo komentirati moje tijelo. Odbijala sam uloge ljubljenja i naglasila sam svoju ozbiljnu stranu. Izgradila sam reputaciju 'razumne i ozbiljne' mlade žene i to me zapravo spasilo", objasnila je 40-godišnja glumica, nažalost samo jedna u nizu koja se susreće s takvim komentarima.

Linker
14. travanj 2024 02:54