Legenda o filmu

Sudbonosno jutro Oprah Winfrey: ‘Ništa na svijetu nisam željela kao to! Ostalo je filmska povijest‘

Oprah Winfrey svoju je prvu filmsku ulogu žarko željela čim je izašla knjiga po kojoj je snimljen film, a na poticaj poznatog glazbenika javila se na audiciju.

Jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljica Oprah Winfrey prisjetila se velikog iskustva kojim se upisala u filmsku povijest. Prije 35 godina, u prosincu 1985. godine, premijerno je prikazan film "Boja purpura", a Oprah je u njemu odglumila svoju debitantsku ulogu i zaslužila nominaciju za Oskara. Film Stevena Spielberga nominiran je ukupno za 11 Oskara, ali nije osvojio niti jedan - što se smatra velikom kontroverzom u dodjeli tih nagrada.

Iako Oprah i njezini kolege nisu okrunjeni tom najprestižnijom filmskom nagradom, njihov rad ostavio je veliki trag i postao je dio legende. Stoga ne čudi da se medijska mogulica prisjetila svoje toliko željene uloge.

Kad nešto stvarno želiš...

"Ništa u životu nisam htjela toliko kao da sudjelujem u tom filmu. Kad sam prvi put pročitala knjigu, kupila sam više primjeraka i poklanjala ih ljudima. Svima sam govorila da želim glumiti u tom filmu. Jednog sudbonosnog jutra srela sam se s Quincyjem Jonesom, a on mi je kazao da bih trebala otići na audiciju. Ostalo je filmska povijest", napisala je Oprah uz isječak iz filma.

Prema romanu "Boja purpura" iz 1982., autorice Alice Walker koja je za njega dobila i Pulitzerovu nagradu, scenarij je napisao Menno Meyjes.

Osim što je film ostvario velik komercijalan uspjeh, zaradivši 142 milijuna dolara, osvojio je i kritiku, Pohvale su stizale na račun glume, režije, scenarij, glazbe i produkcije. Sjajna glumačka ostvarenja, u Oprah Winfrey ostvarili su i Whoopi Goldberg, Danny Glover, Desreta Jackson, Margaret Avery, Rae Dawn Chong, Willard Pugh i Adolph Caesar.

Linker
19. travanj 2024 06:36