Mlade snage

Sin operne pjevačice gradi karijeru u trapu: Hiljson Mandela o djevojci Luciji, velikom uspjehu i obitelji

Zagrebački trap glazbenik govori o odrastanju na Trešnjevci, duetu sa Zsa Zsom, zaokretu prema popu u ljubavnoj pjesmi ‘Padaju padaju’, djevojci te bivšoj susjedi - Severini.

Dok prolazi Trešnjevkom, četvrti u kojoj je odrastao i u kojoj živi, zagrebačkog glazbenika Hiljsona Mandelu (28) - pravog imena Ivan Hilje - svako malo netko zaustavi, pozdravi i pohvali za ono što radi. Tako je bilo i kad smo s članom hrvatske trap skupine Kuku$ Klan, koju uz njega čine Goca Rip (Ivan Godina) i Iso Miki (Mislav Kljenak), odrađivali razgovor i fotografiranje za Gloriju. Hiljson će sa svakim popričati ne “brijući” da je umišljena zvijezda - iako njegov uspjeh nadilazi i kvartovske i nacionalne okvire. Hitovi “Real Slavs” i “Oće k...c” imaju više od 20 milijuna pregleda na YouTubeu, a pjesma “Sve ili ništa”, u kojoj se spominju Trešnjevka i tamošnja policijska postaja, soundtrack je za srpski film “Južni vetar 2 - Ubrzanje”, čija je premijera bila na ovogodišnjem Pula Film Festivalu.

Iako su dečki na sceni osam godina, šira Hiljsonova popularnost desila se lani, kad je s pjevačicom Zsa Zsom snimio pjesmu “Ova ljubav”. Početkom 2021. su nagrađeni s dvije Cesarice - za hit i pop-hit godine - a čak je godinu dana dominirala na HR Top 40. Hiljson je nastavio u istom tonu, objavljujući videospot za ljetni singl “Padaju padaju”, Ante Pecotića i Bojana Šalamona Shalle, gdje je ponovno spojio pop i rap.

Pogledajte video

- Približio sam se mainstreamu jer bih volio da rap, trap i hip-hop, koji su još na razini supkulture, dođu do svačijeg uha. Želim da što više ljudi sazna za ovo što radimo i da počne obraćati pozornost na mlade ljude koji rade neku novu glazbu - objašnjava Hiljson i dodaje da to što je objavio ljubavnu pjesmu ne znači promjenu glazbenog žanra. Štoviše, radi na novom trap albumu s Kuku$om (posljednji, “Glupi Tejp”, objavili su 2019.), a uskoro planira objaviti i prvi samostalni CD. Pritom dečki surađuju i s producentom Arijanom Vuicom, sinom kantautorice Alke Vuice.

Hiljsonova umjetnička svestranost ne treba čuditi jer već je s četiri godine debitirao u zagrebačkom HNK-u: uz majku, mezzosopranisticu Dijanu Hilje, nastupao je u operi “Priče iz Bečke šume”, no svoju ulogu nije odradio onako kako je bilo zamišljeno. Umjesto da sjedi na pozornici i jede medenjake, stao je iznad dirigenta i počeo ga oponašati - što je publika popratila pljeskom. S 13 godina je pak, kao član Zagrebačkih dječaka, u HNK-u pjevao u Mozartovoj “Čarobnoj fruli”. Sa zborom je nastupao i u SAD-u, osvajajući brojne nagrade, a na poticaj dirigentice Jasenke Ostojić upisao je osnovnu Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, gdje je naučio svirati saksofon. Pohađao je i srednju glazbenu školu, no ispisao se kad je počeo zabušavati u XI. gimnaziji.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Čitajte i: Putovanje od Jadrana u El Shatt: Novi projekt domaćeg glazbenika i njemačkog vizualnog umjetnika

Čitajte i: Nacionalni park Risnjak dobio je svoju prvu skladbu: ‘Šest tisuća hektara pulsira u šest minuta‘

- Ispisivanje iz glazbene škole nije značajnije pomoglo da popravim ocjene i maturiram s boljim rezultatom. No, tada sam već bio frontmen, saksofonist i tekstopisac psihodeličnog rock benda Prazna lepinja. Bili smo poznati na zagrebačkoj underground sceni, punili smo klubove, a 2013. smo objavili jedini album “Danasutra” - govori Hiljson, čiji je bend postojao sedam godina. Prije nego što se ugasio, osnovao je Kuku$ i među prvima se na ovim prostorima okrenuo trapu. Riječ je o podvrsti rapa koji korijene vuče s juga Amerike, a umjesto društveno angažiranih tekstova se uz usporene beatove govori o porocima, ženskim atributima, ludim provodima...

Naš rap nije socijalno osviješten jer mislim da je situacija u svijetu i oko nas dovoljno loša da o njoj dodatno moraliziramo. O onome što nas okružuje progovaramo s materijalističke strane, no ima kod nas i produhovljenosti te sarkazma i cinizma, objašnjava glazbenik, koji je dokazao da nije površan i time što je studirao filozofiju. Najprije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom i na FF-u Družbe Isusove, gdje je uz filozofiju upisao i religijske znanosti. Od oba fakulteta je, međutim, odustao jer nisu ispunili njegova očekivanja i potpuno se posvetio glazbi. Ivan Hilje, koji je odrastao na glazbi Eminema i hrvatskih repera, zabrinuo je roditelje jer su shvatili da kreće drugačijim putem od starijeg brata Nine, diplomiranog povjesničara.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

No, kad je Hiljson Mandela (umjetničko ime je spoj njegova nadimka i prezimena borca za ljudska prava Nelsona Mandele) počeo rasprodavati koncerte s Kuku$om i objavljivati uspješne nosače zvuka (zasad ih imaju osam), podržali su ga. Njegov tata Ivo i sam voli trap, a mami su ipak draže “mekše” pjesme u kojima nema psovki. Duet sa Zsa Zsom mu je, kaže, jedna od najboljih stvari u prošloj godini, a želio bi ostvariti i nove neočekivane suradnje. Pa tako i s bivšom susjedom - Severinom.

- Davnih je dana živjela preko puta moje zgrade, a mi klinci smo joj zvonili na portafon. Sišla bi dolje i dijelila autograme, a katkad bi nam kupila sladoled - prisjeća se Hiljson, za kojeg u privatnom životu postoji samo jedna žena. A to je njegova 20-godišnja djevojka Lucija, studentica indologije i judaistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, s kojom je u vezi više od pola godine. Susretali su se na mjestima gdje se pušta trap, a zbližili tijekom lockdowna na tulumima ispred zagrebačkog HNK. Lucija se pojavljuje i u videospotu za pjesmu “Padaju padaju”.

Pogledajte video

Uz ljubav ga opušta meditacija Nizozemca Wima Hofa, vlasnika 20 Guinnessovih rekorda u preživljavanju na ekstremnim uvjetima. Osmislio je tehniku disanja kao pomoć u jačanju imunološkog sustava, koja Hiljsonu pomaže da ostane u psihofizičkoj ravnoteži, pozitivi i kreativnosti.

Linker
19. travanj 2024 12:05