Simon i Yasmin u braku su 32 godine
 WireImage
EKSKLUZIVNO ZA GLORIJU

Simon Le Bon o dolasku u Hrvatsku, odgoju triju kćeri i 30-godišnjem braku

Pjevač britanske grupe Duran Duran, koji nakon 16 godina ponovno nastupa u Hrvatskoj, govori o braku s top-modelom i odgoju tri kćeri, te otkriva da često jedri na Jadranu i uživa u jelima ispod peke

Iako Simon Le Bon (58) u pjesmi "Wild Boys", jednom od najpoznatijih hitova benda Duran Duran, pjeva o "divljim dečkima", razuzdani dani daleko su iza njega. Britanskom glazbeniku koji je nekada provodio noći u klubovima i priređivao divlje tulume u hotelskim sobama, sada su na turnejama draže mirne ve­čere u otmjenim restoranima, a tako je bilo i prije šesnaest godina, kada je Duran Duran prvi put nastupio u Zagrebu. Poslije koncerta pjevač je otišao na kasnu večeru u jedan gornjogradski restoran, a sljedeći dan uživao u laganom ručku u obližnjim Mokricama. Tako će vjerojatno biti i 29. kolovoza, kad nastupa na zagrebačkoj Šalati. Duran Duran će na koncertu promovirati posljednji album, "Paper Gods" iz 2015., ali će izvoditi i stare hitove kao što su "Rio", "Girls On Film", "Ordinary World", "Come Undone" i druge. Pjevač koji je u mladosti sanjao o glumačkoj karijeri dobro zna koliko je slava prevrtljiva i zato često ističe da mu je u životu najvažnija obitelj. A iako su ga obožavateljice salijetale gdje god bi se pojavio, on je već 32 godine u braku s modelom iranskoga podrijetla s kojom ima kćeri Amber (27), Saffron (25) i Tallulah (22). Od njih tri, samo je najstarija poželjela ući u šoubiznis i povremeno radi kao model te je s majkom snimila nekoliko modnih kampanja - posljednji put prošle godine za Sisley.

Veselite li se povratku u Zagreb nakon 16 godina?

- Naravno. Posljednji put smo se odlično proveli. Domaćin mi je bio moj prijatelj Vuk Veličković, umjetnik kojeg sam upoznao u Parizu. Odveo me u nekoliko odličnih barova i restorana čija imena nisam zapamtio, ali se sjećam da smo se jako dobro zabavili. I nije to bio moj zadnji posjet Hrvatskoj. Redovito ovamo dolazim na odmor s obitelji i uživam u ljepotama vaše zemlje. Ipak, sasvim je drugi osjećaj doći zbog koncerta i nadam se da će publika jednako dobro reagirati na našu glazbu kao i prošli put.

EVERETT, WA - SEPTEMBER 01:  (L-R) Simon Le Bon, John Taylor and Dominic Brown of Duran Duran perform on stage at Xfinity Arena on September 1, 2016 in Everett, Washington.  (Photo by Mat Hayward/Getty Images)
Getty Images
Na novoj turneji sastav promovira album ‘Paper Gods’, ali izvodi i svoje stare hitove

Jeste li zbog jedrenja najčešće dolazili na Jadran?

- Tako je. Obožavam jedriti, volim taj osjećaj slobode i sjedinjenosti s prirodom, kada vam se čini da upravljate brodom, a put vam zapravo određuju vjetar i morske struje. Jadranska je obala odlična za jedrenje. A i za mnogo drugih stvari. Hrana je izvrsna, posebno jela ispod peke, priroda je krasna, a sviđa mi se i usporeni način života. Od otoka su me se posebno dojmili Hvar i Brač, Mljet je predivan, no najdraža mi je Premuda.

Kako birate koje ćete pjesme izvesti na koncertu?

- S godinama smo shvatili da je najbolje otprilike 30 posto vremena na koncertu izvoditi novu glazbu, a ostalih 70 posto hitove i starije, ali ne toliko poznate pjesme. Prije turneje dogovorimo se što bismo voljeli svirati.

Postoji li neka pjesma koju više nikada ne biste izvodili?

- Ne postoji. Sve što smo snimili može dospjeti na set listu. Ima nekih obrada tuđih stvari koje više nikada ne bih pjevao, no ne sramim se nijedne svoje. A kao što nijednu našu pjesmu ne vidim kao crnu ovcu, nemam ni favorita. Istina, neke mi se više sviđaju, poput "Come Undone", "Ordinary World" i "Paper Gods"...

Duran Duran danas: Nick Rhodes, John Taylor, Roger Taylor i Simon Le Bon

Možete li se sjetiti trenutka kada ste shvatili da biste do kraja karijere mogli pjevati u bendu Duran Duran?

- Teško je to odrediti jer smo imali nekoliko važnih trenutaka u karijeri. Ipak, kada bih neki morao izdvojiti, bio bi to naš prvi nastup 1981. u BBCjevoj glazbenoj emisiji Top of the Pops. Moj je otac tek tada prihvatio činjenicu da mu je sin glazbenik. Dotad je mislio da tratim vrijeme i da bih se trebao vratiti na fakultet, iako je njemu i moj studij drame bio besmislen. No predomislio se nakon što me vidio na televiziji. To mu je puno značilo i od tada me podržavao u odluci da ustrajem u glazbenoj karijeri, a meni je to mnogo značilo. Mnogi su sumnjali u nas, ali mi smo znali da ćemo uspjeti. Imali smo dobre pjesme, bili smo daroviti i vidjeli smo se na vrhu top lista. Bilo je samo pitanje vremena kada će i drugi to shvatiti.

Mandatory Credit: Photo by Andre Csillag/REX/Shutterstock (446578ag)
NICK RHODES, ROGER TAYLOR, SIMON LE BON, ANDY TAYLOR AND JOHN TAYLOR, LONDON, BRITAIN - AUG 1981
DURAN DURAN
Andre Csillag/REX/Shutterstock
Duran Duran 1981.: Nick Rhodes, Roger Taylor, Simon Le Bon, Andy Taylor i John Taylor

Kako danas gledate na razuzdane osamdesete, kad ste na turnejama živjeli s motom "seks, droga i rock’n’roll"?

- Radili smo sve ono što rade mladi diljem svijeta. Zabavljali smo se, uživali i ni za čim ne želim. O detaljima ipak ne bih govorio...

Kako ste spojili takvo ponašanje i brak u kojem ste već dulje od trideset godina?

- Nema tu nikakve tajne. Yasmin i ja gotovo sve radimo zajedno. Putujemo, razgovaramo, nasmijavamo se, zabavljamo, mislimo jedno na drugo... I te priče o našim razuzdanim tulumima ipak su malo pretjerane. Uvijek sam bio profesionalac. Ne možete se jedne večeri drogirati, a druge nastupati jer je to jednostavno nespojivo. Osim toga, otkako sam upoznao Yasmin, postao sam nedostupan drugim ženama.

Ide li supruga s vama na turneje?

- Ponekad, ali neće doći u Zagreb. Zaljubljena je u oldtajmere, a toga dana se u Engleskoj održava reli koji ne želi propustiti.

Spomenuli ste modu. Kako ste osamdesetih birali odjeću za nastupe?

- Kad vidim fotografije iz osamdesetih, nasmijem se i pomislim kako su to bila dobra vremena. Sami smo birali odjeću, slagali naizgled nemoguće kombinacije i stvarali novi modni stil. Mislim da s odjećom nikada nismo pogriješili. Stilist nam tada nije trebao. Tek kad smo se 2002. opet okupili angažirali smo Williama Gilchrista. Nažalost, ne mogu reći da smo imali ukusa i za frizure jer su neke zaista bile grozne.

Zašto vas moda toliko zanima?

- Volim se izražavati i glazbeno i vizualno. I dok sam sredinom sedamdesetih bio punker, u buticima sam tražio neobičnu, ali atraktivnu odjeću. Najdraži mi je butik bio Oasis u Birminghamu, gdje sam studirao. Ondje sam kupio sjajne ružičaste traperice sa zakrpama s uzorkom leoparda u kojima sam došao na audiciju za pjevača Duran Durana. Mislim da mi je i taj detalj pomogao da me angažiraju.

Znajući sve dobre i loše strane šoubiznisa, kako ste reagirali kad vam je kći Amber rekla da želi postati model?

- Ako se to njoj sviđa i ako s tim može dovoljno zarađivati, ja sam sretan. No čini mi se da ona ne želi biti model jer je svjesna koliko je odricanja potrebno da bi uspjela u tom svijetu. Ponekad prihvati neko snimanje, ali sve češće radi kao DJ.

Red Women of the Year Awards, Royal Festival Hall, London, UK
<P>
Pictured: Yasmin Le Bon and Amber Le Bon
<B>Ref: SPL1365256  171016  </B><BR/>
Picture by: Elliot<BR/>
</P><P>
<B>Splash News and Pictures</B><BR/>
Los Angeles:310-821-2666<BR/>
New York:212-619-2666<BR/>
London:870-934-2666<BR/>
<span id=Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

" style="width:100%"/>
Elliot
Yasmin Le Bon i kći Amber zajedno su snimale reklamne kampanje

Kakav ste roditelj?

- Prisutan. To je najviše što otac može učiniti - biti uz djecu kada ga trebaju. Naravno, zbog posla nisam svaki dan bio s njima, ali kad bih se vratio s turneje, nisam bježao u pub ili na utakmicu nego sam se igrao i razgovarao s kćerima. One su znale da mogu računati na mene ako im treba pomoć.

15/11/2009: Selfridges & Mothers4Children 'The Really, Really Great Garage Sale' in the Selfridges carpark, Oxford Street. Here Simon le Bon with his daughters  Amber, Saffron and Tallulah, Image: 43528175, License: Rights-managed, Restrictions: *NO UK & USA SALES*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Goff Photos
Profimedia, Goff Photos
S kćerima Amber, Saffron i Tallulah, 2009.

Jesu li i vaše kćeri, kao i većina tinejdžera, prolazile kroz fazu kad su im roditelji bili dosadni? Je li im Duran Duran bio loš bend?

- Da, proživjeli smo i mi tu fazu. Doduše, i ja sam buntovan, pa sam se u mnogim stvarima slagao s njima, a to je njih samo još više ljutilo.

Linker
25. travanj 2024 06:22