pobornica Mayrove dijete

Rebel Wilson dobila je rat s kilogramima u četrdesetoj: Promjenu je počela laganim šetnjama i posebnim režimom prehrane

Holivudska glumica stanku u snimanju tijekom pandemije iskoristila je za potpuni makeover: istopila je 34 kilograma i žali što sa zdravijim načinom života nije počela ranije.

Druga je godina kako 159 centimetara visoka australska glumica Rebel Wilson (41), koju su popularizirale uloge u holivudskim komedijama “Djeveruše” i “Na putu do zvijezda”, na društvenim mrežama objavljuje svoj dnevnik mršavljenja. Kako bi što bolje ilustrirala koliko je napredovala u skidanju suvišnih kilograma nedavno je objavila nimalo laskavu fotografiju gdje pozira uz zavidno vitkog teniskog šampiona Novaka Đokovića.

Kontrast je drastičan. Opisujući fotografiju snimljenu 2014. na jednom humanitarnom teniskom turniru Rebel je precizirala da je tada bila u najnezdravijem razdoblju svojeg života. Otac joj je bio preminuo od srčanog udara, a ona je bol zbog tog gubitka liječila i prekomjernim konzumiranjem nezdrave hrane.

Čitajte i: 'Prije me ne bi pogledali dva puta': Rebel Wilson otkrila da su svi bolji prema njoj otkako je smršavila

- Pokušavala sam hranom otupiti emocije. Nisam o sebi imala dobro mišljenje, nisam se cijenila kako sam trebala. Sada se osvrćem na tu djevojku i tako sam ponosna na ono što je postala i postigla. Želim ohrabriti sve koji se bore s tjelesnom težinom ili “emocionalnim prejedanjem”. Znam kako je to. Ali nikad nije kasno da pokušate biti najbolja verzija sebe. To nije utrka i nije natjecanje - riječ je o tome da se poštujete i radite ono što je najbolje.

Potpuna transformacija

U siječnju 2020. Rebel Wilson objavila je rat pretilosti i do kraja te godine zdravog življenja istopila čak 34 kilograma te zadivljujuće transformirala svoje tijelo. Cilj joj je bio spustiti se na 75 kilograma, ne samo zbog zdravlja, nego i zbog budućih uloga.

Uz dosta napora i samoodricanja u tome je i uspjela. I dalje je ugodno popunjena, no ona voli svoje obline i ne želi biti mršavica, nego zdrava, aktivna i agilna. Dodatni joj je motiv bio što želi postati majka: jajašca je već zamrznula, a sad se osjeća dovoljno zdravom i sposobnom da iznese trudnoću.

image
Prije transformacije: Australska glumica cijeli život muku muči s kilogramima, no kilaža nikad nije utjecala na njezino samopouzdanje.
AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Kao sve velike promjene, i njezina je počela malim koracima: laganim šetnjama, hidratizacijom te izbjegavanjem šećera i junk fooda. Kad bi nakon večere došla u iskušenje da posegne za slatkišem, natjerala bi se da umjesto toga ispije bočicu vode.

Mayrova dijeta

Količinu kalorija u obrocima određivala je prema načelu Mayrove dijete, s kojom se upoznala kad je u Austriji posjetila luksuzni centar za wellness i detoksikaciju. Rečenu je dijetu prije gotovo 100 godina osmislio austrijski liječnik Franz Xaver Mayr, koji je vjerovao da ključ zdravlja leži u probavi: da bi je poboljšali, ljudi trebaju paziti što i kako jedu.

Sljedbenici Mayrove metode prehranu baziraju na cjelovitim i lužnatim namirnicama kao što su povrće ili svježa riba.

Iz­bjegavaju međuobroke, reduciraju unos glutena i mliječnih proizvoda te meditativno pristupaju svakom obroku: sporo žvaču i nastoje da im pri jelu ništa drugo ne odvlači pozornost kako bi se što bolje usredotočili na sadržaj tanjura.

Mayrova dijeta navodno uklanja netolerancije na hranu, snižava razinu šećera, jača imunološki sustav i ublažava upale. Rebel Wilson živi je dokaz da pomaže i pri mršavljenju. Glumica priznaje da je u njezinom slučaju važan faktor bila i pandemija koronavirusa, zbog koje se više fokusirala na vlastito zdravlje.

Čitajte i: Rebel Wilson dostigla željenu težinu: Rigorozan tempo dao je rezultate

- Prije sam unosila oko 3000 kalorija na dan, a kako su to uglavnom bili ugljikohidrati, i dalje bih bila gladna. Prijeći na prehranu bogatu proteinima za mene je bio izazov jer nikad nisam jela puno mesa. Sad najviše jedem ribu i pileća prsa.

Tu i tamo pojede nešto 'nezdravo'

Priušti si Rebel i poneki burger s pomfritom jer smatra da nijednu namirnicu ne treba zabranjivati, već težiti balansiranoj prehrani. U svojoj godini zdravog življenja napokon je shvatila da su korijeni njezine pretilosti bili u njezinoj glavi. Kad je postala međunarodno poznata i priznata, za nju je to bila stresna situacija na koju je reagirala trpajući u sebe krafne. Danas zna da je razlog tome bio nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja.

Da bi izgubila kilograme, morala je naučiti voljeti i cijeniti samu sebe. A uz to i svakodnevno vježbati kao da se priprema za ulogu u akcijskom filmu. Njezin osobni trener Jono Castano nije ju štedio. Podizala je i prevrtala kamionske gume, trčala uz stepenice, dizala utege, mlatila debelim konopima, sprintala, planinarila… i tako sedam dana u tjednu. Kombinacija svih tih mjera i napora dovela je do toga da Rebel Wilson danas može ponosno pozirati u badiću, što rado i čini.

- Sad kad znam da to mogu, žao mi je što to nisam učinila prije. Možda sam trebala pokušati s 30, a ne s 40 godina. Ono što sam naučila je da razliku čine male stvari koje radim svaki dan. Svatko može ići u šetnje i piti više vode, dosljedno uvoditi male promjene koje će mu poboljšati život. Nikad nije kasno početi bez obzira na to koliko godina imate.

Linker
20. travanj 2024 05:56