pristižu ožalošćene poruke

‘Preselio u bolji svijet‘: Poznati se opraštaju od Mustafe Nadarevića, legende domaće glumačke scene

Mustafa Nadarević, slavni filmski, TV i kazališni glumac preminuo je u Zagrebu u 78. godini života, nakon borbe s karcinomom pluća. Poznati kolege iz Hrvatske, Bosne i Srbije oglasili su se kako bi izrazili svoje žaljenje i podijelili uspomene na glumca koji je ostavio trag u njihovim životima.

Tužan je dan za domaću glumačku scenu.

Svijet je napustio legendarni glumac Mustafa Nadarević, koji se dugo borio s karcinomom pluća. Za života, brojne je filmove, predstave i serije oplemenio vrhunskom glumom, a svi će ga pamtiti kao nasmijanog muškarca s izvrsnim smislom za humor.

Tuge i ljepote života Mustafe Nadarevića: Voljena žena izdahnula mu je u naručju, a oca je izgubio kao dječak

Velikan kazališta, filmskog platna i malih ekrana: Napustio nas je i najveći - Mustafa Nadarević

Na društvenim se mrežama među prvima se oglasio glumac Emir Hadzihafizbegović, a zatim su društvene mreže i medije preplevile ožalošćene i sjetne poruke poznatih kolega i obožavatelja slavnog glumca.

EMIR HADZIHAFIZBERGOVIĆ

"Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego Mustafa Nadarević. Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice "Kod amidže Idriza" najznačajniji poslije "Oca". Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila... Radili smo 12 godina kultnu seriju "Lud zbunjen normalan" i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina. Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi "Glembajevi", "Sirano de Beržerak", "Gogoljevi" i "Čehovljevi junaci" bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla. O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj!", napisao je na Facebooku Emir Hadzihafizbegović i tako svijetu otkrio tužnu vijest.

Prije bolesti dobio je priznanje na Motovun Film festivalu uz prijatelja iz studentskih dana

BRANKO ĐURIĆ ĐURO

"Zbogom dragi druže. Hvala za sve životne, ljudske i glumačke lekcije koje si mi dao..." napisao je između ostalog u svom kratkom oproštau punom emocija i bosanskohercegovački glumac, redatelj i glazbenik Branko Đurić Đuro.

TARIK FILIPOVIĆ

Među glumcima koje je pogodio odlazak glumačke legende ovih prostora je i Tarik Filipović.

RADE ŠERBEDŽIJA

Rade Šerbedžija u razgovoru za Jutarnji list izjavio je: "Teško mi je išta reći. Prije deset dana sam razgovarao s njim, često sam ga zvao, čuli smo se telefonom otkad je bolestan. Uvijek je bio veseo, smijao se, stalno je govorio: "Čuvaj se", kao da njemu nije ništa. Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopće rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac".

ASIM UGLJEN

"Za mene ćeš uvijek biti Leone", na Facebooku je napisao njegov mladi kolega, glumac Asim Ugljen.

ANTUN VRDOLJAK

"Mustafa je bio veliki glumac, za kojim su ostali brojni tragovi koji to pokazuju. Teško mi je i nemam vam što više reći, teško je kada ti odu najbliži", rekao je za Jutarnji Antun Vrdoljak.

MARKO PETRIĆ

Gavellin glumac Marko Petrić napisao je: "Kad umire glumac, umiru stotine likova, a život se ukazuje poput loše predstave u kojoj zaplet i završetak nisu vješto pripremljeni", u dirljivoj objavi koju je posvetio cijenjenom kolegi.

SNEŽANA BOGDANOVIĆ

Srpska glumica Snežana Bogdanović također se prisjetila nekih bolji dana, i na društvenim mrežama podijelila sjećanje na preminulog Mustafu.

NATAŠA JANJIĆ

"Mustafu Nadarevića pamtit ću najprije kao profesora na Akademiji. Ali i kao Leonea kojeg je igrao. Bio je nježan, volio je mlade ljude, imao iskustvene savjete. Gajili smo simpatije jedno prema drugome, bio je duhovit čovjek i takvog ću ga uvijek pamtiti. Mi glumci ne gledamo na godine, svi smo kao generacija, zajedno u igri stvaranja. Doista mi je jako žao. Ostala sam mu dužna rakiju, prije nekoliko sam ga godina bila srela dok sam sjedila s prijateljicom. Počastio nas je, bila je to lijepa gesta, pa sam mu rekla da iduću plaćam ja. Sad ću mu, čini se, ostati dužna rakiju", izjavila je poznata hrvatska glumica.

DINO RAĐA

I Dino Rađa, bivši hrvatski košarkaš, oglasio se na društvenim mrežama nakon smrti slavnog glumca Mustafe Nadarevića objavvši zajedničku fotografiju uz riječi: "Umra je Inžinjer Duje. Naravno da je umra Mustafa Nadarević, ali svima nama koji živimo Hajduk umra je lik koji je tako dobro odigra ulogu osnivača kluba. Tu je zacementira svoju legendu u mojoj glavi. Moga je što Izeta odglumit i ko zna šta još ali inžinjer Duje je unikatna uloga vridna zlata. Uz to san ga ima priliku upoznat. Tako dobar lik, normalan i topao da se zaljubiš u njega odma. Počivaj u miru, a tvoja legenda ostaje besmrtna..."

Linker
12. travanj 2024 06:53