Getty Images
OTVORENO GOVORE O TOME

Popustile pod pritiskom 'savršenosti': Začarani krug anoreksije i bulimije

Filmovi "To the Bone" i "Feed" potaknuli su razgovor o temi o kojoj se javno rijetko govori - poremećajima u prehrani, a pozornost su dodatno privukli jer se u glavnim ulogama nalaze glumice koje su se u svojim tinejdžerskim godina borile s anoreksijom. Glumice Lily Collins i Troian Bellisario bez suzdržavanja govore o tom teškom razdoblju i bolesti koja ih na neki način prati i danas, a sve kako bi pomogle onima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Ipak, u Hollywoodu ima sve više žena koje će otvoreno priznati da su im poremećaji u prehrani poput bulimije i anoreksije obilježile popriličan dio tinejdžerskih godina, ali i karijere te da nisu mogle izdržati pritisak "savršenosti" koja se od njih tražila.

Troian Bellisario

Mlada glumica otvoreno je govorila o svojoj borbi s anoreksijom još otkako se proslavila ulogom Spencer Hastings u serijalu "Slatke male lažljivice". Lani je priznala kako se "s anoreksijom čini kao da je sve u redu, a zapravo se polako ubijaš". U jednom trenutku je unosila samo 300 kalorija dnevno, a s 19 godina je zbog svega bila i hospitalizirana. Njezino iskustvo potaknulo ju je da napiše priču za novi film "Feed" u kojem igra glavnu ulogu, ali unatoč tome što je uspješno preboljela anoreksiju, kaže da je još uvijek sve to prati.

WEST HOLLYWOOD, CA - JANUARY 27:  Troian Bellisario attends Harper's BAZAAR celebration of the 150 Most Fashionable Women presented by TUMI in partnership with American Express, La Perla, and Hearts On Fire at Sunset Tower Hotel on January 27, 2017 in West Hollywood, California.  (Photo by Rachel Murray/Getty Images for Harper's Bazaar)
Getty Images for Harper's Bazaar

Lily Collins

Britanska glumica Lily Collins (28) otkrila je da je mnogo toga povezuje s glavnim likom koji je utjelovila u filmu "To the Bone". Baš poput Ellen i Collins je patila od poremećaja u prehrani kao tinejdžerica i tek nedavno progovorila o tome. Za snimanje je morala izgubiti čak 10 kilograma, a tijekom pripremanja za ulogu i snimanja samog filma inzistirala je na liječničkom vodstvu pri gubitku težine.

PARIS, FRANCE - JULY 04: Lily Collins attends the Chanel Haute Couture Fall/Winter 2017-2018 show as part of Haute Couture Paris Fashion Week on July 4, 2017 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Zoë Kravitz

28-godišnja glumica, kći pjevača Lennyja Kravitza i glumice Lise Bonet, priznala je da svoje probleme s anoreksijom i bulimijom pripisuje zvjezdanom statusu od samog rođenja, ali i odrastanju u svijetu u kojem je ideal ljepote nedostižan.

NEW YORK, NY - JUNE 12:  Zoë Kravitz attends the
Getty Images

Nicole Scherzinger

Američka pjevačica borila se s bulimijom osam godina, na vrhuncu popularnosti ženske grupe Pussycat Dolls: "To je strašna, paralizirajuća bolest i vrlo mračno razdoblje za mene. Bila je to moja ovisnost - izjavila je Nicole Scherzinger i otkrila da nitko, pa čak niti njezina obitelj, nije znao kroz što prolazi jer je bila posramljena.

LIVERPOOL, ENGLAND - JUNE 20:  Nicole Scherzinger attends the first day of auditions for the X Factor at The Titanic Hotel on June 20, 2017 in Liverpool, England.  (Photo by Anthony Devlin/Getty Images)
Getty Images

Victoria Beckham

Uvijek je privlačila pažnju svojim izgledom: osobito nakon što je za vrijeme pjevačke karijere naglo smršavila. I dok su tada mnogi sumnjali da se Posh Spice bori s anoreksijom, Victoria Beckham je to potvrdila tek 2011. godine u biografiji "Learning to Fly". Naglasila je kako nije mogla podnijeti pritisak vezan uz njezin izgled i odjednom se našla u začaranom krugu. Isto to iskusile su još dvije kolegice iz popularne grupe: Mel C i Geri Halliwell također su se neko vrijeme borile s poremećajima u prehrani.

CANNES, FRANCE - MAY 11:  Victoria Beckham attends the
Getty Images

Demi Lovato

Njezina borba s anoreksijom i bulimijom bila je poprilično medijski popraćena i Demi Lovato je jedna od rijetkih koja o svemu govori bez ustručavanja. Sa 18 godina se suočila s tim da ima poremećaj u prehrani, a oporavak nije bio nimalo lagan.

Bilo je dana kada sam samo željela ležati u krevetu jer sam se sramila svojeg tijela.

INGLEWOOD, CA - APRIL 27:  Singer/actor Demi Lovato attends WE Day California to celebrate young people changing the world at The Forum on April 27, 2017 in Inglewood, California.  (Photo by Jesse Grant/Getty Images for WE)
Getty Images for WE

Lady Gaga

Američka pjevačica Lady Gaga 2012. godine je otkrila da se od 15. godine borila s anoreksijom i bulimijom. Zbog toga je osnovala zakladu "Born This Way" koja pomaže mladima sa sličnim problemima.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 05:  Singer Lady Gaga attends The Fashion Awards 2016 on December 5, 2016 in London, United Kingdom.  (Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images)
Getty Images

Tallulah Willis

Kći glumice Demi Moore i glumca Brucea Willisa je sa samo 13 godina počela "mrziti svoje tijelo".

- Prije tri godine sam bila pothranjena i krhka, a bolovi su odzvanjali kroz dušu. Nisam cijenila sebe, svoje tijelo i kažnjavala sam se jer nisam bila dovoljno dobra - napisala je Tallulah Willis nedavno te zahvalila svima koji su joj pomogli da se izvuče iz ponora u kojem se našla i zahvaljujući kojima je sada već tri godine trijezna i ne bori se s anoreksijom.

LOS ANGELES, CA - JUNE 08:  Tallulah Belle Willis (L) and Demi Moore attend Glenda Bailey's Book Launch Celebration at Eric Buterbaugh Los Angeles on June 8, 2017 in Los Angeles, California.  (Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images)
Getty Images

Linker
16. travanj 2024 03:25