Bong Joon-Ho prima Oscara za najbolji film
 Getty Images
Dodjela Oscara 2020.

'Parazit' pokorio Oscare i ispisao povijest! Joaquin Phoenix očekivano nagrađen za 'Jokera', no najbolja glumica 'digla' je pokoju obrvu

'Parazit' je zasluženo osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma, ispisana je povijest. Ovo je prvi put u 92 godine otkako je dodjele, da je najvažnija kategorija otišla u ruke stranaca.

Južnokorejski 'Parazit' prvi je strani film koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma. Uzeli su najvažniju kategoriju i tako ispisali novu i važnu stranicu u povijesti ove prestižne dodjele. Mnogi će se filmofili složiti da je zlatni kipić išao u prave ruke, izbor je ovo koji je rijetko koga iznenadio. Redatelj filma Bong Joon-ho 'pomeo' je ovim filmom dodjelu, osvojio je Oscara i za najboljeg redatelja, strani film te scenarij.

Ljubavni trokut Oscara: Svi zavide djevojci Leonarda DiCaprija: 'Bog stvarno ima svoje miljenike'

Iako su dodjele nagrada već odavno prilično dosadnjikavi i dugi programi koje gledaju samo zagriženi obožavatelji, bilo je uzbudljivo pratiti ove godine kako redatelj uzima sve u najvažnijim kategorijama, unatoč prognozama koje su govorile u korist holivudskih hitova. Ipak, ne treba ići daleko i tvrditi da je Akademija kojim slučajem šokirala, jer nije. Svaki od nominiranih u kategoriji najboljeg filma lako je Oscara mogao i uzeti jer se radilo o sjajnom odabiru.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Bong Joon-ho accepts the Directing award for 'Parasite' onstage during the 92nd Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Getty Images
Bong Joon-Ho

Sam Mendes briljirao, teško je bilo odabrati dobitnika za najbolji film

Najviše šansi davalo se sjajnom uratku Sama Mendesa, ratnoj drami '1917', budući da je na dodjelama 'Zlatnih globusa', 'Bafte' i 'Producers Guild Awardsa' briljirao, a svi oni tradicionalno prognoziraju tko bi mogao uzeti kipić. Ono što treba napomenuti svakako jest činjenica da su svi filmovi zasluženo nominirani i da stanje na Oscarima odavno nije bilo ovako uzbudljivo i kvalitetno.

U pobjedničkom govoru Bong se, između ostalog, zahvalio Martinu Scorseseu, rekavši da mu se njegova jedna rečenica duboko urezala u srce - 'najosobnije je najkreativnije'. Obratio se i Quentinu Tarantinu, rekavši da ga voli. Oba redatelja Bong je potukao u kategoriji za najbolji film - Scorsese je bio nominiran za 'The Irishmana', a Tarantino za 'Once Upon a Time in Hollywood'.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Brad Pitt accepts the Actor in a Supporting Role award for 'Once Upon a Time...in Hollywood' onstage during the 92nd Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Getty Images
Brad Pitt

Političke poruke odaslali Phoenix i Brad Pitt

Naravno, ni ove godine nije nedostajalo političkih i društvenih poruka. Nismo manje ni očekivali od Joaquina Phoenixa, koji je uzeo 'Oscara' za izvanredno odrađenu ulogu 'Jokera'. Phoenix se u govoru obrušio na rasizam i društvene nejednakosti te ponašanje čovjeka prema njegovom okruženju, a govor je završio citirajući svog voljenog pokojnog brata Rivera Phoenixa: 'Trči prema spasenju s ljubavlju i mir će stići'.

I dok je Phoenix uzeo Oscara za ulogu 'Jokera', Renee Zellweger proglašena je najboljom glumicom zahvaljujući ulozi Judy Garland u biografiji o velikoj umjetnici. Odluka je to koja je kod mnogih nije dobro sjela, naime, mnogi su Oscara vidjeli u rukama Scarlett Johansson za 'Marriage Story'.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Joaquin Phoenix accepts the Actor In A Leading Role award for 'Joker' onstage during the 92nd Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Getty Images
Joaquin Phoenix

Dodjela je bila dosadna, možda bi voditelja ceremonije trebalo vratiti

Potonji film sreću je donio Lauri Dern koja je Oscara osvojila za najbolju sporednu ulogu, a kipić je stigao i u ruke Brada Pitta koji je nagrađen za Tarantinov 'Once Upon a Time in Hollywood'. Oboje su zahvalili svojim roditeljima i djeci, a Pitt se dotaknuo i politike.

Sama dodjela, gledano iz perspektive showa, nije dala ništa spektakularno. Nedostatak voditelja je očit, najavljivači bez žara i volje, skandala niotkuda, ni pojavljivanje Eminema nije uspjelo spasiti dosadnjikavi program. Bi li producenti ipak trebali ponovno dovesti voditelja da moderira opširnu dodjelu i razbije rutinu? Svakako.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Renée Zellweger accepts the Actress in a Leading Role award for 'Judy' onstage during the 92nd Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 09, 2020 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Getty Images
Renée Zellweger

Nitko kao Margot Robbie! Donijela je vrlo neobičnu modnu odluku i briljirala na dodjeli Oscara

Donosimo vam popis svih dobitnika 92. dodjele Oscara:

  • Najbolji sporedni glumac: Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)
  • Najbolji dugometražni animirani film: Toy Story 4 (Josh Cooley, Jonas Rivera i Mark Nielsen)
  • Najbolji kratki animirani film: Hair Love (Matthew A. Cherry i Karen Rupert Toliver)
  • Najbolja filmska glazba: Hildur Guðnadóttir (Joker)

  • Najbolji kratkometražni film: The Neighbor's Window (Marshall Curry)
  • Najbolji dokumentarni film: American Factory (Steven Bognar, Julia Reichert i Jeff Reichert)
  • Najbolji kratki dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl) (Carol Dysinger i Elena Andreicheva)
  • Najbolja pjesma: "(I'm Gonna) Love Me Again" iz filma Rocketman (Elton John i Bernie Taupin)

  • Najbolja montaža zvuka: Ford v. Ferrari (Donald Sylvester)
  • Najbolji zvuk: 1917 (Mark Taylor i Stuart Wilson)
  • Najbolja šminka i frizura: Bombshell (Kazu Hiro, Anne Morgan i Vivian Baker)
  • Najbolja kostimografija: Little Women (Jacqueline Durran)
  • Najbolji vizualni efekti: 1917 (Guillaume Rocheron, Greg Butler i Dominic Tuohy)

  • Najbolja montaža: Ford v Ferrari (Andrew Buckland i Michael McCusker)
  • Najbolji snimatelj: Roger Deakins (1917)
  • Najbolja scenografija (produkcijski dizajn): Once Upon a Time in Hollywood (Barbara Ling i Nancy Haigh)
  • Najbolji izvorni scenarij: Parasite (Bong Joon-ho i Jan Jin-won)
  • Najbolji adaptirani scenarij: JoJo Rabbit (Taika Waititi prema romanu Caging Skies Christine Leunens)

  • Najbolji strani film: Parasite (Južna Koreja) (Bong Joon-ho)
  • Najbolja sporedna glumica: Laura Dern (Marriage Story)
  • Najbolji glumac: Joaquin Phoenix (Joker)
  • Najbolja glumica: Renée Zellweger (Judy)
  • Najbolja režija: Bong Joon-ho (Parasite)
  • Najbolji film: Parazit (Bong Joon-ho)
Linker
19. travanj 2024 23:54