POSLJEDNJI POZDRAV

Opraštamo se od velikog glumca: Žarko Potočnjak napustio nas je u 76. godini

Bio je omiljeno lice na pozornici i malim ekranima, a ove se godine zauvijek oprostio od glume.

U 76. godini napustio nas je poznati domaći kazališni i televizijski glumac Žarko Potočnjak, potvrđeno je za Jutarnji list.

Nakon pet desetljeća oprostio se od glume

Legendarni glumac u veljači ove godine objavio je da se nakon pet desetljeća na kazališnim daskama oprašta od glume po kojoj ćemo ga zauvijek pamtiti.

image
Glumac je preminuo u 76. godini.
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Veliko kazališno i televizijsko ime

Bio je veliko ime drame HNK Zagreb te suosnivač glumačke družine Histrion. Srednju školu je završio u Zagrebu, a vruće mjesece provodio je kod djeda u Šibeniku gdje je učio brodogradnju - što ga je i ponukalo da 1964. upiše Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Na trećoj godini osvijestio je ljubav prema glumi koju gaji od malih nogu, pa se ipak odlučio za Akademiju dramske umjetnosti koju je završio 1972. godine.

Boem, avangardist i miljenik među ženama

Kao student bio je boem i avangardist, a djevojke su obožavale njegovo društvo. 1983. Asji Jovanović je obećao vječnu ljubav, a iste su godine dobili kći Mirnu. 2002. godine par se ipak rastao, a od 2012. godine glumac je ljubio 15 godina mlađu Višnju Pešić.

image
Pamtit ćemo ga po brojnim filmskim i kazališnim ulogama.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Prve profesionalne uloge odigrao je u kazalištu Komedija gdje je dobio nadimak "Guma" zbog svoje vitkosti, a potom je prešao u Gavellu, da bi kasnije osnovao Histrion.

Pamtit ćemo ga po ulogama u legendarnim filmovima poput "Izbavitelj" (1976.), "Živi bili pa vidjeli" (1979.), “Novogodišnja pljačka” (1997.), “Srce nije u modi” (2000.) i po mnogim drugima, a uloga koja nam je svima ostala u pamćenju je i ona Alojza u filmu “Duga mračna noć” iz 2004. godine. Potočnjak se pojavio i u filmu “Libertas” iz 2006. godine te “Pjevajte nešto ljubavno” iz 2007. godine, a glumio je i u brojnim televizijskim serijama poput “Lažeš Melita”, “Bitange i princeze”, “Nad lipom 35” i “Najbolje godine”, a bio je omiljen među publikom svih generacija.

Njegov izvanredan talent brzo je prepoznat pa je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo i drugih poput “Nagrade hrvatskog glumišta”, “Marula”, “Zlatnog osmijeha”, nagrade “Dubravko Dujšin”, “Nagrade na susretima hrvatskih kazališta” te nagrade “Dani komedije”.

Linker
17. travanj 2024 15:17