Prva knjiga

Opisala svoj put do vrha: Glumica koja rođena u bijednoj kolibi, kao peto dijete, vinula se do zvijezda

Najnagrađivanija afroamerička glumica koju pamtimo po ulozi Aibileen Clark u filmu ‘Tajni život kućnih pomoćnica‘, napisala je memoare, knjiga izlazi u travnju iduće godine.

Najnagrađivanija afromerička glumica Viola Davis (56) napisala je memoare “Finding Me”, a kako će izgledati naslovnica njezinog literarnog prvijenca, otkrila je za portal Oprahdaily. Knjiga u kojoj dobitnica Oscara prvi put progovara o sebi, stiže u knjižare 26. travnja iduće godine u izdanju kuća Harper One te Ebony Magazine Publishing.

"Razotkrivam se, što me u prvi mah jako plaši, ali i oslobađa. Htjela bih da knjiga postane doprinos kojim želim pomoći ljudima da se osjećaju manje usamljeno u svijetu koji je u posljednje vrijeme strahovito izoliran. Uz to, voljela bih da memoari postanu temelj moje ostavštine", kaže jedina Afroamerikanka s “trostrukom krunom” u zabavljačkoj industriji: nagradom Američke filmske akademije za sporednu ulogu u filmu “Fences” 2017. te Tonyjem i Emmyjem za ulogu u Netflixovoj hit seriji “Kako se izvući s ubojstvom”.

image
Viola Davis i suprug Julius Tennon.
MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Uz sve to, glumica koja se smatra se afroameričkim pandamom Meryl Streep i koju pamtimo po upečatljivoj ulozi kućne pomoćnice Aibileen Clark iz filma “Tajni život kućnih pomoćnica”, ove godine ponovno je nominirana za Oscara za ulogu u filmu “Ma Rainey's BlackBottom” u kojem je glumila s pokojnim Chadwickom Bosemanom.To joj je sveukupno četvrta nominacija za najprestižnije priznanje u zabavljačkoj industriji i zato se smatra se Afroamerikankom s najviše priznanja u svojoj branši.

Čitajte i: Život u Bijeloj kući: Slavnu Oskarovku uskoro gledamo kao Michelle Obamu u novoj seriji

Od bijede do slave

Glumica u knjizi ima što reći. Ukratko, mogla bi poslužiti kao nadahnuće za biografski film o pobjedi volje i talenta nad siromaštvom, nasiljem i rasizmom. Najranije djetinjstvo provela je kao peto od šestero djece u kolibi s jednom sobom u Južnoj Karolini. Kad su joj se roditelji preselili na Rhode Island, i dalje su bili strahovito siromašni. Otac joj je radio s konjima sve što je trebalo, bio je štalski momak koji je po potrebi trenirao skupocjena grla. Uz to je bio i alkoholičar koji je često bio nasilan prema svojoj obitelji. Glumičina majka radila je kao spremačica (to joj je kasnije pomoglo pripremiti se za ulogu Aibileen Clark) i radnica u tvornici, a s vremenom je postala aktivistikinja za građanska prava.

image
Knjiga memoara izlazi u travnju 2022.
MATT PETIT/A.M.P.A.S./SHUTTERSTOCK

Ukratko, Viola Davis pravdoljubivost je naslijedila od majke. Premda je često izazivala nevolje u srednjoj školi, kad joj je obrok u školskoj kantini bio jedini tijekom cijelog dana, uspjela se izboriti za stipendiju na dodiplomskom studiju na Rhode island Collegeu. A kad je 1998. diplommirala, dobila je stipendiju za studij glume na prestižnom njujorškom Juilliardu. Ostalo je legenda.Što je morala pretrpjeti da bi to postala, glumica koja je od 2003. u sretnom braku s Juliusom Tennon, partnerom u zajedničkoj prodicentskoj kući JuVee Productions, otkrit će u svojoj knjizi.

Linker
15. travanj 2024 09:11