Getty Images
put prema oscaru

Odrasla je u siromaštvu: Od šeste godine sve je podredila karijeri

Američka glumica, koja je za novi holivudski hit 'Kapetanica Marvel' punih devet mjeseci svaki dan vježbala džudo, boks i hrvanje, odrasla je u siromaštvu i sve je podredila karijeri: glumi od šeste godine, a za ulogu u filmu 'Soba', za koju je dobila Oscar, smršavjela je deset kila i mjesec dana provela u 'zatočeništvu'.

Kapetanica Marvel, posljednji nastavak u multimilijunskoj franšizi i novi film glumice Brie Larson, oborio je rekorde već u prvom vikendu prikazivanja kao najuspješniji film s ženom kao glavnom glumicom, ali i prije izlaska filma oko njega su se naveliko lomila koplja. Glavna junakinja je Carol Danvers, pilotkinja s nadljudskim moćima koja preuzima stvari u svoje ruke kad se Zemlja nađe usred galaktičkog rata, i premda je to već 21. film sa superjunacima iz stripa o kapetanu Marvelu, prvi je sa ženom u glavnoj ulozi - a glumi je Brie Larson. A čini se da neki muškarci to ne mogu podnijeti. I prije premijere su društvene mreže i filmske stranice preplavili negativni komentari koji se, međutim, ne tiču kvalitete samog filma, nego izbora glavne glumice.

- Zašto su u Marvelu odabrali glumicu koja izravno rasistički i seksistički napada bijele muškarce, nikad neću shvatiti - ljutito je napisao jedan komentator, očito izražavajući mišljenje mnogih koji nisu, doduše, vidjeli film, ili ako jesu, nisu imali nekih zamjerki, ali ih izrazito iritira činjenica da radnju predvodi žena, a još više to što je ta žena Brie Larson.

USA. Brie Larson in the ©Walt Disney Studios new movie:  Captain Marvel (2019).
Plot: Carol Danvers becomes one of the universe's most powerful heroes when Earth is caught in the middle of a galactic war between two alien races., Image: 404105496, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark
Kao kapetanica Marvel

Čime je 29-godišnja dobitnica Oscara tako razjarila dio javnosti? Brie se već dugo nedvosmisleno svrstava na stranu etničkih i ženskih prava te sudjeluje u inicijativi Time’s Up kojoj je cilj ukinuti nejednakost na radnome mjestu, kao i u pokretu #MeToo, a posebno se zalaže za žene žrtve seksualnog nasilja; na lanjskoj dodjeli Oscara namjerno nije pljeskom odala počast nagrađenom glumcu Caseyju Afflecku jer je optužen za seksualno zlostavljanje. Nedavno je pak izazvala bijes određene skupine muškaraca - vjerojatno onih zadojenih predrasudama i duboko nesigurnih u sebe - kad je izjavila kako je na konferencijama za novinare koje održava primi­jetila da su kritičari i novinari uglavnom muškoga roda i bijelci te odlučila to promijeniti.

- Javila sam to Sveučilištu u Annenbergu i oni su proveli istraživanje koje je to i potvrdilo, pa sad poduzimam korake kako bi moji susreti s tiskom uključivali rodnu i rasnu raznolikost. Nakon što sam razgovarala s nekoliko kritičarki i novinarki druge boje kože, shvatila sam da se njima ne pružaju iste prilike kao onima privilegiranima. A kad sam zatražila objašnjenje od nadležnih, čula sam samo razne izlike - izjavila je Brie u intervjuu što ga je dala za časopis Marie Claire i to, po vlastitom izboru, crnoj novinarki koja boluje od cerebralne paralize. I dok to nekima smeta, drugima je baš po volji. Upravo ta crta njezine osobnosti, glas koji diže za žene i za obespravljene, presudila je kad su producenti birali glavnu glumicu za novi film iz serije o kapetanu Marvelu.

- Brie je već nadahnuće mnogima zbog svega što poduzima u stvarnom svijetu i zato smo je odabrali, a zatim je još i odjenuli u kostim superjunakinje i dali joj razne moći na velikom platnu - izjavio je predsjednik Studija Marvel. Naravno, ulogu je Brie dobila prije svega zato što je iznimno talentirana, što je potvrdila i Akademijina nagrada koju je primila 2015. za zahtjevan lik mame u drami “Soba”. Glumica se istaknula i u hvaljenom filmu “Privremeni dom”, komediji “Kaos u glavi” te u hitu “Kong: Otok lubanja”, a lani se okušala i kao redateljica u komediji “Unicorn Store”. Ipak, kad su joj ponudili ulogu superjunakinje, nije odmah pristala.

ROOM, from left: Brie Larson, Jacob Tremblay, 2015. ph: George Kraychyk/©A24/courtesy Everett Collection
Everett Collection / Everett Col
U drami ‘Soba’ s Jacobom Tremblayjem

KONG: SKULL ISLAND, from left: Tom Hiddleston, Brie Larson, 2017. ph: Chuck Zlotnick/©Warner Bros. Pictures/courtesy Everett Collection
©Warner Bros/courtesy Everett C
U filmu ‘Kong: Otok lubanja’ s Tomom Hiddlestonom

- Nikad nisam mislila da bi mi odgovaralo raditi na takvom filmu, najviše zato što volim biti anonimna. Volim nestati u svojem liku. Uvijek mi se činilo da ne valja biti previše u očima javnosti jer te to ograničava u budućim projektima - rekla je Brie, ali kad je shvatila da lik koji treba utjeloviti nije puka karikatura iz stripa, nego komplicirana žena sa svojim slabim i jakim stranama, prihvatila je ponudu i bacila se na posao. Naravno, najviše je morala raditi na tjelesnoj spremi.

brie larson kapetanica marvel instagram
© Brie Larson Instagram
Za ulogu u ‘Kapetanici Marvel’ vježbala je devet mjeseci - i za sedam kila povećala mišićnu masu

- Prije ovog filma bila sam introvertirana astmatičarka i smatrala da sam najgori mogući izbor za ulogu akcijske junakinje. Ali ni sama nisam slutila da se u meni krije mali Keanu Reeves - veselo je komentirala Brie koja je devet mjeseci uoči snimanja svaki dan počinjala dizanjem utega i vježbama pod opterećenjem te trenirala džudo, boks i hrvanje da se dovede u pravu borilačku kondiciju kako bi bila u stanju izvesti većinu akcijskih scena bez kaskadera, a provela je i nekoliko dana u vojnoj zrakoplovnoj bazi u Nevadi da se uputi u detalje pilotiranja. Jednako se disciplinirano pripremila za ulogu nadzornice problematičnih tinejdžera u filmu “Privremeni dom”, kad je mjesec dana provela s pravom socijalnom radnicom u domu za maloljetnike, kao i za snimanje “Sobe”, za koje je izgubila desetak kilograma i puni mjesec boravila u zatvorenom, izbjegavajući sunce i zrak, kako bi mogla uvjerljivo prikazati blijedu i fizički propalu mladu ženu koja je provela sedam godina zatočena u tijesnoj sobici.

Brie Larson, and mother at arrivals for ROOM Premiere, Pacific Design Center in West Hollywood, Los Angeles, CA October 13, 2015. Photo By: Elizabeth Goodenough/Everett Collection
Na premijeri filma ‘Soba’ s majkom Heather

Takav profesionalizam nije nimalo neočekivan jer Brie radi od svoje šeste godine, kad je primljena u školu Američkog kazališta u San Franciscu, kao najmlađa polaznica u povijesti. Brianne Sidonie Desaulniers, kako se zapravo zove, rođena je u Sacramentu u Kaliforniji; roditelji su bili homeopati kiropraktičari, a kako je otac bio frankofoni Kanađanin, Brie je prvo progovorila na francuskom. Prezime je poslije promijenila jer je teško za izgovor pa umjesto očevog uzela prezime Larson, po majčinoj baki.

Mala Brie s mlađom sestrom Milaine, ocem Sylvainom i njegovom drugom suprugom

Kao dijete bila je silno sramežljiva i čim bi došli neki gosti, bježala je u svoju sobu, ali kad je napunila šest godina, došla je mami i objavila: - Mama, znam što je moja dharma: bit ću glumica! Nedugo nakon toga roditelji su se rastali i majka se s Brie i njezinom mlađom sestrom Milaine (danas profesoricom matematike) hrabro otisnula u Los Angeles, spremna podržati kćer u snovima o glumačkoj karijeri; čak ju je poučavala kod kuće kako ne bi gubila vrijeme na putovanje do škole.

Glumiti je počela kao šestogodišnjakinja

Živjele su više nego skromno, u stambenoj zgradi Oakwood Apartments u blizini velikih studija u kojoj uglavnom stanuju majke s djecom za koju se nadaju da će uspjeti na filmu ili televiziji, gdje su se stiskale u tijesnom stančiću, štedjele na hrani i jedva spajale kraj s krajem. Ipak, Brie se toga vremena sjeća s veseljem.

- Imala sam samo dva para hlača i nekoliko majica. Soba nam je bila malena i spavali smo na krevetima na razvlačenje, ali to mi je bilo i ostalo najsretnije razdoblje života. Činilo mi se da je cijeli svijet moj i da je sve puno sreće i smijeha - kaže Brie, koja je počela profesionalno nastupati sa samo devet godina, u skečevima u emisiji “Tonight Show”, a već s 12 imala je stalnu ulogu u TV seriji “Raising Dad”. Slijedile su druge serije, poput “United States of Tara”, u kojoj je glumila buntovnu tinejdžericu, i filmovi kao što su “Scott Pilgrim protiv ostatka svijeta”, ali dugo joj nije bilo lako.

RAISING DAD, l-r: Kat Dennings, Bob Saget, Brie Larson, 2001-2012. ph: Murray De'Atley/©WB Television Network/courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett C
S 12 godina nastupila je u TV seriji ‘Raising Dad’, glumila je s Kat Dennings i Bobom Sagetom

- Nisam bila dovoljno zgodna da igram djevojku koju svi vole, a opet nisam bila ni dovoljno neugledna da budem ona neprimjetna mišica pa se zapravo nigdje nisam uklapala - sjeća se Brie, koja je mnogo puta, nakon nebrojenih neuspješnih audicija, poželjela odustati od svega. Ipak nije, a potom joj se sreća osmjehnula - dobila je ulogu u filmu “Privremeni dom”. Nakon toga kao da su se otvorila vrata za Hollywood i stigle su nove uloge, među kojima i ona u filmu “Soba”, za koju su se natjecale mnoge zvijezde, uključujući Emmu Stone i Jennifer Lawrence. Međutim, uloga je pripala Brie i slijedio je Oscar, slava i novac.

HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 28:  (L-R) Actress Brie Larson, winner of Best Actress for 'Room,' actor Leonardo DiCaprio, winner of Best Actor for 'The Revenant,' and actress Alicia Vikander, winner of Best Supporting Actress for 'The Danish Girl,' pose in the press room during the 88th Annual Academy Awards at Loews Hollywood Hotel on February 28, 2016 in Hollywood, California.  (Photo by Jason Merritt/Getty Images)
Getty Images
Na dodjeli Oscara 2016. s Leonardom Di Caprijem i Aliciom Vikander

Mark Wahlberg and Brie Larson
in The Gambler (2014)
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 211202536, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills
U filmu ‘Kockar’ glumila je s Markom Wahlbergom

THE GLASS CASTLE, Brie Larson, 2017. ph: Jake Giles Netter. ©Lionsgate/courtesy Everett Collection
©Lions Gate/courtesy Everett Co
Scena iz filma ‘Dvorac od stakla’

Glumica koja je, kako je sama napola u šali priznala, do tada živjela od hrane u vrećicama dobrodošlice na filmskim festivalima odjednom si je mogla priuštiti što je htjela. Ipak, nije se bacila u nerazumno trošenje i nakrcala ormare skupom odjećom, jer tvrdi da ionako nema razvijen osobni modni stil; to, naravno, ne znači da neće na crvenom tepihu zablistati u kreacijama Celine, Guccija ili Calvina Kleina te s Tiffanyjevim nakitom. No novac je uložila u razboritije stvari pa je tako kupila automobil, prvi koji u životu posjeduje, i kuću u šumovitim brdima pokraj Los Angelesa, tako daleko od svega da često nema signala mobitela. Tako je željela jer se nadala da će moći živjeti kao i prije nego što je postala zvijezda, kad je ujutro mogla dugo spavati i potom provoditi vrijeme uz čaj i križaljku u New York Timesu, najčešće u društvu svojih psića, čivava Bowieja i Jonathana, i ne javljati se na telefon. Ali to se nepovratno promijenilo.

- Bila sam poznata po tome da me se nikad ne može dobiti na telefon. A sad bi zbilja bilo neodgovorno i neprofesionalno reći da nisam provjerila imam li propuštenih poziva - priznaje glumica, koja je svjesna da status zvijezde donosi i nove obaveze, ali ipak pomalo žali za danima anonimnosti.

- Možda se jesmo pokazali u filmu ili na televiziji, ali nismo se zato odmah spremni potpuno otvoriti prema svijetu, kao što mnogi misle. Katkad mi ljudi prilaze kao da smo u Disneylandu, a ja sam jedan od likova. Razumijem zašto misle da mi mogu samo tako prići, ali oni ne razumiju da mene to užasava. Čovječe, pa u dućanu sam, nisam očekivala da ću morati s nekim razgovarati - kaže Brie. Ipak, trudi se koliko god može zadržati svoj privatni život. Zna se, doduše, da je još kao tinejdžerica prohodala s Codyjem Linleyjem, s kojim je glumila u filmu “Huk”, a potom je tri godine, do 2012., bila u vezi s glumcem Johnom Amedorijem.

NEW YORK - APRIL 22:  Actor Cody Linley (L) and singer/actress Brie Larson attend the Stars of New Line Cinemas'
Getty Images
Na snimanju filma ‘Huk’, 2006., zaljubila se u Codyja Linleyja

A onda se 2013. zaljubila u deset godina starijeg Alexa Greenwalda, pjevača benda Phantom Planet čija je pjesma “California” bila tema TV serije “O.C.” S njim se u prvo vrijeme rijetko pojavljivala u javnosti, no nakon što ju je u ožujku 2016. zaprosio, i to na romantičnom putovanju u Tokio, Alex ju je sve češće pratio na gala partijima i svečanim dodjelama nagrada, ona ga je sve češće spominjala u govorima zahvale, a u jednom je intervjuu razdragano povjerila: - On je polovica jednadžbe, podrška iznad svega, moj čovjek, moj najbolji prijatelj.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 29: Actor Brie Larson and Alex Greenwald attend The 23rd Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 29, 2017 in Los Angeles, California. 26592_012  (Photo by Christopher Polk/Getty Images for TNT)
Od 2013. do siječnja ove godine bila je u vezi s Alexom Greenwaldom, pjevačem benda Phantom Planet

Još lani na prvi dan listopada Alex joj je otpjevao “Sretan rođendan” uz rođendansku tortu. - Bila je to najljepša verzija te pjesme koju sam u životu čula - pohvalila se Brie - ali onda je početkom ove godine objavljeno, bez mnogo objašnjenja, da je par raskinuo zaruke. Govorka se da je raskid zatražio Alex, ali ništa se ne zna sigurno, osim da više nisu zajedno. Jedan mali signal da u vezi možda nije sve bilo idealno: na popisu 10 Brienih omiljenih filmskih klasika našao se i film “Bračni prizori” Ingmara Bergmana, za koji je napisala da je “prekrasan i bolan i gotovo previše poznat”, kao da je u intimnoj priči o raspadu jedne ljubavi prepoznala i svoju priču. Ali to je neće uništiti, jer se Brie zna zauzeti za sebe.

- Shvatila sam kako je snažna riječ “ne”. Od žena se očekuje da budu prilagodljive, da budu sve svima. Ali to je jednostavno nemoguće i mora se tome reći “ne”. Žena mora biti sve samo sebi i nikome drugome - izjavila je glumica koja se jednako želi zauzeti i za sve žene svijeta pa je već najavila kako u budućnosti namjerava sudjelovati u moćnoj ženskoj ekipi superjunakinja kojoj će, naravno, biti na čelu.

Linker
20. travanj 2024 04:57