Iz osobnog dnevnika

Objavljene su srceparajuće poruke prerano preminulog DJ-ja: Znao je satima meditirati i samo plakati

Nakon tri godine od smrti glazbenika, otkrivena su teška psihička stanja s kojima se borio. Ispovijesti je novinar dobio od obitelji, prijatelja i kolega neprežaljenog švedskog DJ-a.

Švedski DJ, pravog imena Tim Bergling, preminuo je u 28 godini života u travnju 2018. godine od posljedica predoziranja, dvije godine nakon što se udaljio od svjetla reflektora ne bi li se u miru borio sa svojom ovisnošću.

I nakon nešto više od tri godine, novinar Måns Mosesson istražio je glazbenikov život i ostavštinu u svojoj novoj knjizi Tim - The Official Biography of Avicii prikazavši njegove zadnje riječi prije samoga ubojstva iz osobnog dnevnika. Brojni dnevnički zapisi s rehabilitacije glazbenika i boravka u bolnici daju uvid u srcedrapajuće demone protiv kojih se zvijezda borila u svojim posljednjim godinama.

image

DJ Avicii preminuo je 20. travnja 2018.

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Måns je osobne ispovijesti dobio od obitelji, a za potrebe knjige intervjuirao je Timove roditelje, obitelj, prijatelje, bivše i kolege koji su radili s pokojnom zvijezdom.

Dnevnički zapisi dokumentiraju što se dogodilo nakon što je DJ 2012. hospitaliziran zbog pankreatitisa, što su liječnici povezivali s njegovim pretjeranim pijenjem i oslanjanjem na lijekove protiv akni.

“Teško sam prihvatio da više nikad ne pijem, iako su svi liječnici snažno sugerirali da pričekam barem godinu dana prije nego što uopće popijem pivo”, započeo je jedan zapis u dnevniku koji je Tim napisao.

"Naravno, nisam slušao većinu liječnika, slušao sam par koji je rekao da je u redu ako budem oprezan. Bio sam neznalica i naivan i obilazio sam svijet, još uvijek na beskrajnoj turneji - jer jednom kad ste to zaokružili, pogodite što? Počinjete iznova."

image

Klas Bergling, otac Tima Berglinga.

IBL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Neutješni otac: ‘DJ Avicii bio je naš mali Tim, a ubili su ga slava, novac i - ovisnost‘

"Ti dani u bolnici bili su jedini bez stresa i anksioznosti kojih se sjećam u proteklih 6 godina, to je bio moj pravi odmor, koliko god depresivno zvučalo."

Glazbenika je navodno potaknulo osoblje rehabilitacije i bolnice da prakticira vođenje dnevnika, a kasnije je i sam priznao da uživa u tome. No, nakon hospitalizacije, DJ se oslonio na lijekove protiv bolova, a njegovi roditelji intervenirali su kada su ga poslali na ponovno odvikavanje na Ibizu. Tijekom tog boravka napisao je kako mu se njegovo stanje trebalo objasniti vrlo logično i u stilu "špiljskog čovjeka" kako bi uistinu razumio stanje u kojem se nalazi te štetu ovisnosti.

"Jao, bol. Zašto sada moja bol? Neugodan osjećaj... Tim iz budućnosti nosi se s boli. Tim iz budućnosti bolje se nosi s boli nego sadašnji Tim jer već postoji previše sadašnjih bolova koji su hitniji za rješavanje", napisao je Avicii.

Kasnije se okrenuo meditaciji, ne bi li se izborio sa svojim stanjem.

image

Tragična smrt švedskog DJ-a i glazbenog producenta šokirala je svijet.

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Želeći postići duboko prosvjetljenje kako bi prekinuo patnju, znao je meditirati satima, iako mu je bilo preporučeno tek nekoliko minuta s vremena na vrijeme.

Glazbenik se znao naći toliko udubljen u meditaciji da nije ni s kim razgovarao niti jeo satima, već samo plakao.

"Osjećao sam se kao da su strahovi posljednjih nekoliko dana izazvali pustoš u meni, ali sjećam se savjeta da se usredotočim na svoje disanje."

Na njegovo stanje, Timove je roditelje upozorio njegov prijatelj s putovanja, koji je kasnije obavijestio njegovog oca o Timovu samoubojstvu. Zadnja poruka koju je slavni glazbenik napisao u svome dnevniku za vrijeme kobnog putovanja u Oman na kojem si je oduzeo život bila je: "Prolijevanje duše posljednja je vezanost prije nego što se ponovo obnovi."

Linker
20. travanj 2024 07:42