Ines Stipetić
ŽIVOTNI ZAOKRET

Novo poglavlje Nikše Kušelja: 'Pavla me promijenila, danas se dižem u vrijeme u koje sam nekad dolazio doma'

Glumac Nikša Kušelj nikad nije bio mršaviji - osim što redovito trči, biciklira i pazi na prehranu, s jednoipolgodišnjom Pavlom i njezinom mamom Marom Bratoš upoznao je sve zagrebačke parkove pa je cijela obitelj u izvrsnoj formi.

Glumac Nikša Kušelj posljednjih je godina otvorio novo poglavlje u životu. Osim što je postao otac jednoipolgodišnje Pavle koju je dobio u vezi s fotografkinjom Marom Bratoš, odrekao se noćnog života, cigareta i alkohola. U životnu rutinu uveo je ranojutarnje trčanje, po Zagrebu sve obavlja na biciklu, a osim glumačkog posla u matičnom HNK-u, sve ga više privlači snimanje dokumentarnih filmova uz prijatelja i vrsnog dokumentarista Branka Ištvančića. Njihov prvi zajednički film “Pouka o čovječnosti”, nastao prema knjizi psihijatra Veljka Đorđevića, u kojem je Kušelj bio asistent redatelju Ištvančiću i drugi snimatelj, imao je premijeru na Pulskom filmskom festivalu.

- To mi je bilo jako zanimljivo iskustvo, pogotovo zato što je riječ o jednoj stvarnoj i tužnoj temi. Priča je to o bolesnicima psihijatrijske ustanove u Pakracu koji su početkom rata bili potpuno zaboravljeni, a na slobodu su ih iz vrtloga ratnih zbivanja izvukli obični ljudi koji su udružili snage za njihovo spašavanje - kaže ovaj rođeni Cavtaćanin, koji u rodnom kraju provodi svako ljeto, a ovo će biti posebno veselo jer je Pavla dovoljno stasala za morske aktivnosti i igru. I inače su tata i kći sjajan tandem što se tiče odlazaka u prirodu. Preslatka djevojčica pravi je mali vražićak u naponu snage i iako će dvije godine napuniti tek u listopadu, već se sama penje po penjalicama, toboganima, ljuljačkama…

glumac Niksa kuselj, fotografkinja Mara Bratos i njihova kcer Pavla (1,5 g), zagreb, 271619
foto ines stipetic
Ines Stipetić
Pavla je od jutra spremna za pokret i akciju

- Upoznati smo sa svim zagrebačkim parkovima i to je naša dnevna rutina, a najčešće odemo do Dubravkina puta. Ona se penje po spravama, šećemo, trčimo, beremo cvjetiće za mamu… Dižem se oko pola šest ujutro i odlazim na trčanje uz obližnji potok na Črnomercu, a kada se vratim, Pavla je već budna i spremna za akciju - govori glumac koji sa svojom životnom partnericom nikad nije strogo dijelio roditeljske obaveze. Spretan je u mijenjanju pelena, kupanju malene, igranju, plesanju, pjevanju… Naravno, oko haljinica i odjeće više je zadužena mama, a on brine oko prehrane svojih cura. Svakodnevno odlazi na tržnicu i kuha, a posljednjih godina promijenio je i prehranu. Izbacio je kruh, tjesteninu i namirnice koje ne odgovaraju njegovoj krvnoj grupi 0.

Zbog novih prehrambenih navika više ne pije omiljeni sok od cijeđene naranče jer mu škodi, ali zato svakodnevno jede med koji je prije izbjegavao. Skinuo je nekoliko kilograma i osjeća se kao nov čovjek, a dobru kondiciju zahvaljuje svakodnevnoj vožnji biciklom i trčkaranju za Pavlom.

glumac Niksa kuselj, fotografkinja Mara Bratos i njihova kcer Pavla (1,5 g), zagreb, 271619
foto ines stipetic
Ines Stipetić

- Naravno da me roditeljstvo promijenilo. Ali ja sam već nekoliko godina prije Pavlina rođenja promijenio životne navike koje su bile onakve kako zamišljamo da bi glumački život trebao izgledati, neka iluzija iz filmova - s cigaretom u ustima, čašom piva ili vina u ruci i beskonačnim raspravama do jutra. Danas mi taj život izgleda kao neka davna prošlost, kao da nikada nisam bio dio toga, i sada uživam u drugim stvarima. Dižem se u vrijeme kad sam prije dolazio doma, pišem pjesme, sviram, skladam, čitam, učim, uživam u druženju s kreativnim ljudima, a upravo sam završio i snimanje dvanaest pjesama po tekstovima A. G. Matoša koje sam uglazbio za film koji također radim s Brankom Ištvančićem - otkriva Nikša Kušelj, koji će ljeto provesti u Dubrovniku, točnije na Lapadu, gdje Mara Bratoš ima stan. Ljeti su uglavnom kod Mare, iako znaju otići i do njegova rodnog Cavtata jer Pavla ondje ima dvije sestrične, blizanke s kojima se odlično slaže pa ima društvo za igru i plažu.

- Veselim se ljetu, zabavi s djecom, prijateljima iz djetinjstva, kulinarskim druženjima, vožnji barkom… No i tamo me čeka novi projekt koji pripremam s Marom - završava Nikša Kušelj.

glumac Niksa kuselj, fotografkinja Mara Bratos i njihova kcer Pavla (1,5 g), zagreb, 271619
foto ines stipetic
Ines Stipetić
Nikša će s partnericom Marom Bratoš i kćerkicom ljetovati u Dubrovniku

Linker
13. travanj 2024 14:22