Ni sam ne vjeruje

Novi uzlet ‘Golog kuhara‘ u dosad najtežem izazovu: Ni u najluđim snovima nije mislio da će doći do ovoga

Sada će mlade kulinarske nade u novoj televizijskoj emisiji podučavati kako ideje bačene na papir pretočiti u recepte i kuharicu: o tome zna mnogo jer ih je napisao 24 i prodao u gotovo 15 milijuna primjeraka.

Dosad je kuhao u televizijskom studiju, u kuhinji u svom domu, kod prijatelja, pomagao je u javnim kuhinjama, a sada je pred Jamiejem Oliverom (46) još jedan izazov. Osmislio je novi televizijski show "The Great Cookbook Challenge with Jamie Oliver" čije prikazivanje počinje 31. siječnja na Channel 4: ovaj put pomaže ambicioznim, mladim cheficama i chefovima pretočiti ideje u kuharicu, objavio je Sky News. Budući da Goli kuhar u novom showu surađuje s izdavačkom kućom Penguin Random House, piše portal Wales online, kuharica mladog chefa bit će objavljena.

Uoči početka emitiranja nove emisije, Jamie Oliver, autor 24 kuharice prodanih u milijunskim nakladama diljem svijeta, prisjetio kako je 1999. napisao prvijenac "Goli kuhar".

Čitajte i: Jamie Oliver progovorio o krahu poslovnog carstva i o najbolnijem razdoblju života: 'Shvatio sam što je važno'

"Pisao sam recepte na stražnjoj strani kartona u pakiranjima piva te na svemu što je moglo poslužiti u tu svrhu. Nije bilo lako jer sam se borio s disleksijom", kaže kuhar koji je izgradio poslovno carstvo vrijedno oko 100 milijuna funti. Suočio se i s bankrotom, propadali su mu cijeli lanci restorana, no on je svaki put uspio stati na noge i početi ispočetka u brutalnom restoraterskom businessu koji obožava i svim srcem mu pripada.

image

Jamie Oliver u svojoj je karijeri napisao i objavio 24 kuharice.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Bio sam dijete s posebnim potrebama iz škole i nikada nisam mislio da ću napisati knjigu", izjavio je 2017. kako se osjećao kad je sklopio prvi ugovor s izdavačem za kuharicu za Radio Times. Zapravo, početo je s televizijskom emisijom "Goli kuhar" u kojoj je pojednostavnjivao recepte do te mjere da ih je "ogolio" . A onda su mu producenti dali do znanja kako se od njega očekuje i pisanje kuharica, što je dotad izbjegavao zbog disleksije.

Čitajte i: Mučio se godinama: Jamie Oliver pršti od samopouzdanja jer je napokon izgubio 12 kilograma

"Rekao sam: 'Imam jednu. Zapisivao sam sve svoje recepte posljednjih pet godina i oni su gotovo pa u u kanti za smeće... Naime, pisao sam ih na kartonima pakiranja pive, na čemu sam god stigao'. Ostalo je povijest. Od tada do danas njegove knjige prodane su u gotovo 15 milijuna primjeraka. No to nije jednostavan posao. Ponekad je, otkriva Oliver, danima boravio u uredu svog izdavača Penguina i pomagao uređivati i pripremiti svoje knjige za tisak. Kad je trebalo, nije se ustručavao pomagati slagati svoje kuharice u izlog knjižare te zdušno sudjelovati u promociji svih svojih djela.

Koliko je izdavački business zahtjevan, otkrit će u novoj emisiji pod naslovom ‘The Great Cookbook Challenge with Jamie Oliver’.

Konkretno, pokazat će koliko je truda i znanja potrebno da bi ideja nažvrljana na papir (ili karton pakiranja hrane) postala recept i bila uvrštena u kuharicu. Budući da je Oliveru pri pisanju uzor bila Delia Smith, engleska kuharica i televizijska voditeljica koja je u svojim emisijama i knjigama podučavala kulinarske osnove i tek onda započinjala pripremati sve složenije receptima, Jamie Oliver osjeća se dužnim vratiti ono što je primio čitajući njezine knjige. Učinit će to u novoj emisiji kao mentor u izdavačkom, a ne samo u kulinarskom svijetu.

Linker
25. travanj 2024 09:21