NEKAD MOĆNI PRODUCENT

Novi kosturi iz silovateljevog ormara: Harvey Weinstein suočava se s novim optužbama silovanih žena

Poluslijep, bezub i teško pokretan, nekad moćni producent Hervey Weinstein - koji robija zbog seksualnih zločina svakim danom sve više tone, a suočava se i s tim da je zauvijek ostao bez obitelji, s kojom sad uživa glumac Adrien Brody.

Iako je Weinstein tada govorio da podupire njezinu odluku jer je nanio veliku bol obitelji te poručivao kako je voli i da će opet biti zajedno kad iziđe iz zatvora, čini se da Georgina nije u to povjerovala. Dvije godine poslije, u veljači 2020., pojavila se na crvenom tepihu Tribeca Film Festivala u pratnji novog dečka - glumca Adriena Brodyja (48).

Očito je okrenula novu stranicu u životu, dok njezinom bivšem suprugu budućnost izgleda poput noćne more. Osim raspada obitelji, sudski postupak posredno je izazvao bankrot njegova moćnog filmskog studija Miramax pa je tako 2018. ostao bez posla i obitelji.

U Weinsteinovu slučaju obistinila se stara izreka - pravda je spora, ali dostižna. Propali filmski producent Harvey Weinstein (69), moćnik koji je godinama drmao Hollywoodom i mislio da mu je dopušteno sve - pa čak i nekažnjeno iživljavanje nad ženama - bio je manji od makova zrna kad se prošlog tjedna pojavio na sudu u Los Angelesu.

image
Rosanna Arquette
FOTOGRAFIJE: FAYE SADOU/MPI/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA FAYE SADOU/MPI/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

Potpuno oronuo, u sudnicu je dovezen u invalidskim kolicima i zatvorskoj uniformi, bolesno blijed i poluslijep na jedno oko. Nakon što je u veljači 2020. u New Yorku osuđen na 23 godine zatvora zbog toga što je silovao frizerku Jessicu Mann te na oralni seks prisilio asistenticu produkcije Miriam Mimi Haley, sada ga čeka novo suđenje za seksualne zločine u Los Angelesu počinjene između 2004. i 2013.

Brojne optužbe

Tuži ga pet javnosti zasad nepoznatih žena, a terete ga za silovanje, nasilni oralni seks, penetraciju uz upotrebu sile i seksualno zlostavljanje. On pak tvrdi da nije kriv i da je sve te odnose imao uz pristanak, no ako sud i ovaj put bude smatrao da laže, Weinstein će život posve sigurno skončati u zatvoru.

Čitajte i: Izoliran u zatvoru: Harvey Weinstein pozitivan na koronavirus

Do početka postupka u Los Angelesu proteklo je više od godinu dana zbog pandemije i odgoda koje su tražili Weinsteinovi odvjetnici pozivajući se na njegovo loše zdravlje i potrebu za medicinskom njegom.

"Naš klijent boluje od spinalne stenoze, teške degenerativne bolesti kralježnice zbog koje je u kolicima, gubi vid na jedno oko i ispadaju mu zubi. Prijeko mu je potrebna neprestana medicinska njega. Ove optužbe su bez osnove, tiču se događaja koji su se zbili veoma davno i nisu potkrijepljene dokazima. Uvjereni smo da će biti oslobođen", izjavio je Weinsteinov odvjetnik Mark Werksman.

image
Gwyneth Paltrow
FOTOGRAFIJE: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

S tim se ne slaže odvjetnica Gloria Allred, koja zastupa dvije producentove žrtve u Los Angelesu.

"Gospodin Weinstein i njegovi branitelji dugo su odgađali dolazak na sud u Los Angeles, ali im je na kraju ponestalo razloga. Apsurdno je tražiti da ostane u New Yorku zbog nužne medicinske njege jer je može dobiti i u Los Angelesu. Sretna sam da je došao dan njegova suočenja s pravdom i očekujem pošteno suđenje", kazala je Allred.

Bivša supruga uživa s drugim

A osim što mu za vratom visi doživotna kazna zatvora, nedavno je zabijen i posljednji čavao u lijes Weinsteinova desetljeće dugog braka s 24 godine mlađom modnom dizajnericom Georginom Chapman, u kojem su rođeni njihova kći India (10) i osmogodišnji sin Dashiell.

Početkom srpnja napokon je dovršena njihova četiri godine duga brakorazvodna parnica, a Georgina je uz puno skrbništvo nad djecom, navodno, dobila između 15 i 20 milijuna dolara.

Čitajte i: Weinstein osuđen na 23 godine zatvora zbog zlodjela nad ženama, isplivala i jeziva poruka koju je napisao o Aniston

image
Bivša Weinsteinova žena Georgina Chapman s novim partnerom Adrienom Brodyjem.
FOTOGRAFIJE: NEWSPRESS/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA NEWSPRESS/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Harvey jedino želi da njihova djeca budu zbrinuta i sretna. Voli ih i nada se da to znaju te da će im uskoro biti bliže", poručila je u Weinsteinovo ime njegova glasnogovornica Juda Engelmayer. Čini se da se malo prekasno sjetio misliti na sreću svoje djece, jer kad ga je krajem 2017. za razna seksualna nedjela optužilo više od 80 žena, među kojima i poznate glumice Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Ange­­lina Jolie, Asia Argento, Ro­­­sana Arquette, Ashley Judd, Annabella Sciorra... sudbina mu je već bila zapečaćena.

U jesen 2017., kad je počeo #MeToo pokret, brojne glumice su progovorile o svojim iskustvima s Harveyem Weinsteinom. Gwyneth Paltrow i Rosannu Arquette je neprimjereno dodirivao i tražio erotsku masažu, Angelina Jolie ga je jedva istjerala iz hotelske sobe, Miri Sorvino je ‘priuštio’ neželjeni oralni seks, dok je Asia Argento tvrdila da ju je silovao.

Na krilima globalnog #MeToo pokreta protiv seksualnog zlostavljanja, kojem se pridružilo mnoštvo poznatih, žene su se napokon usudile progovoriti o svojim traumatičnim iskustvima. A njihove su priče užasnule Georginu Chapman, koja je odlučila ne stati uz perverznog supruga, nego uz njegove žrtve.

U siječnju 2018. zatražila je razvod poručujući: "Moje je srce slomljeno, suosjećam sa ženama koje su prošle kroz sve te grozote. Odabrala sam napustiti supruga. Briga za moju malu djecu sada mi je prioritet", napisala je u izjavi za javnost.

Linker
18. travanj 2024 23:08