Getty Images
ostao golog bankovnog računa

Novčani krah Golog kuhara - on tuguje, a radnici su bijesni: 'Neće se on boriti s neplaćenim računima'

Poznati britanski chef i TV zvijezda nalazi se u financijskim problemima još od prošle godine, no čini se da mu je sada voda došla do grla. Novčanim nevoljama se ne nazire kraj pa se sada našao u postupku za stečaj. Njegovi već bivši zaposlenici ga ne žale nego se pitaju - kako dalje bez posla?

Vlasnik lanca restorana Jamie's Italian i poznati kuhar s malih ekrana znan pod imenom Goli kuhar pokrenuo je postupak za stečaj. Dug Jamiea Olivera iznosi više od 71 milijuna funti, a u suzama su i razočarani otišli svojim kućama i njegovi radnici koji su saznali da su dobili otkaz.

Još prošle godine Jamie je zatvorio 17 od svojih 32 restorana u Velikoj Britaniji i tako ostavio 450 osoba bez posla. Navodno je tada ostao osoblju dužan ukupno 2,5 milijuna eura, a bankama čak 80 milijuna eura. Od stečaja ga je tada spasilo veliko novčano ulaganje na koje se odlučio u posljednji trenutak. Ista sudbina ove godine snašla je i zaposlenike u ostalim restoranima, njih čak 1400 morat će potražiti novi posao. Jedini spas mu može biti nizozemska revizorska kuća KPMG koja vodi stečaj.

"Tužan sam jer se ovo događa i želio bih se zahvaliti cijelom osoblju restorana i dobavljačima koji su u ovaj posao kroz deset godina stavili i srce i dušu", napisao je kuhar na Instagramu, ali njegovi bivši zaposlenici umjesto tuge osjećaju bijes.

"Ljut sam jer Jamie neće biti taj koji neće imati za račune i koji mora tražiti novi posao, to ćemo biti mi koji smo radili za njega", rekao je za britanske medije jedan od zaposlenika.

LONDON, ENGLAND - MAY 16:  Jamie Oliver broadcasts a live cooking class from City Hall  to school children across the globe as part of the third annual Food Revolution Day on May 16, 2014 in London, England.  (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)
Getty Images

Stručnjaci smatraju kako je za njegovu propast odgovoran porast popularnosti aplikacija za naručivanje hrane, kao i novootvoreni lanci brze hrane. Kuhar je pak još prije nekoliko mjeseci krivio Brexit koji ga je, kako kaže, koštao posla. Kuhar je kvalitetu i želje gostiju ostavio po strani, a oslanjao se na brendiranje te nije shvaćao da je tržište napredovalo, što je također uzrokovalo propast restorana.

Jamie je inače otac petero djece, a s njima i suprugom Jools živi u luksuznoj vili iz 16. stoljeća koja se nalazi u Essexu, vrijednoj više od 6 milijuna funti. Svoj prvi restoran Jamie je otvorio 2008. godine u Oxfordu nakon čega je izgradio poslovno carstvo i stekao milijune, čemu je pomogla i popularnost njegove kulinarske TV-emisije.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 21:  Jamie Oliver (L) and Jools Oliver attend the
Jamie Oliver i supruga Jools

KINGHAM, OXFORDSHIRE - AUGUST 27:  Jamie Oliver attends a cooking demonstration at the Neff Big Kitchen on day two of The Big Feastival at Alex James' Farm on August 27, 2016 in Kingham, Oxfordshire.  (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images)
Getty Images

Linker
20. travanj 2024 11:52