Velika čast!

Nikola Mektić i Mate Pavić ispisali povijest pobjedom na Wimbledonu: ‘Obojica smo odrastali s Goranom gledajući njegov naslov‘

Mektić na svom uspjehu i ustrajnosti može zahvaliti roditeljima koji su ga s već šest godina upisali na tenis, a Pavića je trenirala sestra koja je morala imati dobre živce - njezin brat redovito je lomio rekete.

Teniski par Nikola Mektić i Mate Pavić jučer su ispisali povijest. U finalu su svladali Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa sa 6:4, 7:6 (5), 2:6, 7:5 nakon dva sata i 43 minute igre te tako osvojili svoj prvi Grand Slam.

"Ovo je daleko najbolji turnir na svijetu, želim čestitati suparnicima u finalu i mislim da je ovo bio poseban meč. Obojica smo odrastali s Goranom gledajući njegov naslov i sada ponovno Hrvati slave titulu, jako smo emotivni i ovo je najveća pobjeda" rekao je emotivni Mate Pavić nakon turnira.

Čitajte i: Dugih 12 godina čekao na ostvarenje sna: Tenisač Nikola Mektić dobio najljepši dar za rođendan

Inače, Mati je ovo treći osvojeni "grand slam" u konkurenciji muških parova - 2018. je osvojio Australian Open s Oliverom Marachom, a prošle godine US Open s Brunom Soaresom. Nikoli je ovo prvi osvojeni "grand slam" u ovoj kategoriji.

image
Emotivni moment Mate Pavića i Nikole Mektića nakon osvajanja Wimbledona.
ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Ta loptica koja je dugo padala bio je najbolji osjećaj u mom životu. Zadnja tri meča bila su najvažnija u mom životu. Samo smo si govorili idemo dalje i bodrili smo se", rekao je Mektić u prvoj izjavi na terenu nakon meča.

Taj mladi sportaš krajem prošle godine postao je prvi Hrvat s titulom na završnici ATP sezone, a tom naslovu približio se samo Ivan Dodig i to prije šest godina.

"Kad sam vidio koliko me ljudi čeka na aerodromu, znao sam da sam napravio nešto veliko", našalio se Nikola nakon povratka iz Londona gdje je s Nizozemcem Wesleyjem Koolhofom osvojio ATP finale u parovima. Taj uspjeh došao je kao uranjeni dar za rođendan kojeg je proslavio krajem prosinca. To mu je bio i "posljednji ples" s Koolhofom jer je od tad odlučio igrati s Pavićem.

Kako je tada otkrio u intervjuu za Dnevnik HRT-a, Mate je taj koji je iznenadio Mektića ponudom za suradnju.

"Smatram da je Mate najbolji na svijetu i to je poziv koji ja ne mogu odbiti. Nikada do sada nismo zaigrali ni jedan meč zajedno što je čudno jer smo sa svim drugim hrvatskim igračima igrali barem jednom u životu i jednostavno to je bila moja odluka", rekao je Mektić, a ta je odluka očito bila sudbonosna jer ih je obojicu dovela do pobjede na Wimbledonu.

Čitajte i: Mate Pavić: Najpoželjniji partner bez partnerice

image
nikola mektić
FOTOGRAFIJE: VEDRAN PETEH/CROPIX

Nikola na svom uspjehu može posebice zahvaliti roditeljima, majci Višnji i ocu Mirku koji su ga sa šest godina upisali na tenis. Osim njega, upisali su i njegovog četiri godine starijeg brata, no Luka je odustao, dok je Nikola postao opčinjen 'bijelim sportom'.

Ipak, roditelji ga nisu mogli toliko financirati, a kada je postao profesionalac, na turnirima je živio na tjestenini i rajčicama.

"Prvo su nam obojici baka i djed kupili rekete koje nismo ispuštali iz ruku. Igrali smo tako da je jedan stajao u dvorištu obiteljske kuće u Novom Zagrebu, drugi bi izašao na cestu, a ograda bi nam bila mreža. Na počecima me najviše motivirao i danas jedan od mojih idola u svijetu tenisa, Goran Ivanišević, koji je baš u to vrijeme igrao legendarno finale Wimbledona" prisjetio se Nikola u jednom intervjuu za Gloriju.

Do 21. godine trenirao je u klubu Mladost, a s 26 je shvatio da mu igra u parovima bolje leži. Njegov prvi teniski partner Antonio Veić danas mu je i jedan od najboljih prijatelja. Što se tiče njegovog privatnog života, Nikola nije htio otkrivati tko mu je nova djevojka, no ne krije da je u dvadesetima obožavao izlaske, ali danas više voli mirna druženja s prijateljima.

Čitajte i: S novom ženom do pobjede: Mami uzdahe nježnijeg spola, ali naš tenisač pronašao je novu partnericu

Redovito lomio rekete

Splićanin Mate Pavić tenis je počeo igrati s pet godina, a posebno je zanimljivo što igra lijevom rukom. U počecima ga je trenirala sestra Nađa te je morala imati velike živce jer je Mate kao dijete bio jako nervozan i lomio rekete.

"Bilo je perioda u karijeri kroz to odrastanje, ako se ne varam bilo je jedno dvije sezone gdje sam razbio jedno 12, 13 reketa, šta nije pohvalno, i onda s vremenom se to smanjilo, prestalo i sad ne znam kad sam razbio reket i drugačiji sam nego što sam bio"; rekao je svojedobno Pavić. Zbog tenisa propustio je i vlastitu maturalnu zabavu.

image
Mate Pavić
FOTOGRAFIJE: VEDRAN PETEH/CROPIX

Široj hrvatskoj javnosti postao je poznat kad je 2011. osvojio juniorski Wimbledon u paru s Englezom Georgeom Morganom. 2012. godine dobiva pozivnicu za Zagreb Indoors, te je u potpunosti opravdava ušavši u finale u konkurenciji parova zajedno sa sunarodnjakom Ivanom Dodigom. 10. rujna 2020. je zajedno s Brazilcem Brunom Soaresom osvojio US Open u kategoriji muških parova.

U privatnom životu Pavić je veliki romantičar koji najviše voli slušati Enriquea Iglesiasa. No, kako je jednom prilikom otkrio, ne snalazi se u vezama na daljinu. U intervjuu iz 2018. za Gloriju, rekao je da za ljubav trenutačno nema vremena jer je sto posto posvećen sportu. Tako je trogodišnja veza sa sugrađankom Ninom Petreš, zbog tenisa, naglo završila.

Ipak, stalno mu na Instagram dolaze poruke zainteresiranih žena koje mu izravno nude ponude za spoj.

"Neke su mi samo htjele čestitati na uspjehu, a bilo je i izravnih ponuda za spoj. Nijednoj nisam odgovorio jer od silnih obaveza ne stignem ni predahnuti, a i draže su mi samozatajne žene koje čekaju da im muškarci prvi priđu. U vezi sam tipični horoskopski Rak, pažljiv i romantičan, djevojku volim iznenađivati cvijećem i raznim sitnicama. S druge strane, ona mora imati puno razumijevanja za moju karijeru. I mora biti crnka", otkriva.

Mate kaže da je uz tri žene u kući - majku Snježanu, odgojiteljicu u vrtiću, te sestre Nađu i Mateu - i morao postati tako romantičan. Premda je najmlađi, nije bio razmažen.

Njegov otac Jakov također je teniski trener, a obiteljski dom nalazi se uz najstarije terene u splitskoj četvrti Firule. Na njima su prve korake napravili svi proslavljeni splitski tenisači: Nikola Pilić, Željko Franulović, Mario Ančić te Goran Ivanišević, za kojeg Mate kaže da mu je najveći sportski uzor. Kad je Ivanišević 2001. osvojio Wimbledon, Mati je bilo sedam godina i već je znao da mu je tenis budućnost.

Linker
19. travanj 2024 17:18