Pomiču granice

Neustrašiva Alexandria Ocasio-Cortez i njezine kolegice ponovno su izborile mjesto u Kongresu

Iako je Amerika fokusirana na predsjedničke izbore, ne smijemo zaboraviti na četiri dame koje su se već dokazale kao pametne i sposobne u ‘svijetu muškaraca‘ te da politika definitivno treba više žena.

Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana, popularno zvane "The Squad", ponovno su izabrane u američki Kongres. Ove četiri manjinske predstavnice i sve redom nebjelkinje, dijelom su progresivnih demokrata koji se zalažu za radnička prava, besplatno javno školstvo i univerzalno zdravstveno osiguranje.

No, mnogi ih favoriziraju što oštro kritiziraju američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu politiku. On im je čak 2019. godine, kada je Ocasio-Cortez na lokalnim izborima u New Yorku pobijedila inače velikog favorita Joea Crowleya, rekao da se "vrate otkud su došle", želeći na suptilan način ukazati na to da nisu državljanke SAD-a.

Ocasio-Cortez nije ostala "dužna" predsjedniku, rekavši: "Ono što želim reći djeci širom naše zemlje jest da, bez obzira na to što predsjednik kaže, ova zemlja pripada vama".

Ove četiri dame pokazale su da se upornošću i jasnom vizijom sve može te da je njihovo malo sestrinstvo jače nego prije.

image
Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez i Ayanna Pressley.
CAROL GUZY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

“Služenje New Yorku 14 te borba za obitelji radničke klase u Kongresu bili su najveća čast, privilegija i odgovornost u mom životu. Hvala Bronxu i Queensu što su me opet izabrali i povjerili mi da ih opet predstavljam unatoč milijunima koji su potrošeni protiv nas. Postoji strategija i smjer, no nije uložen potreban napor. Imamo još posla”, rekla je Ocasio-Cortez.

image
Alexandria Ocasio-Cortez
KRISTIN CALLAHAN/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Pressley se također obratila glasačima: “Organizirali smo se. Mobilizirali smo se. Ozakonili smo svoje vrijednosti. Ponosna sam što sam vaša kongreskinja i partnerica u radu. Vjerujem u našu snagu. A tek smo započeli”.

Omar, kao jedna od dvije muslimanke u Kongresu zajedno s Tlaib, poručila je: "Gradimo pokret koji moju borbu smatra suštinski vezanom uz vašu borbu i vidi svijet u kojem se svi radnici mogu izdići. Zajedno. Završetak ovih izbora nije kraj, ovo je tek početak!".

Ocasio-Cortez je uz kolegicu Tlaib, predstavnicu 13. kongresnog okruga, među prvim ženama koje su postale članice članicama Demokratskih socijalista Amerike (DSA). Ono što je još zanimljivije jest da je na prošlogodišnjim izborima pobijedila Crowleya s deset puta manjim budžetom i s 29 godina postala najmlađa žena ikad izabrana u Kongres SAD-a. Dame, samo tako dalje!

Linker
18. travanj 2024 08:20