sinkronizirano na hrvatski

Nema kraja podjelama oko filmskog hita ‘Don‘t Look Up‘ kojeg je komentirao i Andrej Plenković

Holivudskim zvijezdama Leonradu DiCapriju i Jennifer Lawrence glasove su posudili domaći glumci Marko Makovčić i Iskra Jirsak, a o filmu se već danima ne prestaje pričati!

Satirični film katastrofe ''Don't Look Up'' (Ne gledaj gore) postao je senzacija o kojoj se već danima vode rasprave među onima koje je film oduševio i onima koje je film razočarao. Teško je objasniti kako je ovaj najnoviji Netflixov hit emitiran na Badnjak dobio toliku pažnju, a vjerojatno je pomoglo što ga je odgledao i javno prokomentirao i premijer Andrej Plenković kojem se sviđa, preporučuje ga svima zbog 'bizarnih procjena i informacijskog kaosa'. Za one koji ga nisu vidjeli radi se o znanstvenicima, glume ih Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence i Rob Morgan, koji javnost upozoravaju da će u Zemlju uskoro udariti razorni komet no nitko ih ozbiljno ne shvaća. Američku predsjednicu koju glumi Meryl Streep čak i nasmijava ta katastrofična situacija, neki imaju planove kako na kometu zaraditi, a najbogatiji se za sebe pobrinu - ovaj put bijegom s planete. Glumačka igra je rubno karikaturalna, ali to je i bio cilj redatelja i scenarista Adama McKeya, autora brojnih komičnih filmova.

lako se tu može povući paralela s današnjom globalnom pandemijom koju mnogi ne shvaćaju ozbiljno i koja je društvo podijelila u stavovima o posljedicama smrtonosnog virusa. A film je u Hrvatskoj izazvao pažnju jer se u zadnjim kadrovima vidi scena koja izgleda kao zadarski Pozdrav suncu.

Čitajte i : Veliki povratak Jennifer Lawrence: Napokon je priznala zašto je uzela pauzu od glume i Hollywooda

No sve dosadašnje polemike o ovom filmu mogle bi dobiti novu dimenziju. Naime, na Netflixu se pojavila i sinkronizirana verzija na hrvatskom jeziku u kojoj su glasove Leonardu DiCapriju i Jennifer Lawrence posudili glumci Marko Makovčić i Iskra Jirsak. Bez obzira na uloženi trud domaćih glumaca, kod hrvatske publike nenaviknute na sinkronizirane igrane filmove, pogotovo kada u njima igra prva liga holivudskih zvijezda, sinkronizacija je izazvalo oprečne komentare. Sinkronizacija je kod nas uobičajena u crtanim filmovima kako bi mlađa publika bez smetnje mogla pratiti radnju pa je to očito bila i Netflixova namjera za svoju filmsku uspješnicu, a za sinkronizaciju je angažirala domaću tvrtku Livada produkcija.

''Kada sam saznala da su mene odabrali bilo mi je drago i pomalo sam ostala iznenađena jer sam prije odabira morala proći probno snimanje. Redatelja Ivana Planinića znam od prije tako da sam očekivala da će biti ugodno iskustvo. Imam drugačiji vokal od Jennifer Lawrence, dvoumili smo se hoću li ga podizati ili govoriti u svojoj lagi. odlučili smo da bude moje jer smo vidjeli da funkcionira i dobro zvuči. Znalo je biti i smiješnih situacija ne bih li dobila emociju kakvi Jennifer ima u filmu pa sam često mahala rukama, dizala se, na trenutke čak i znojila.'' kazala je glumica Iskra Jirsak za Slobodnu Dalmaciju.

Linker
19. travanj 2024 02:54