Muke gurmana

Nakon što je zgrozila svijet svojim jelovnikom, svi se pitaju što jede David Beckham: ‘Praznik je kad sam sam doma!‘

Otkako je u igračkoj mirovini, malo se opustio: osim gastronomske formule naučene tijekom igračke karijere, jela s niskim udjelom masti, srednjim udjelom ugljikohidrata i visokom količinom proteina, za stolom si dozvoli ‘grešne gušte‘ - tost sa zapečenim grahom te T-bone steak od wagyu govedine

Malo tko je očekivao da bivša nogometna zvijezda David Beckham (46), zna kuhati. I to vrlo dobro! Veliki je gurman i glavni kuhar u obitelji, što je dokazao britanskoj kulinarskoj zvijezdi Ruth Rogers (73), voditeljici podcasta "River Cafe table 4". Još uvijek jedan od najzgodnijih frajera svijeta jedva je dočekao raspričati se o kuhanju, omiljenim jelima i gastro-ritualima.

"Moja supruga na žalost, tijekom 25 godina, otkako smo se upoznali, svaki dan jede ribu na žaru i povrće na pari. Vrlo rijetko odstupa od toga. Jedini put kad je s mog tanjura probala nešto drugo bilo je tijekom trudnoće s našom kćeri Harper", požalio se nekadašnji vrhunski sportaš koji je danas suvlasnik američkog nogometnog kluba Inter Miami, piše Daily Mail. On, pak, uživa iznenaditi svoje okusne pupoljke i isprobati nove kombinacije, stoga mu teško pada što žena njegova života, otkako ju je upoznao, jede nemaštovito i uniformirano i pritom je ne zanima što propušta. Jer, moguće je jesti zdravo i fino te pritom ostati vitak - što godinama prakticira njezin suprug.

image

Victoria Beckham svoju vrlo vitku liniju održava čeličnom disciplinom zbog koje su mnogi ostali bez teksta.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Victoria Beckham otkrila koji joj je omiljen obrok, pa zgrozila obožavatelje: ‘To je poremećaj u prehrani‘


Rođendanski doručak

Duže od 20 godina žestokih treninga ostavile su trag na njegovim gastronomskim navikama. Naime, Beckham je za stolom zadržao istu formulu: na njegovom tanjuru naći ćemo jelo s niskim udjelom masti, srednjim udjelom ugljikohidrata i visokom količinom proteina. Ali svaki put će "formulu za zdravlje" pripremiti drugačije, uz raskošnu paletu začina - što njegovoj supruzi ne pada na pamet.

Victoria Beckham naime jede jer mora, a ne zato što uživa u okusima.

"I ja ću izabrati zdrav obrok, ali sve što okusim mora biti fino. Omiljene namirnice su mi avokado, jaja, cjelovite žitarice, ne previše crvenog mesa, što ne znači da sam ga potpuno izbacio s jelovnika. Posežem za puno ribe i piletine na žaru. Velik sam gurman, ne bojim se isprobavati začine i uživam kuhati. A kad sam u restoranu gdje je izbor jela vrlo primamljiv, izabrat ću zdravu fuziju više svjetskih kuhinja", ispričala je nekadašnja nogometna zvijezda i jedini engleski igrač koji je tijekom 26-godišnje karijere osvojio naslove prvaka u četiri zemlje: Engleskoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Državama i Francuskoj.

Nekad, izazove na travnjaku pratila je i prehrana za šampione. Kako je prije podne najviše trenirao, njegov doručak bio je kalorijama najbogatiji dnevni obrok: najčešće bi pripremio omlet sa sirom ili s povrćem. Ali kad bi 2. svibnja slavio rođendan, počastio bi se nevjerojatnim "brdom" hrane: ovlaš prženoj šunki (bez masnog dijela), dodao bi joj jaje šečeno na oko, pržene krumpiriće, malo pirjanog graška, zapečeni grah te kolut ili dva ananasa. Nesvakidašnju kombinaciju okusa poslagao bi na isti tanjur i smazao, otkriva portal fitnessclone.

image

David i Victoria Beckham

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: David Beckham priznao problem koji muči velik broj muškaraca i podijelio rješenje koje ga je 'spasilo'


Ljute kozice

Dok je aktivno igrao nogomet, za ručak je birao sličnu kombinaciju namirnica kao i njegova supruga, samo što bi njegova piletina ili riba na žaru s povrćem bila puna začina, okusa i mirisa. Pojeo bi i malu količinu ugljuikohidrata važnih za prehranu sportaša. Za razliku od njega, Victoria Beckham, čija je izrazito vitka linija ostala ista i nakon što je rodila četvero djece - sinove Brooklyna (22), Romea (19), Cruza (16) te kćer Harper (10) - ugljikohidrate nije okusila godinama jer vjeruje da baš svi debljaju. Njegova uvjeravanja da to ne stoji te da zbog integralne tjestenine s umakom od rajčica neće dobiti ni kilogram viška, do nje jednostavno ne dopiru.

Kao veliki gurman, bivši nogometaš danas je opušteniji za stolom. Za ručak će u woku popržiti krupne tigraste kozice s čilijem. To je vrlo lukav gastro odabir: kapsaicin iz čilija potiče sagorijevanje masnoća i ujedno zaokružuje slatkast okus kozica. Njegova večera je lagana, ali nekad si dozvoli male gušte, poput omiljenog "comfort fooda" u obliku tosta sa zapečenim grahom.

image

Za razliku od svoje majke, najstariji sin Beckhamovih - kuha. Brookllyn je o svojoj novootkrivenoj strasti u doba covida govorio čak i za Vogue.

VOGUE/FERRARI/PROFIMEDIA

Čitajte i: Brooklyn Beckham pokreće internetsku kulinarsku emisiju u kojoj prikazuje svoj ‘put do izvrsnog kuhara‘

Sam kod kuće

Kako ga priprema, nedavno je otkrio Ruth Rogers čiji je restoran "River Cafe" nagrađen jednom Michelinovom zvjezdicom "drugi dom" londonskih umjetnika, arhitekata, dizajnera, glumaca, kolekcionara, pisaca, političara, od Michaela Cainea i Glenn Close, do Lily Allen.

"Prethodno pripremljen grah namažem po tostu, poklopim i tostiram. Na kraju dodam malo hrskave zelene salate i to je to", rekao je Beckham. Uz tost s grahom katkad si posluži i malo čipsa. Osim zabranjene grickalice, svoj "grešni jelovnik" obogatio je delicijom u kojoj kod kuće, čini se, uživa samo on.

"Nedavno sam bio u izolaciji pet dana jer sam upravo vratio iz Italije. Victorijini roditelji imali su zabavu i svi su otišli iz kuće. To mi nije teško palo. Iskoristio sam priliku i pripremio izvanredan komad mesa: T-bone steak od wagyu govedine. Najprije sam si natočio čašu najnevjerojatnijeg crnog vina, kojim sam se počastio sretan što ću cijelo popodne sam gledati nogomet. A onda sam upalio roštilj. To je bio praznik!", zaključio je David Beckham.

Linker
16. travanj 2024 19:14