Ljubav njenog života

Najtužniji dani za udovicu velikog David Bowieja: ‘Voljela bih da smo imali više godina‘

Supermodel i rock zvijezda imali su sasvim običan brak, a ona i pet godina nakon njegove smrti još uvijek ima osjećaj da je on tu. Glazbenog velikana prisjetio se i naš poznati glazbeni kritičar koji je s njim razgovarao u nekoliko navrata.

Pet godina je prošlo od odlaska istinskog velikana svjetske glazbe Davida Bowieja, od tada se u prvoj polovici siječnja spominje njegovo ogromno naslijeđe i iznimno zanimljiva osobnost. Budući da je velikan pop i rock glazbe preminuo samo dva dana nakon svog 69. rođendana, time postoji dupli razlog da se Bowievog lika i djela prisjeti cijeli svijet.

Glazbenik je na svoj posljednji rođendan, dva dana prije smrti, objavio svoj dvadeset peti je i posljednji studijski album "Black Star". Glazbom s tog albuma oduševio je i kritiku i publiku - no ono što je trebalo biti proslava rođendana ispostavilo se kao da je proročanska crna slutnja i nagovještaj umjetnikovog odlaska s ovog svijeta.

Osim svojom glazbom i modnim izričajem Bowie je fascinirao svijet svojom ljubavnom pričom sa supermodelom Iman Abdulmajid (65). Vjenčali su se 1992., a zajedničku kći Alexandriu, od milja zvanu Lexi, dobili su 2000. Oboje su prije toga bili u jednom braku i imaju po jedno dijete iz tih veza, a kako je otkrila Iman i dalje su svi bliski pa se ona redovito čuje s Davidovim sinom Duncanom Jonesom (49) iz njegovog prvog braka sa bivšom suprugom Angie.

Ljubav života

Iman i Davida upoznao je zajednički frizer, a za glazbenika je to bila ljubav na prvi pogled, znao je da će mu ona biti žena. Iman je isprva bila oprezna zbog njegovog statusa rock zvijezde, ali ono što ju je osvojilo i zbog čega je na kraju pristala na brak je njegova jednostavna priroda u privatnom životu. Uvijek je isticala da se zaljubila u Davida Jonesa, što je njegovo pravo prezime, a ne u Davida Bowieja - koje mu je umjetničko ime.

"Nije moglo biti više obično. To je stvarno bio svakodnevan brak. Bio je vrlo duhovit i topao gospodin. Svi govore o njemu kao o futuristu, ali ne, on to nije bio. Više nego išta volio je nositi odijelo i prsluk... To je bio jedan predivan i običan život i to je ono što je bilo posebno. Mogli smo živjeti u New Yorku, pokupiti kćer u školi, svugdje hodati... Voljela bih da smo imali više godina", otvorila se Iman u intervjuu za Harpers Bazaar.

Otkako je buknula pandemija koronavirusa, ona se iz njihova stana na Manhattanu povukla na imanje u prirodu. "Znate, on je bio moja prava ljubav. Kći me jednom pitala hoću li se ikad više udati. Rekla sam - nikad", kazala je Iman. Udovica ovog velikog umjetnika opisala je i svoje osjećaje u doba godine oko obljetnice njegove smrti - nazvala je te dane najtužnijim. I nakon pet godina, ona osjeća da je David još uvijek s njom.

"Kao da se skriva od izravnog pogleda. Njegovi obožavatelji još su tu, njegova glazba je još uvijek bitna. Na dan njegove smrti, otišla sam u šetnju i plava ptica je preletjela ispred mene. Od svega baš plava ptica", referirala se Iman na stihove pjesme "Lazarus" s Bowiejevog posljednjeg albuma u kojoj kaže da će biti slobodan poput bluebirda (plave ptice).

Pogledajte video

Ovog velikana prisjetio se naš novinar i kritičar Ante Batinović, koji je u svojoj karijeri imao priliku više puta intervjuirati tu glazbenu legendu. A upravo je David Bowie bio jedna od najdražih osoba s kojima je Batinović ikad razgovarao.

Bez umjetničke taštine

"Volio je isticati da on obožava svoju dosljednu nedosljednost. Mislio je na sve svoje silne promjene, likove koje je igrao na sceni. Inače, rekao je za sebe da je on jedno prazno platno kojim se koristi da bi govorio, prikazivao istinu o svijetu", kazao je Batinović za HRT-ove Vijesti iz kulture.

Kod Bowieja nije bilo uobičajene umjetničke taštine, kao kod nekih drugih glazbenih velikama. "S njim ste mogli razgovarati o bilo čemu, o dizajnu jedne šalice", rekao je Batinović.

Naš vrsni poznavatelj glazbe napomenuo je i to kako je Bowie imao sposobnost koju malo tko ima - znanje da napravi pop hit. "Dakle, da napravi popularnu pjesmu, koja se prodaje, a da su unutra sadržaji puno, puno slojevitiji, složeniji, koji navode na duboko razmišljanje", istaknuo je Batinović.

Glazbenikova izdavačka kuća pobrinula se obilježiti dan koji bi bio Bowiejev 74. rođendan, tako da su izdali limitirano izdanje vinilnih singlica s dvije do sada neobjavljene obrade - David Bowie snimio je svoje verzije pjesme "Mother" Johna Lennona i "Tryin’ To Get To Heaven" Boba Dylana.

Linker
19. travanj 2024 01:32